Amb motiu del Dia Mundial Sense Tabac i dins del marc de la nostra campanya anual #12meses12lemas, la campanya del mes de maig de 2022 està dedicada al foment d’uns hàbits saludables i a l’alliberament d’homes i dones de l’addicció que suposa el tabac.

Així, sota el lema “Deixa de consumir-te, és hora de respirar” tractem de visibilitzar el gran canvi que pot suposar deixar el tabac, tant en termes de salut (pulmons nets i sans) com en termes de llibertat (estalvi de diners i temps, fi de la dependència). De la mateixa manera que es consumeix un cigarret, es consumeix la salut de la persona fumadora, per això convidem als fumadors a deixar de consumir-se i respirar lliures.

Amb aquesta campanya, des de la UPCCA de la Mancomunitat Camp de Túria volem recordar que gràcies a la regeneració pulmonar que es produeix en deixar de fumar hi ha vida i salut després del tabac, convidant als qui encara no el veuen clar a fer el pas i donar una glopada d’aire fresc, net i saludable.

Dia Mundial sense Tabac, orígens

El 31 de maig se celebra el Dia Mundial Sense Tabac, una efemèride promulgada per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) l’any 1987, amb l’objectiu d’informar i conscienciar a les persones sobre els efectes nocius i letals del consum de tabac i de l’exposició passiva al fum d’aquesta substància. Es tracta de dissuadir a les persones del consum del tabac en totes les seues formes. Així mateix, evidenciar les pràctiques comercials de les empreses tabaqueres per a incitar al consum de tabac i divulgar les activitats de l’OMS en la lluita contra el tabaquisme.

El consum de tabac mata cada any a quasi 6 milions de persones, una xifra que s’estima augmentarà fins més de 8 milions de defuncions anuals per al 2030 si no s’intensifiquen les mesures per a contrarestar-lo.

El tabac és perjudicial per a tots: causa malalties, morts, empobreix a les famílies i afebleix les economies nacionals, per l’augment de la despesa sanitària.

A més, en el cultiu del tabac s’usen grans quantitats de plaguicides i fertilitzants tòxics que contaminen l’aigua i causen desertificació.

El tema central de la campanya per al Dia Mundial sense Tabac 2022 és: “El tabac enverina el nostre planeta“. I és que la producció de tabac causa danys directes al medi ambient, a més de matar cada any a més de 8 milions de persones com hem comentat abans.

La Comunitat Valenciana compta amb 81 platges lliures de fum en 2022, 16 més que any anterior

La Comunitat Valenciana compta ja amb 81 platges lliures de fum, segons ha donat a conéixer la secretària autonòmica de Salut Pública i del Sistema Sanitari Públic, Isaura Navarro, durant la jornada organitzada fa uns dies per la Direcció General de Salut Pública i Addiccions amb motiu del Dia Mundial sense Tabac.

Durant l’acte, la secretària autonòmica de Salut Pública i del Sistema Sanitari Públic ha entregat les banderes de Platges sense Fum als 16 municipis que han demanat enguany sumar-se a la iniciativa, ha informat la Generalitat.

La jornada també ha servit per a ressaltar la importància de previndre el tabaquisme entre les persones més joves, així com en les dones gestants.

Per als primers, la Direcció General de Salut Pública i Addiccions ha dissenyat una Aula Virtual de prevenció del tabaquisme, d’acord amb l’ús de noves metodologies i tecnologies educatives i de comunicació per a estimular el debat i la prevenció del consum de tabac.

L’Aula Virtual, en paraules de Joan Quiles Izquierdo, cap de secció d’Educació per a la Salut de la Direcció General de Salut Pública i Addiccions, “és un recurs multicomponent didàctic constituït per una pàgina web, un documental i, pròximament, una aplicació mòbil, que podrà ser utilitzada en centres i grups educatius per a facilitar el treball i la reflexió sobre aquest problema de salut”.

Es tracta de material dirigit a un segment de població que, segons l’Enquesta de 2021 sobre ús de drogues en Ensenyaments Secundaris a Espanya (Estudes), s’inicia en el consum de tabac, tant en xics com en xiques, als 14,1 anys.

D’altra banda, la prevalença d’estudiants que alguna vegada en la vida ha fet ús de cigarrets electrònics és 46,3%, sent major en xics (48,1%) que en xiques (44,5%).

En relació amb les dones que seran mares, Vicente José Diago Almela, cap de secció d’Obstetrícia d’Alt Risc en l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe, ha explicat que el tabaquisme es relaciona “amb la subfertilitat i patologies maternes prèvies (càncer de pulmó, hipertensió, asma…)”.

A més, durant l’embaràs, “augmenta la incidència d’avortaments i embarassos ectòpics, parts prematurs, sota pes, trencament prematur de membranes i alteracions placentàries”.

Les conseqüències per al nounat són igualment desoladores: “S’associa amb mort sobtada del lactant, infeccions respiratòries, asma, atopies, baixa alçada, dificultats d’atenció, hiperactivitat, obesitat infantil, sota rendiment escolar… Cal no oblidar la gestant fumadora passiva amb major incidència de mort fetal i sota pes en nàixer”, ha detallat Diago Almela.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia