Cada 29 de maig se celebra el Dia Mundial de la Salut Digestiva, impulsat l’any 2005 per la Organització Mundial de Gastroenterologia (WGO), per a conscienciar a la població sobre la prevenció i tractament de les malalties digestives.

L’any 2005 els membres de l’Organització Mundial de Gastroenterologia (WGO) d’Irlanda van posar en marxa el Dia Mundial de la Salut Digestiva, amb un esdeveniment realitzat a la fi de maig denominat: “Viu la bona vida: eres el que menges” per membres d’Irlanda.

La data del 29 de maig es va triar per ser el dia en què es va fundar aquesta organització. En l’actualitat els seus membres realitzen campanyes de salut pública a tot el món i cada any enfoquen la seua atenció en una malaltia o trastorn digestiu, per a sensibilitzar a la població sobre el seu diagnòstic, prevenció i tractament.

La salut digestiva està referida a un bon funcionament del sistema digestiu, amb un adequat trànsit intestinal i una *microbiota equilibrada.

El sistema digestiu té com a funció primordial extraure els nutrients dels aliments ingerits que serviran per a produir l’energia que necessitem en la nostra activitat diària, així com generar els enzims i microorganismes que formen els diferents òrgans i sistemes del nostre organisme.

En l’aparell digestiu, i específicament en l’intestí, es concentra aproximadament el 70% de les nostres defenses, amb més de 1.000 espècies de bacteris digestius.

No tots els bacteris intestinals són perjudicials, perquè en la seua majoria ajuden a mantindre la salut digestiva.

Per a l’any 2022 la campanya se centra en reprendre les investigacions i mesures per a previndre el càncer colorectal, la segona causa de mort relacionada amb càncer en el Món.

Aquest tipus de càncer presenta la característica de ser curable en etapes primerenques i amb un bon pronòstic, i per això, les proves diagnòstiques són crucials.

La pandèmia de COVID-19 va interrompre els programes de detecció del càncer colorectal i va generar una acumulació de procediments d’endoscòpia i colonoscòpia en el món. Es fa una crida a reprendre aquests procediments amb promptitud.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia