La Comissió Europea (CE) va aprovar aquest dimecres, a petició del Comité Permanent de Plantes, Animals, Aliments i Pinsos, una nova normativa que obligarà al tractament en fred dels cítrics importats, una fórmula que impedeix plagues com la falsa arna (‘Thaumatotibia leucotreta’) en les fruites.

El ministre espanyol d’Agricultura, Luis Planas, va manifestar aquest dimecres la seua satisfacció després que una majoria qualificada d’Estats membres de la Unió Europea (UE) haja donat suport a aquesta votació, reclamada per les institucions valencianes per a evitar plagues en els cítrics valencians.

Aqueix comité, el de Plantes, Animals, Aliments i Pinsos, s’encarrega d’emetre opinions sobre mesures que l’Executiu comunitari té previst adoptar en àmbits com la seguretat alimentària.

Estava previst que la votació sobre el tractament en fred tinguera lloc el divendres passat, però la CE va eliminar aqueix punt de l’agenda de la trobada en l’últim moment, la qual cosa va portar a Planas a tractar el tema en una trobada el dilluns amb la comissària europea de Seguretat Alimentària, Stella Kyriakides.

Espanya també va plantejar la qüestió durant la reunió de ministres d’Agricultura dels Vint-i-set celebrada el dimarts a Brussel·les.

“Vull assenyalar la meua satisfacció per l’aprovació aquest matí en el comité permanent de la proposta duta a terme per la Comissió Europea sobre el tractament en fred dels cítrics”, va declarar Planas a Efe en una conversa telefònica mantinguda amb motiu de la seua visita a la Universitat de Wageningen (Wageningen University & Research), en Països Baixos.

El titular d’Agricultura va dir creure que els contactes mantinguts el dilluns amb *Kyriakides i el debat plantejat per Espanya aquest dimarts durant la reunió de ministres de la UE “han permés aclarir la situació i obtindre la majoria necessària per a l’aprovació d’aquesta mesura”.

Després del suport d’una majoria qualificada dels Estats membres en el comité permanent, la mesura s’aprovarà formalment durant una reunió de tots els comissaris europeus i entrarà en vigor el pròxim 20 de juny, abans de l’inici de les campanyes d’importació procedents de països tercers.

“És molt important des del punt de vista de l’aplicació de la nova normativa en matèria de sanitat vegetal i, especialment, per a un sector tan important per a Espanya com és el sector dels cítrics”, va indicar Planas sobre el suport a l’aplicació del tractament en fred.

“(El dels cítrics) és un sector molt important per a nosaltres. Som líders en exportació de producte fresc a la Unió Europea i presenta des del punt de vista de les seues característiques una vulnerabilitat a plagues procedents de l’exterior que, com en aquest cas, intentem evitar”, va agregar.

Va subratllar que el succeït hui suposa “un pas avant molt important d’Europa en la protecció dels seus productors de cítrics i, des del punt de vista, evidentment, de la sanitat vegetal”.

El dimarts, durant la reunió de ministres d’Agricultura dels Vint-i-set, la comissària europea de Seguretat Alimentària, Stella Kyriakides, ja va confiar que els Estats membres pogueren votar “tan prompte com siga possible” l’aplicació del tractament en fred.

“Estem decidits a trobar solucions pràctiques sobre l’arna falsa. Estem treballant per a assegurar que els nostres experts examinen la solució demà, en el comité, i que el vot tinga lloc al més prompte possible”, va declarar ahir Kyriakides.

La Unió demanarà que el tractament en fred s’amplie a les mandarines

La Unió de Llauradors demanarà que la nova normativa de la Comissió Europea (CE) que obligarà al tractament en fred dels cítrics importats contra la plaga de la falsa arna s’amplie també a les mandarines.

La Uió ha agraït el suport del Govern d’Espanya, a través del ministre d’Agricultura, Luis Planas, i de la Generalitat, des del seu president Ximo Puig fins a la consellera d’Agricultura, Mireia Mollá, per a fer aquest primer pas en el tractament de fred als cítrics importats.

“No és el tractament de fred més estandarditzat internacionalment però és sens dubte un primer pas important”, ha assenyalat en un comunicat el secretari general de La Unió, Carles Peris.

Ara bé, Peris ha precisat que encara que és evident que les intercepcions amb plagues són majors en taronges també es detecten en mandarines, per la qual cosa aposta per “unificar els protocols a nivell mundial” i evitar un risc innecessari de transmissió de plagues entre països.

La Unió sol·licita així mateix que s’amplie aquesta exigència sobretot per a Sud-àfrica, les plantacions de mandarines de la qual estan creixent de manera constant.

Les majors intercepcions en mandarines sud-africanes, adverteix, es detecten en les principals i més perilloses plagues, la “Phyllosticta citricarpa” i “Thaumatotibia leucotreta”, sobretot en aquesta última.

“Suficients motius per tant per a demanar incloure les mandarines, perquè existeix un perill latent que entren aqueixes plagues en la nostra citricultura també a través d’elles”, indica Peris.

Intercitrus titlla de “pas històric” l’aprovació del tractament en fred

Intercitrus

ha manifestat la seua “enorme satisfacció” i ha qualificat de “un pas històric” l’aprovació per la Comissió Europea (CE) d’una nova normativa que obligarà al tractament en fred dels cítrics importats, una fórmula que impedeix plagues com la “falsa arna” en les fruites.

La interprofessional ha felicitat el ministre d’Agricultura, Luis Planas, pel “excel·lent treball tècnic” desenvolupat i per les “intenses gestions polítiques desplegades aquests últims dies” per a fer valdre els arguments científics en la lluita contra la falsa arna.

El tractament de fred en trànsit aprovat es refereix només a taronges, per la qual cosa l’organització citrícola continuarà reivindicant estendre-ho a mandarines i aranges, que també són hostes d’aquesta plaga

“L’aprovat pel SCoPAFF és una cosa que transcendeix a la citricultura espanyola, és un pas històric en favor de la sanitat vegetal del conjunt de l’agro europeu”, ha valorat la presidenta de Intercitrus, Inmaculada Sanfeliu.

Tots els membres de la interprofessional coincideixen a expressar l'”enorme satisfacció” per l’assoliment consumat i feliciten aquest departament pel “excel·lent treball tècnic” desenvolupat des de fa mesos i per les intenses gestions polítiques desplegades durant aquests últims dies per a fer valdre els arguments científics en la lluita contra aquesta plaga.

La interprofessional ha agraït també expressament el suport que en tot moment i des d’el mes de novembre passat –quan una delegació citrícola es va desplaçar a Brussel·les- ha prestat a aquesta causa el Govern valencià encapçalat pel seu president, Ximo Puig i la consellera del ram, Mireia Mollà.

La decisió del SCoPAFF, que es tramitarà d’urgència perquè siga publicada en el *DOUE i entre en vigor abans de finalitzar el mes de juny, implica un règim transitori per a aquesta campanya i una doble alternativa de tractament de fred a partir de la següent temporada, informa *Intercitrus.

En la present campanya, la Comissió Europea reclamarà als països on estiga declarada la “Thaumatotibia *leucotreta” –que en taronja són fonamentalment Sud-àfrica i Zimbàbue- un prerefredament a 5 graus en origen (en el mateix port d’eixida) i un tractament en trànsit (durant la travessia en el vaixell) a entre -1 i 2 graus durant 25 dies.

Per a 2023 es permetrà triar entre dues opcions: un tractament en fred d’entre -1 i 0 graus durant 16 dies o un altre a entre -1 i 2 graus durant 20 dies.

En tots dos casos, seguint les maneres de fer habituals en aquest terreny, als operadors se’ls exigiria un “precooling” a zero graus i a 2 graus, respectivament.

Entre molts altres requisits tècnics, aquesta proposta imposarà el control mitjançant sensors dels registres de temperatura citats que hauran d’estar disponibles i un percentatge de les partides seran mostrejades i inspeccionades.

El Consell aplaudeix l’aprovació del tractament fred per a la importació de cítrics

La Conselleria d’Agricultura ha aplaudit l’aprovació. La consellera d’Agricultura, Mireia Mollà, ha assenyalat que el canvi de criteri respon a la “pressió coordinada entre el Ministeri d’Agricultura, la Generalitat i el conjunt del sector en defensa de la citricultura i la sanitat vegetal europea”, informa la Generalitat.

“S’ha aconseguit que la UE faça un pas transcendental per al sector citrícola i la seguretat alimentària i la sanitat vegetal del continent”, ha afirmat Mollà.

La consellera ha considerat així mateix que la Comissió Europea “recupera la raó i el criteri tècnic enfront d’una decisió que atemptava contra els drets i la seguretat alimentària de tot el continent”, ha assegurat Mollà.

En aquest sentit, ha afegit, el tractament en fred no sols salva a la citricultura europea de la falsa arna, sinó també a altres productes sensibles, com el caqui, l’albercoc, la tomaca, el pimentó, l’albergínia, el raïm, el plàtan, la dacsa, el roure, la bresquilla i el garrofó.

La consellera ha reivindicat la posada en marxa del tractament en fred de les taronges importades per a la campanya comercial d’aquest mateix any, a més d’avançar que continuarà amb les reclamacions perquè el ‘cold treatment’ s’estenga també a mandarines i aranges.

Aquesta és la primera vegada que la Unió Europea aprova una mesura similar per a aplicar el tractament en fred a la importació de fruites de països tercers, afigen les mateixes fonts.

Puig veu “molt positiu” obligar al tractament en fred de cítrics importats

El President de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha afirmat que aquest és “el camí encertat” i ha destacat que quan es treballa conjuntament entre les administracions i el sector “s’avança” i aqueix, ha dit, “és el camí que hem de seguir”.

Després d’agrair al ministre d’Agricultura, Luis Planas, “l’esforç” fet durant les últimes hores perquè aquesta normativa tirara avant, ha defensat “la reciprocitat” i ha assenyalat que “no poden entrar a Europa productes que a Europa no es poden produir”.

Ha destacat que hi havia un acord previ que es va aconseguir quan la Generalitat va ser a Brussel·les fa uns mesos, on van coincidir “en la voluntat de defensar els interessos dels consumidors europeus, a través de la salut, i dels productors europeus”.

El president ha considerat que aquest és “un avanç substancial”, i ha indicat que “ara estem en condicions de seguir avançat”, perquè “hi ha altres productes que no estan sotmesos a aquests tractaments i que fins i tot produeixen l’ingrés de plagues a Europa”.

“Hem començat trencant una barrera que durant molts anys havien produït els importadors del centre d’Europa i ara estem en condicions de seguir avançat. Això no és la fi”, ha assegurat el president.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia