El Consell exigirà que la Comissió Europea torne a incloure en l’ordre del dia de la seua pròxima reunió per a la seua aprovació la proposta d’aplicar el tractament en fred en trànsit a les importacions de taronja procedents de països que pateixen la plaga de la ‘falsa polilla’.

La consellera d’Agricultura, Mireia Mollà, ha qualificat de “molt greu” que l’Executiu comunitari “puga posar en perill la citricultura valenciana i altres cultius i espècies vegetals europees per no sol·licitar el tractament en fred a les importacions de taronja procedents, fonamentalment, de Sud-àfrica i Zimbaue”.

L’ajornament del punt en el qual estava previst aprovar el tractament en fred en trànsit per a evitar l’entrada de la ‘falsa polilla’ es produeix malgrat l’informe de l’Autoritat Europea per a la Seguretat Alimentària (EFSA), que alertava del risc d’importar taronges d’Àfrica del Sud sense aplicar el tractament en fred en trànsit.

L’aplicació del tractament en fred a les taronges importades comptava amb el compromís de la comissària de Sanitat i Seguretat Alimentària, Stella Kyriakides, que va garantir que aquesta mesura s’aplicaria abans de l’inici de la campanya comercial de l’hemisferi sud.

Mollà ha indicat que la Generalitat analitzarà amb els responsables del sector i el Ministeri d’Agricultura les mesures a emprendre per a aconseguir que s’aplique el tractament en fred i evitar que la plaga de la ‘falsa polilla’ puga estendre’s a Europa.

El camp valencià pateix 3 robatoris al dia, segons la Unió de Llauradors

D’altra banda, la Unió de Llauradors ha assenyalat que en la Comunitat Valenciana es produeixen de mitjana tres robatoris al dia en el camp, i que la província de València és la que més robatoris pateix de tota Espanya, segons les dades de 2021.

L’organització agrària ha assenyalat que l’any passat es van produir 1.172 sostraccions en explotacions agrícoles i ramaderes de la Comunitat Valenciana, un lleuger descens enfront dels 1.184 de 2020.

D’eixa xifra, 758 corresponen a la província de València (la que pateix més robatoris de tota Espanya, seguida de Sevilla, amb 672), 226 a la d’Alacant i 188 a la de Castelló.

La Comunitat Valenciana és la segona comunitat autònoma amb major nombre de robatoris en el sector agrari, després d’Andalusia, que té 2.982, ha explicat La Va unir.

En aquestes estadístiques computen els robatoris amb força, robatoris amb força en interior de vehicle, robatori amb violència o intimidació, furt i furt en interior de vehicle en explotacions agrícoles i ramaderes.

La Unió considera que, a pesar que la xifra de robatoris s’haja reduït respecte a l’any anterior, continua sent elevada i genera un greu perjudici a l’activitat.

“I aquests són només els casos que es denuncien, perquè moltes vegades els propis agricultors i ramaders no ho fan per la dificultat que els suposen els sistemes administratius poc àgils i pel desànim davant la sensació d’impunitat amb què opera aquesta delinqüència”, afig.

La Unió recomana que es denuncie sempre, perquè si no es tenen les dades reals del problema serà més difícil que els facen cas per a trobar solucions, i reclama que es facilite i agilite la presentació de denúncies.

A més, assenyala que les sostraccions esclarides a penes aconsegueixen el 20% del total de robatoris registrats, “una limitada taxa de resolució”. L’any 2021 es van esclarir 251 casos, alguna cosa més que els 238 de 2020.

La Va unir sol·licita un reforç dels recursos personals i materials en la lluita contra aquesta delinqüència, sobretot del Grup ROCA especialitzat, perquè les forces i cossos de seguretat puguen fer un treball més eficient.

Segons aquesta organització, l’any 2013 es van produir 3.715 robatoris en el camp de la Comunitat Valenciana, amb una mitjana de quasi 10 robatoris diaris, xifra que s’ha reduït de manera considerable ja que s’ha passat a una mitjana de 3.

També insta a perseguir el comerç de mercaderia robada, perquè “és clar que si algú roba és perquè algú li ho compra”,i demana que s’inspeccionen comerços o magatzems sospitosos de comercialitzar productes robats.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia