Més d’un milió de valencians i valencianes tenen un diagnòstic actiu d’hipertensió arterial. En concret, són 1.079.553 persones. Per grups d’edat, el més freqüent és el de persones d’entre 70 i 74 anys (151.187 persones), seguit del grup d’entre 75 i 79 anys (140.891) 65 i 69 anys (137.642 persones), 60 i 64 anys (130.853) i 55 i 59 anys (109.872 persones).

Per sexes, 553.018 són dones i 526.515 homes. Fins a l’edat de 70 a 74 anys, la hipertensió arterial és més freqüent en els homes que en les dones, tendència que varia a partir d’aqueix grup d’edat, en el qual les dones són més hipertenses que els homes.

Aquestes dades s’han oferit amb motiu de la celebració del Dia Mundial de la Hipertensió Arterial hui dimarts, 17 de maig.

La hipertensió arterial (HTA), definida com una pressió arterial igual o superior a 140mmHg (la màxima) i/o 90 mmHg (la mínima) és el factor de risc més important i freqüent per a patir una malaltia cardiovascular (infart, ictus, insuficiència cardíaca), així com disminució de la funció renal i risc de demència. Cal recordar que les malalties del sistema circulatori són la primera causa de mort per a dones i segona en homes a la Comunitat Valenciana són segons les últimes dades disponibles.

Les causes més freqüents de la HTA són l’obesitat, el sedentarisme, el consum excessiu de sal i si hi ha familiars hipertensos de primer grau, encara que a vegades l’elevació de la tensió és per la presa de fàrmacs/drogues, per la qual cosa haver de revisar-se el seu consum.

Segons el doctor Josep Redón, excap de Servei de Medicina *Internal de l’hospital Clínic, catedràtic de la Universitat de València i exdirector del INCLIVA, “l’abordatge terapèutic ha de combinar mesures de reducció de pes si hi ha obesitat, exercici físic moderat i restricció dels aliments amb excessiu component de sal i alcohol”.

Per al tractament amb fàrmacs, existeix un ampli arsenal i s’aconsellarà tenint en compte les característiques i el nivell de pressió arterial del pacient. No obstant això, “qualsevol que siga el tractament que s’inicie – continua Josep *Redón -, ha de vigilar-se si és eficaç o no, si té efectes secundaris i sobretot si el pacient és adherent a la presa de fàrmacs, ja que la freqüència d’abandons o preses irregulars és més freqüent del desitjat”.

Pacient Actiu

El programa Pacient Actiu de la conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ofereix des de 2015 suport a les persones amb alguna malaltia crònica perquè adquirisquen una millor autocura de la seua salut. Es desenvolupa mitjançant tallers que imparteixen altres persones afectades per malalties cròniques.

Segons dades de l’Informe d’Avaluació Final del Pla de Salut 2016-2020 de la conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, el nombre de participants en el programa Pacient Actiu ha passat de 10 departaments de salut en 2015 a la totalitat de departaments (24) de la Comunitat Valenciana en 2019. En concret, el nombre de tallers realitzats del programa Pacient Actiu ha passat de 16 en 2015 a 50 tallers en 2019 (últim any disponible).

L’educació dels pacients per a l’autocura es converteix en una eina fonamental en el context de les malalties cròniques, com la hipertensió arterial, però també en altres com la diabetis, hipercolesterolèmia, malalties cardiovasculars, respiratòries, amb dolor crònic i altres malalties físiques o mentals. En aquests tallers es facilita l’intercanvi de coneixements entre persones que comparteixen l’experiència d’alguna malaltia crònica, amb la finalitat de millorar la seua qualitat de vida.

Aquests tallers es realitzen en tant en els diferents departaments de salut de la Comunitat Valenciana, així com a l’Escola Valenciana d’Estudis per a la Salut (EVES), dins de les activitats de formació pròpia en el que es coneix com a Formació en Salut per a la Ciutadania, a fi de formar en educació per a la salut a la ciutadania en general i de manera específica a pacients de malalties cròniques, els seus familiars i cuidadors. D’igual manera ofereix aqueixos mateixos serveis a associacions de pacients i altres entitats de participació ciutadana.

Estudis en marxa

El doctor Josep Redón destaca que “hi ha estudis actualment en marxa que tracten de precisar la importància de mesurar la pressió arterial amb equips de monitoratge durant 24 hores de manera ambulatòria, així com mesures més precoces i precises de les repercussions de la tensió en les artèries”.

Segons “la investigació de nous fàrmacs que puguen reduir la pressió arterial i a més protegir millor el cor, els gots i el cervell, s’està basant en estudis de noves molècules i dades genètiques”. En la Unitat d’Hipertensió del INCLIVA s’està treballant durant diversos anys en aquests camps i últimament amb els nous fàrmacs en un camí cap a la medicina personalitzada, especialment per als pacients que tenen elevació de la pressió arterial que no es controla fàcilment amb els fàrmacs actuals, els anomenats hipertensos resistents”, conclou Josep Redón.

Dieta saludable, exercici i oli d’oliva per a previndre la hipertensió

Una dieta cardiosaludable, realitzar exercici regularment i usar oli d’oliva, a més de no fumar i evitar un consum excessiu d’alcohol, són els consells de la cap del servei de Cardiologia de l’hospital Quirónsalud de València, Catheline Lauwers, per a previndre la intensió.

Amb motiu del dia mundial d’aquesta malaltia l’experta ha recordat que la hipertensió és una les principals causes dels ictus, els infarts i la insuficiència renal.

Segons un comunicat de Quirónsalud, a Espanya s’estima que pot haver-hi més 18 milions d’hipertensos de divers grau, la qual cosa suposa el 38 per cent del total d’espanyols, dels quals el quatre de cada deu desconeix que els són.

Segons Lauwers, la hipertensió no presenta símptomes, per la qual cosa és molt freqüent que un percentatge important dels pacients no sàpien que ho són.

”En el cas de presentar símptomes”, ha assenyalat José Nieto, cap del servei de Cardiologia de l’hospital *Quirónsalud de Múrcia, “aquests poden ser cefalees, nauseas o vòmits, dificultat per a respirar, dolor de pit, confusió, problemes de visió o sagnat pel nas”.

Quant a les causes, Rafael Florenciano, cap del servei de Cardiologia de l’hospital Quirónsalud de Torrevieja, ha indicat que són desconegudes excepte en un xicotet percentatge de casos, on es poden trobar motius hormonals o vasculars.

“És veritat”, ha explicat l’especialista, “que existeix un component genètic important ja que de pares hipertensos, fills hipertensos”, la qual cosa recolza que la heredabilitat estimada se situe del 35 al 50%”.

Els especialistes de Quirónsalud adverteixen que unes xifres persistentment elevades de tensió arterial afecten l’organisme des de múltiples punts de vista.

“A nivell arterial”, ha apuntat Nieto, “provoca un engruiximent i rigidesa de les parets dels gots, la qual cosa afecta el cor, al cervell i el renyó, i que en cas de ser de manera brusca donarà lloc a un infart o ictus” mentre que “també pot causar la dilatació o trencament arterial, podent produir una hemorràgia cerebral o un aneurisma”.

Per al seu tractament el doctor Florenciano recomana seguir les pautes farmacològiques en el cas que hagen sigut recomanades pel metge, així com portar una dieta baixa en sal i realitzar exercici físic de manera regular.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia