Hui dissabte, 28 de maig, tindrà lloc la benedicció de les campanes menudes de la parròquia de la Puríssima Concepció de Bétera: Campanil, Santa Maria i Sant Vicent Ferrer-Santíssim Sacrament.
La solemne benedicció tindrà lloc a la parròquia de la Puríssima Concepció de Bétera a les 20.00 hores. A aquest acte de benedicció està convidada tota la població.
Cal recordar que aquestes campanes han sigut recentment restaurades.
Campanil.
De nom Campanil, fent referència a la Torre-Campanil de la Cartoixa de Porta-Coeli, data de principis del segle XIX, a l’origen era una campana que es trobava en la sagristia i avisava de l’inici de cadascuna de les celebracions que es realitzaven en el temple.
L’any 2009 es decideix per part de la parròquia i de la Colla de Campaners, restaurar-la i donar-li un nou ús com a campana xicoteta de la Torre-Campanar.
La campana de no més de 4kg, és tocada manualment per la Colla de Campaners de Bétera, s’encarrega d’iniciar els voltejos menors, majors i generals a excepció del dia de Pentecosta, dia que es queda com a campana major de la Torre; el seu toc més característic és el toc del Rosari les vespres de les solemnitats.
Quant a tocs de difunts, la podem sentir participar en el toc a mort de Rei o quan es proclama dol general en la població, igualment tots els anys el dia 2 de novembre “Fidels Difunts”, participa en els mig vols junt amb la resta de campanes, així mateix participa al repic de les festes d’agost.
La campana ha sigut restaurada recentment per l’empresa Restauración de campanas – Electro Recamp S.L. juntament amb les seues germanes Santa María i Santíssim Sagrament, retornant-li el seu color original i ajustant els eixos, rodaments i truja de fusta.
Santa Maria.
De nom Santa Maria, coneguda com la Maria dels Albaets, data de l’any 1513 i fins l’any 1835 va formar part del conjunt de campanes de la Cartoixa de Porta-Celi, sent la campana major i després fer les funcions com a campana del rellotge.
Quan va arribar a Bétera, es va instal·lar a la finestra on hui en dia es troba la campana Sant Josep, és a dir a la part de la façana principal de l’esglèsia. L’any 1965 va ser mecanitzada, canviant la truja de fusta per una de ferro, també es va instal·lar un martell per tocar els tocs de difunts, tocs moderns a causa de la mecanització, ja que la campana Maria no participava en cap repic de difunt ni de festa.
L’any 1997 la campana es va esquerdar i es va decidir refondre, donat el seu alt valor històric es va guardar com a peça de museu a la capella del Santíssim Crist de la Protecció, fins que l’any 2007 va viatjar fins Alemanya on va ser soldada i restaurada.
L’any 2008 es pujada a la sala alta de campanes on des de allí ha voltejar per a les solemnitats més importants del calendari litúrgic i del poble de Bétera.
És declarada Bé d’Interés Cultural l’any 2019, junt amb setanta campanes gòtiques de la Comunitat Valenciana.
La campana ha sigut restaurada recentment per l’empresa Restauración de campanas – Electro Recamp S.L. juntament amb les seues germanes Campanil i Santíssim Sagrament, retornant-li el seu color original i modificant la truja de fusta al mateix model que el del Campanil.
La campana de 90kg, és tocada manualment per la Colla de Campaners de Bétera, és la segona en iniciar els voltejos generals a excepció del dia de Pentecosta; el seu toc més característic és el toc d’Albat.
La podem escoltar com a solista junt amb la campana Santíssim Sagrament en la festivitat del Corpus i Dijous Sant, igualment tots els anys el dia 2 de novembre “Fidels Difunts”, participa en els mig vols junt amb la resta de campanes, així mateix participa al repic de les festes d’agost.
Sant Vicent Ferrer-Santíssim Sacrament.
La campana Santíssim Sacrament-San Vicent Ferrer és la campana més utilitzada del campanar, ja que es l’encarregada de tocar junt amb la campana grossa les tres salutacions a la Mare de Déu (Alba, Àngelus i Cap Vespre), el seu volteig el podem escoltar els dijous per a l’Exposició del Santíssim, els diumenge al tercer toc de missa i al finalitzar els batejos.
Durant el confinament per la COVID-19, a les 12.00 hores voltejava pregant per tots nosaltres i igualment ho tornava a fer a les 20.00 hores acompanyant-nos durant els aplaudiments.
La campana ha sigut restaurada recentment per l’empresa Restauración de campanas – Electro Recamp S.L. juntament amb les seues germanes Campanil i Santa Maria.  Pel que fa la restauració del Santíssim, de l’any 1998, ha consistit amb el canvi de truja de ferro per una de fusta seguint el model tradicional de Bétera, a més d’un nou martell per a tocar els tocs diaris i un nou batall.
Prompte serà ubicada al finestral Nord, mirant cap a la Serra Calderona, damunt de la campana Maria, serà tocada amb motor d’impulsos i martell, per als tocs manuals serà tocada per la Colla de Campaners amb cigonyal.

.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia