Cada 18 de maig se celebra el Dia Internacional dels Museus. El principal objectiu d’aquesta data és conscienciar a les persones sobre la rellevància dels museus com a mitjà per a l’intercanvi cultural.

El Consell Internacional de Museus (ICOM), va ser qui va promoure aquesta efemèride l’any 1977. Aquesta, és una organització no governamental sense fins de lucre, creada l’any 1946. Funciona com a organisme rector a nivell mundial, en l’establiment d’estàndards professionals i ètics per a les activitats dels museus i professionals de museus.

El seu principal objectiu és la investigació, promoció i protecció del patrimoni cultural i històric mundial, material i immaterial. Actualment, compta amb 44.646 membres, en 138 països.

El Dia Internacional dels Museus es considera una data ideal per a visitar els museus de cada ciutat i localitat, així com per a aprendre sobre aquestes organitzacions sense fins de lucre, els qui exerceixen el rol de guardians per al patrimoni cultural de la humanitat.

Per als membres de el Consell Internacional de Museus (ICOM), els museus no tenen davantera, són una gran xarxa de suport que comparteix coneixement i divulga la cultura universal de la humanitat.

Cada any, el Dia Mundial dels Museus desenvolupa un tema central, i per a 2022 el tema és “El poder dels museus“. Es reflexiona sobre la idea que els museus tenen el poder de transformar el món. Ens ensenyen el nostre passat i obrin la nostra ment a noves idees, dos passos necessaris per a construir un futur millor.

Activitats en la Comunitat Valenciana per a celebrar el Dia dels Museus

Per a celebrar aquesta commemoració, molts museus i institucions preparen cada any activitats durant diversos dies. A continuació, fem un repàs d’alguns dels actes organitzats a la Comunitat Valenciana enguany, per a tal dia com hui i tota la setmana:

 • Els visitants que s’acosten aquesta setmana al Centre del Carme Cultura Contemporània (*CCCC) podran gaudir de l’exposició ‘Emergency on Planet Earth’, en la qual artistes urbans nacionals i internacionals comparteixen les seues inquietuds sobre les diverses problemàtiques que afecten el medi ambient.
  La mostra ‘Per què soc així?’, que forma part del calendari oficial de World Design Capital València 2022, posa en relleu la importància del disseny en la nostra societat, mentre que ‘Artistes i màquines. Diàlegs en el desenvolupament de l’art digital’ explora les relacions entre l’artista i la màquina de reproducció moderna, siga un ordinador, una fotocopiadora o una càmera de vídeo portàtil. Un viatge al passat que arriba en forma de present.

Exposición Zanele Muholi. Visita guiada.
IVAM 5 Abril 2022
Fotografías Miguel Lorenzo

L’última inauguració del centre, ‘*Art *contemporani de la Generalitat Valenciana V’, reuneix 19 obres d’art adquirides per la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport en 2021, en la cinquena campanya de la iniciativa nascuda en 2017 amb el propòsit d’impulsar i revitalitzar el sector artístic valencià.

Coincidint amb la celebració del Dia Internacional dels Museus, el Centre del Carme estrena ‘CCCC pódcast’, la nova marxa del centre en el moviment ‘podcasting’. Una sèrie de vint episodis, presentats per la periodista radiofònica Amàlia Garrigós i l’artista sonor Edu Comelles, que es publicaran amb periodicitat quinzenal en les principals plataformes d’àudio en ‘streaming’: Spotify, Apple Podcasts i Amazon Music. Es tracta del primer contingut sonor creat específicament i de manera assídua des d’un museu valencià, un pódcast narratiu amb ritme dinàmic per a divulgar i promoure la diversitat cultural i social que es genera en el CCCC.

Els dies 20 i 21 de maig en el CCCC, i amb accés gratuït, tindrà lloc la quarta edició del Festival SONORES, un cicle de música i ‘performance’ produït pel Centre del Carme que reuneix compositores i creadores que estan a l’avantguarda de l’experimentació sonora i visual, proposant formats inusuals que uneixen el lúdic amb l’estètic i amb la reivindicació.

Artistes com Suzanne Ciani, Nad Spiro, Marta Hammond, Brom (Paloma Peñarrubia i Azael Ferrer), She Knows (Teresa Tomás i Marcel Dadalto) i Ankward Moments (Mimi Xu i Gillian Maguire) protagonitzen el cartell de la trobada, que es completa amb un DJ set de la coneguda periodista Rosa Pérez, experta en art i música, directora i presentadora del programa Fluid Rosa, de Ràdio Nacional d’Espanya, sobre música i art contemporani.

SONORES IV també acull la projecció del documental ‘Sisters with Transistors’, dirigit per Lisa Rovner en 2020, que narra la història de les pioneres de la música electrònica.

Les activitats coproduïdes pel Consorci de Museus i el Festival 10 Sentits també ocuparan el calendari dels amants de la cultura per a la setmana vinent en el CCCC, amb l’espectacle ‘Fuita’ el 19 de maig i ‘Breivik’s Statement’ el dissabte 21. Aquest últim mostra a València un treball del director Milo Rau, fundador del IIPM (Institut Internacional de l’Assassinat Polític ? International Institute of Political), després del qual se celebrarà una trobada amb Milo Rau i Sascha Ö. Soydan, director i actriu del International Institute of Political Murder, moderat per la periodista Marta Hortelano.

La setmana gran dels museus també coincideix amb l’estrena d’un nou episodi de la sèrie ‘Creació sense barreres’, un projecte del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV) en el qual el periodista Juan Antonio Gallart entrevista a artistes i comissaris de les exposicions organitzades per la institució. El 16 de maig, el canal de YouTube del Consorci de Museus comptarà amb l’entrevista de Juli *Capella, comissari de l’exposició ‘Per què soc així?’, sobre el disseny i l’art en l’àmbit més quotidià.

 • El Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) proposa, mitjançant una acció dissenyada pel grup Inventari, dins del programa ‘Poliglotisme’, reflexionar sobre les possibilitats i els límits relacionats amb el museu, entre altres activitats. El centre d’art se suma a aquesta jornada festiva amb nombroses activitats gratuïtes dirigides a tots els públics. El 21 de maig l’IVAM també s’uneix a la Nit dels Museus i prolonga l’horari d’obertura fins a la mitjanit, amb propostes com un recital d’òpera, un recorregut a peu -dissenyat per la Societat Doctor Alonso- pel barri del Carmen a partir d’eines del teatre, un taller amb l’osteòpata Daniela Cerón, activacions i visites comentades.
  El 18 de maig l’IVAM, amb les propostes dissenyades pel grup Inventari, convida al públic amb micròfon obert a revisar quins són els límits i prohibicions del museu: es pot entrar amb armes al museu?, amb animals marins?, amb antiguitats? L’activitat, que porta per títol ‘Les clivelles del NO’, es tancarà amb una ‘performance’. D’altra banda, els visitants podran portar al museu qualsevol objecte sobre el qual tinguen curiositat. Per a què serveix una catenària?, com s’utilitza? Pot un ‘boli’ ser un objecte quotidià d’un museu? Els integrants d’Inventari proposen preguntes i imaginacions sobre els objectes que viuen dins de l’IVAM, així com sobre objectes que cadascun de nosaltres té a casa.
  El 18 de maig, a les 11.30 hores l’IVAM acollirà la representació teatral ‘Petroli’ a càrrec dels alumnes de Batxillerat de l’IES Barri del Carme, un projecte educatiu interdisciplinari impulsat pel museu que pren com a punt de partida la novel·la ‘Júlia’ d’Isabel-Clara Simó.
 • Amb motiu de la Nit dels Museus l’IVAM ha organitzat un recorregut guiat pel barri del Carmen que tindrà el so com a fil conductor. De la mà de la Societat Doctor Alonso i l’alumnat de Batxillerat de l’IES Barri del Carme, s’ha dissenyat un passeig que utilitza eines pròpies del teatre, el cos, el pensament i el cinema.

Una altra activitat que acollirà els dies 21 i 22 de maig serà ‘Cossos *capaços’, un taller inclòs en el Programa d’art i context, a càrrec de M. Reme Silvestre i l’osteòpata Daniela Cerón. A través d’exercicis emocionals i psicosomàtics posaran en relació les tècniques manuals de la osteopatía, el cos i les seues cicatrius, i la nostra pròpia connexió amb el món que ens envolta.

Un recital d’òpera amb els cantants del Centre de Perfeccionament del Palau de les Arts i visites comentades a les exposicions completen el programa de la Nit dels Museus.

