(EFE) El programa pilot que la Conselleria d’Economia posarà en marxa enguany per a incentivar la reducció del temps de treball en les empreses valencianes testarà la millora de la productivitat, de la conciliació i del benestar laboral i patrons de mobilitat i usos energètics més responsables i sostenibles.

La iniciativa, que té caràcter experimental, permetrà a les empreses que, de manera voluntària i consensuada amb els seus treballadors, decidisquen implementar una reducció del temps de treball a 32 hores setmanals, poder rebre una ajuda de 9.611 euros durant tres anys per treballador adherit al pla.

En la Cimera Internacional de la Setmana de Quatre Dies, celebrada en el Centre Esportiu-Cultural La Petxina, de València, el conseller d’Economia, Rafa Climent, ha destacat durant l’obertura de la segona jornada que són nombrosos els estudis que constaten com la reducció del temps de treball pot millorar la productivitat de les empreses i, al mateix temps, el benestar dels treballadors.

“És evident que alguna cosa falla al nostre país. Treballem més que la resta i som menys productius”, ha afirmat per a aportar dades sobre el volum d’hores treballades i la productivitat.

En 2019 a Espanya un treballador passava de mitjana 1.686 hores anuals en el seu lloc de treball i el valor afegit era de 52 dòlars (48 euros) per hora, segons l’OCDE; a Alemanya o els països nòrdics es treballen moltes menys hores anualment (entorn de 1.300) i tenen uns nivells de productivitat considerablement superiors (entorn de 65-70 dòlars/hora -60-65 euros-).

Segons el conseller, gran part de les diferències té a veure amb qüestions relacionades amb el model econòmic, com el pes de la indústria, inversió en innovació, recerca i desenvolupament, però també com s’organitza el treball en les pròpies empreses.

Per això, ha apuntat la necessitat de treballar en la transició cap a un model productiu més diversificat i resilient, però abans propiciar “una gran transformació en la cultura empresarial i de l’organització del temps de treball en les empreses”.

El cim ha reunit representants polítics i de l’àmbit empresarial, acadèmic i internacional com la vicepresidenta segona i ministra de Treball i Economia Social del Govern d’Espanya, Yolanda Díaz, els secretaris generals d’UGT i CCOO, Pepe Álvarez i Unai Sord respectivament, la representant del IG Metall alemany Sophie Jaenicke, Ruby Gibson de PCS d’Escòcia i Fausto Durante del sindicat CGIL italià.

Durant aquestes dues jornades es descriuen i debaten els plantejaments la implantació de la jornada laboral de 4 dies o 32 hores setmanals, analitzant les experiències que ja s’han posat en marxa a tot el món d’aquesta nova proposta laboral, així com els beneficis econòmics, socials i mediambientals que comporta la seua aplicació.

Des del PSPV-PSOE, la seua sotssecretària general, Ana Domínguez, ha assenyalat en ser preguntada per la reducció de la setmana laboral que qualsevol debat de millora dels drets dels treballadors és positiu i cal enfocar aquesta qüestió des d’un punt de vista integral i acompanyada de la millora de la productivitat.

Domínguez ha considerat que les empreses afronten en aquests moments un context d’incertesa per la pujada de la inflació, però ha reiterat que qualsevol debat de millora dels drets laborals és positiu.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia