El passat 25 de febrer, tres de les sis campanes de la Torre-Campanar de la Puríssima Concepció de Bétera van ser baixades del campanar per donar inici a la primera fase de restauració.
Les campanes: Campanil de principis del segle XIX, el Santíssim de l’any 1998 i per últim, la joia del campanar i del nostre poble, la Maria, campana gòtica de l’any 1513, van viatjar fins la ciutat d’Ontinyent per a ser restaurades els pròxims mesos per l’empresa de campanes Electrorecamps S.L. Aquesta empresa ja ha restaurat anteriorment altres campanes de la població, com la de l’ermita de la Divina Pastora o la del Col·legi Nuestra Señora del Carmen.
El passat 23 de febrer, les ja citades campanes: Campanil, Santa Maria i Santíssim Sagrament, van ser despenjades dels seus llocs i preparades per a ser baixades pels tècnics de la ja mencionada empresa restauradora.
La campana Santa Maria és coneguda com la campana dels Albaets i la campana Santíssim Sagrament com la campana del Santíssim.
La restauració de la campana Santa Maria, de l’any 1513, ha tractat de la reubicació a la sala de campanes i de canviar-li el braç per un nou amb cigonyal per a ser tocada exclusivament de manera manual en les grans solemnitats. La truja de la campana Maria s’ha modificat per obtindre el mateix model que la resta de campanes restaurades de Bétera.
Pel que fa la restauració del Santíssim, de l’any 1998, ha consistit amb el canvi de truja de ferro per una de fusta seguint el model tradicional de Bétera, a més d’un nou martell per a tocar els tocs diaris i un nou batall.
Dins del minuciós treball també s’ha netejat cada campana per tornar el seu color original.
Després de ser restaurades, les dues campanes seran instal·lades en el mateix portal, és a dir, on ara es troba la campana Santíssim i on antigament es trobava la campana Maria.
Des del passat divendres, 13 de maig, les citades campanes es troben exposades en l’església perquè les veïnes i veïns puguen observar en primera persona tot el treball realitzat per l’empresa restaurada. Està previst que aquestes campanes tornen al seu lloc a partir de la segona quinzena de juny.
Ací teniu algunes imatges captades per l’equip de Betera.com.
Imprimir article
Comenta aquesta notícia