Fins al 20 de maig tindrà lloc la clausura del projecte educatiu ‘Torna, Renau!’, dut a terme per l’IVAM juntament amb un equip d’artistes urbans i dotze centres educatius. Amb motiu del Dia Internacional dels Museus, l’IVAM acollirà diferents activitats per a famílies com els tallers ‘Tape Park’ i ‘Esperant un joc’. Les xiquetes i xiquets que han participat en ‘L’extraordinari’, una activitat extraescolar d’oci artístic en l’IVAM, també seran els protagonistes d’una jornada en la qual mostraran el seu treball i els coneixements adquirits amb totes les comunitats que s’han creat entorn d’aquest projecte educatiu.

Dins de la línia ‘L’IVAM al territori’, la biòloga Luisa Abenza impartirà una conferència el 21 de maig entorn del rastreig d’ocells. La xarrada s’emmarca en el cicle ‘Presents densos’, que aborda el conflicte que viu el *Parc Natural de l’Albufera de València.

El 19 de maig l’IVAM inaugura en el Museu de Belles Arts de Castelló l’exposició ‘Art en una terra erma 1939-1959’. La mostra reuneix al voltant de 150 obres pertanyents, la majoria, a la col·lecció de l’IVAM, amb l’objectiu d’acostar-se a la diversitat de maneres de fer que va produir un context històric determinant: els finals de la Guerra Civil i de la Segona Guerra Mundial.

El Museu de Belles arts de València celebra el Dia dels Museus amb visites guiades, música, dansa i amb la realització d’una pintura col·lectiva en la qual participaran un centenar de persones.
‘Verbruggen x 100’ és una activitat en la qual els participants recrearan l’obra ‘Pitxer de jardí amb flors’ del pintor flamenc Gaspar Pieter Verbruggen II (1664-1730), una de les obres recentment incorporades al Museu amb el llegat del col·leccionista Hans Rudolf Gerstenmaier. No es necessita cap experiència prèvia, cada persona pintarà un quadre del llenç seguint les instruccions de l’artista plàstica que coordina el projecte, Tina McCallan.

Les visites als magatzems d’obres d’art es distribuiran entre els dies 18, 20 i 21 de maig. El dissabte, el museu prolongarà el seu horari fins a la mitjanit.

L’actuació de flamenc d’Irene de la Rosa serà el 18 de maig a les 18.00 hores i el concert en acústic del cantant valencià Gilbertástico (Gilberto Aubán), en homenatge a Franco *Batiatto en el primer aniversari de la mort de l’artista italià, està programat per al diumenge 22 de maig, a les 11.30 hores.

La informació detallada dels horaris es troba en la web del museu: consultar ací i la reserva d’invitacions, en el telèfon 96 387 03 00.

 • El Teatre de la Ciència del Museu de les Ciències acull el pròxim 18 de maig a partir de les 19 hores el concert ‘Harmonia Quàntica 2022: La música de les ones gravitacionals’, organitzat per la Ciutat de les Arts i les Ciències l’Institut de Física Corpuscular de València (IFIC), el Grup Virgo València i el Conservatori Joaquín Rodrigo de València.
  Aquesta proposta es realitza el Dia Internacional dels Museus amb l’objectiu de crear un fòrum en el qual la ciència servisca d’inspiració a les arts i reunir tots dos mons. L’activitat començarà amb una breu xarrada de divulgació d’uns 20 minutos a càrrec d’Alberto Aparici, responsable de difusió i divulgació Institut de Física Corpuscular (*IFIC) que explicarà alguns conceptes sobre la física de les ones gravitacionals i després s’interpretaran quatre peces musicals.

Abans de cadascuna d’elles el compositor o compositora ens guiarà a través de la seua música, explicant com ha convertit els conceptes científics en material musical. Les quatre, cadascuna a la seua manera, tractaran de traduir el “so de la gravetat” en el “so per a éssers humans”, és a dir, la música.

L’entrada al concert és gratuïta prèvia inscripció consultar ací i fins a completar aforament.

 • La celebració s’estendrà fins al 22 de maig en diversos espais de Castelló: el MBACAS (Museu de Belles Arts de Castelló); el EACC (Espai d’Art Contemporani de Castelló); els espais del MUCC (Museu de la Ciutat de Castelló); la Sala Sant Miquel de la Fundació Caixa Castelló i el RESSÒ, Espai Cultural Obert Les Aules.
  També altres localitats com Almenara, Ares, Benicarló, L’Alcora, Onda, Vila-real i Vilafamés disposaran d’activitats culturals entorn del DIMCAS.

  El delegat del IVC a Castelló, Alfonso Ribes, ha valorat que “siguen tres institucions com la Diputació, l’Ajuntament de Castelló de la Plana i el Institut Valencià de Cultura, les que impulsem activitats específiques per a commemorar el Dia Internacional dels Museus i fer-lo conjuntament des del servei públic”.

  Entre les primeres propostes destaquen, aquest dimecres 18 de maig, a les 19.30 hores, en el Museu de Belles Arts de Castelló, la presència de l’actriu Charo López amb un recital poètic al costat del baríton Luis Santana i acompanyats al piano pel mestre Víctor Carbajo.

  Durant aquests dies també tindrà lloc en el MBACAS el concert de ‘Clariphonia’ o ‘Minúscula’, una proposta d’art per a la infància que proporciona experiències artístiques que permeten descobrir i nodrir el llenguatge artístic com a mitjà d’expressió i desenvolupar la pròpia capacitat creativa.

  L’Espai d’Art Contemporani de Castelló també prepara activitats com el taller de Mar *Reykjavik. A més, aquest divendres, 20 de maig, l’artista Julia Galán. A partir de la seua obra ‘Assajos sobre la por’, la creadora proposa un recorregut a través del qual s’activaran tota una sèrie de reflexions i pensaments feministes que es troben operant dins de la narrativa de l’obra.

  El EACC també presenta el dissabte, 21 de maig, ‘Esbarjo’, la fira de llibres d’art de València, que es traslladarà al *Espai amb la presència d’una selecció d’editorials i autors independents, centrada en les arts visuals. Aquestes editorials passaran el dia compartint amb el públic assistent els seus projectes i pràctiques de producció. D’altra banda, hi haurà una programació de xarrades i tallers de professionals de l’edició, per a tots els públics, amb la intenció de generar debats presents en la indústria editorial i compartir coneixement.

  Tota la programació del Dia dels Museus està disponible en la web www.dimcas.com.

 • La Diputació d’Alacant inaugurarà aquest dimecres en el Museu Arqueològic Provincial d’Alacant (MARQ) i celebrarà visites guiades gratuïtes en el MUBAG i l’Institut de Cultura Gil-Albert en una jornada en la qual se celebrarà el Dia Internacional dels Museus i que finalitzarà aquest dissabte amb un combat de gladiadors als jardins del MARQ.
  La iniciativa, a la qual també se sumen els centres culturals de l’Ajuntament d’Alacant, la Universitat, Aigües d’Alacant i The Ocean Race, se celebrarà enguany sota el lema amb el lema “El poder dels museus”.

  Durant aquest dimecres, el MARQ orientarà la seua faceta a conéixer altres civilitzacions, com la castreña de l’Edat de Ferro, a través de l’exposició ‘El Guerrero Atlàntic’, que s’inaugurarà el dimecres 18 de maig, o la romana de la mà de “Gladiadors. Herois del Coliseu”.

  Així mateix, es durà a terme una visita guiada a la Sala de l’Edat mitjana juntament amb el taller ‘Treballa com un terrissaire medieval’, amb la participació del grup de Formació i Ús de l’Associació Alacantina de Síndrome de Down, així com el taller ‘El meu escut de gladiador’ enfocat als xicotets de la Unitat Pedagògica Hospitalària de l’Hospital Universitari Dr. *Balmis d’Alacant.

  A més, els jardins del MARQ seran escenari el dissabte a la nit d’un ‘combat de gladiadors’, “Munera Gladiatorum, que s’oferirà a partir de les 20.00 hores.

  Aquest espectacle serà a càrrec de l’Associació “Hispània Romana”, que representarà el desenvolupament d’un enfrontament i les normes del combat.

  Per part seua, l’Institut Juan Gil-Albert posarà en marxa una sèrie d’activitats entorn de l’exposició “Schwindel” de l’artista de Pego Filiberto Siscar.

  Així, a les 19.30 hores del dimecres 18 de maig s’ha programat una visita guiada amb l’artista i la comissària de la mostra, Silvia Mercé, a la qual li seguirà una trobada en el qual tots dos oferiran les claus per a entendre les creacions artístiques.

  Pel que fa al Mubag, es realitzaran les primeres visites guiades a la recentment inaugurada exposició permanent “El segle XIX. La col·lecció a la llum”, una mostra amb quasi huitanta obres exposades que s’acostarà als visitants en tres passes guiats el 18 de maig, dos a les 12.00 i un altre a les 18.00 hores.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia