En aquests anys de pandèmia no s’han realitzat millores legislatives en la ventilació de les aules.

Des de la Plataforma Lliure Elecció Educativa Comunitat Valenciana s’han elaborat enquestes, a través de les xarxes socials, incidint en la valoració de les famílies davant els contagis en els centres educatius.

En la primera d’elles, un 90% dels enquestats consideren clarament insuficients les mesures de prevenció adoptades pels centres educatius per a previndre el contagi.

En la segona d’elles, un 82% afirma que el seu fill/a se ha contagiat en el centre escolar.

És evident que la responsabilitat última de mantindre una adequada protecció col·lectiva en els centres escolars és dels poders públics, i en aquest cas del Govern Valencià, a través de la Conselleria de Educació, Cultura i Esport.

Entenem que els encarregats de vetlar per la seguretat i salut dels menors, haurien d’exigir, des de la retirada de l’obligatorietat de les màscares a les aules, que es garantisca en primer lloc una eficaç protecció col·lectiva, a través de:

– Mesuradors de CO₂. Almenys un mesurador per aula de manera permanent.
– Filtres HEPA en totes les aules.
– Sistemes de ventilació mecànica controlada (segons RITE) en els centres educatius.
– Test de detecció de contagis per a alumnat, professorat i PAS.
– Control real de la pandèmia (incidències mínimes i protocols d’actuació ràpida davant qualsevol empitjorament de la mateixa).

I en segon lloc, tindre en compte algunes circumstàncies que estan contribuint al manteniment de la pandèmia i que dificulten el seu control:
– Els xiquets no viuen aïllats, sinó que conviuen amb els seus familiars, alguns d’ells vulnerables.
– Les vacunes no són esterilitzants, per la qual cosa li les persones vacunades poden contagiar-se i contagiar.
– En els centres escolars també existeix alumnat i professorat vulnerable als qui se’ls negarà qualsevol possibilitat de protecció.
– El permetre contagis augmenta les possibilitats d’aparició de noves variants, sense poder descartar que alguna d’elles siga més virulenta que les conegudes fins al moment.
– Els xiquets també poden patir COVID persistent i les conseqüències per a la seua salut, fins i tot si la infecció cursa de manera lleu, són encara desconegudes.
I, finalment, qualsevol ciutadà, independentment de la seua edat, té dret, tal com estableix l’article 43 de la Constitució Espanyola, a la protecció de la seua salut i, per tant, a no contagiar-se.

En una malaltia que es propaga fonamentalment per aerosols, és un gran error la retirada de màscares en els centres educatius; és un gran error cessar en l’obligatorietat de l’ús de màscares en interiors; és un gran error deixar d’oferir dades de contagis en els centres educatius; és un gran error voler minimitzar una pandèmia que continua causant milers de morts i seqüeles greus i invalidants a una part de la població.

Però, sobretot, és un gran error la decisió política d’exigir una educació 100% presencial, vista la situació epidemiològica del nostre país, amb deficients plans de prevenció per al control del virus.

Si l’educació és obligatòria, en les primeres etapes educatives, també ha de ser obligatori que les autoritats educatives implanten mesures de seguretat que eviten el contagi en els centres educatius.

Nota enviada per la PLATAFORMA LIBRE ELECCIÓN EDUCATIVA COMUNIDAD VALENCIANA, a les 00.18 hores del dilluns 23 de maig de 2022.
Imprimir article
Comenta aquesta notícia