Obesity, unhealthy weight. Nutritionist inspecting a woman’s waist using a meter tape to prescribe a weight loss diet

L‘època estival ja ha començat i amb ella arriben les dietes “miracle” per a poder disminuir pes en els pocs mesos que falten abans de començar les vacances. Molts comencen ja la conegudíssima operació bikini i per això, els especialistes de l’Hospital de Manises recorden que els hàbits saludables s’han de tindre en compte en totes les estacions de l’any. Una correcta alimentació no sols implica l’aspecte físic, sinó que repercuteix en la salut de la població general. Així i tot, enfront de les dietes de moda que cada mes de maig ixen a la llum, no cal perdre el sentit comú i les pautes higiènic-dietètiques claus per a un estil de vida saludable.

Entre les claus perquè les dietes estiuenques siguen efectives i saludables no podem oblidar la importància d’ingerir tres peces (racions) de fruita i dues racions de verdures, que suposen entre 150-200g.  “La fruita té una gran quantitat d’aigua en la seua composició, al voltant del 90%, la qual cosa suposa una bona aportació de líquid per a fer front a les necessitats que té l’organisme durant els mesos d’estiu amb altes temperatures. a més, ens aporta vitamines, minerals i fibra, que contribueixen al bon funcionament de l’organisme i la prevenció de moltes malalties”, explica Marc García, nutricionista del centre públic valencià.

A més, l’expert nutricionista recomana evitar els menjars pesats, és a dir, les riques en greixos ja que també faciliten que es produïsca un augment de la temperatura corporal, amb la consegüent despesa de líquid que això suposa. Tal com explica García sobre aquest tema, “tindre una bona hidratació també és clau a l’hora d’evitar un colp de calor. Perquè aquest es produeix quan es dona una deshidratació excessiva”.

Entre els hàbits saludables que no cal perdre en aquests mesos més estiuencs és la pràctica d’esport ja que és essencial en una bona dieta. No obstant això, el moment en què duem a terme l’activitat física ha de ser revisat respecte a altres mesos de l’any. És recomanable evitar fer activitats pesades ni esport en les hores centrals del dia perquè es propicia una gran pèrdua de líquid amb la suor. Davant això, els professionals de l’Hospital de Manises recorden que “les primeres hores del matí i últimes hores de la vesprada poden ser més adequades per a l’activitat física. Si s’ix a caminar, es pot buscar llocs amb ombra o cobrir el cap amb alguna mena de gorra o barret”.

Dietes ‘a la moda’

I és que, a més de les tradicionals dietes per a perdre pes o mantindre el cos saludable en aquesta època de l’any, moltes persones inicien mètodes d’aprimament que canvien la manera habitual de menjar fins llavors. Exemple d’això són els conegudíssims dejunis intermitents que compten ja amb molts seguidors.

Aquesta dieta consisteix la restricció en la ingesta d’aliments durant un període de temps concret, sempre realitzat sota les indicacions d’un professional. Es pot iniciar progressivament i anar augmentant de manera gradual la finestra de temps durant la qual es restringeix el consum energètic, amb l’objectiu de dejunar de 14 a 20 hores al dia. Existeixen diferents tipus de dejuni intermitent, sent el més conegut el dejuni de temps restringit (TRE) de 16:8, és a dir es *intercarla períodes de *8h d’ingesta amb 16 hores de dejuni.

Davant aquest tipus de dieta, els professionals del Servei d’Endocrinologia aconsellen que, com succeeix en qualsevol modificació de l’estil de vida, ja siga alimentació o exercici físic, és molt important que la persona que vaja a fer la dieta del dejuni intermitent tinga la informació adequada per a saber què farà, quins beneficis obtindrà i quins problemes poden aparéixer.

Entre altres conseqüències, els experts expliquen que moltes persones experimentaran fam, irritabilitat i una capacitat reduïda per a concentrar-se durant els períodes de restricció d’aliments. No obstant això, aquests efectes secundaris inicials generalment desapareixen en un mes, però és una situació a tindre en compte que s’ha d’advertir a les persones que vulguen iniciar-lo.

D’altra banda, els professionals adverteixen que aquest tipus de dietes no presenten encara una evidència científica important. En aqueix sentit, encara que puguen presentar beneficis per a algunes malalties com l’obesitat, la diabetis tipus 2, les malalties cardiovasculars, el càncer o els trastorns neurològics; en aquests casos és més necessari que mai l’assessorament i acompanyament mèdic especialitzat, atés que és fonamental un seguiment casa a cas de les peculiaritats de cada patologia.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia