(EFE) La Direcció General de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (DGTIC) oferirà a tots els ajuntaments de la Comunitat Valenciana diverses sessions de conscienciació en ciberseguretat des d’aquest dimecres, 1 de juny, i fins a mitjan juliol.

Aquestes trobades formatives s’emmarquen en el Pla de Xoc de Ciberseguretat perquè les Entitats Locals puguen reduir al màxim les vulnerabilitats en internet.

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Arcadi España, ha comentat que “en un moment com l’actual, en el qual la gestió de la major part de l’administració s’ha digitalitzat, és fonamental conéixer quins són els riscos que correm i protegir els nostres ciutadans per a poder oferir-los els millors serveis públics municipals”.

Les sessions de conscienciació seran complementades, posteriorment, amb la publicació dels itineraris formatius que el Centre de Seguretat TIC de la Comunitat Valenciana (CSIRT-CV) oferirà per al personal de les entitats locals a través de cursos elaborats pel centre valencià, així com per organismes de reconeguda solvència.

A conseqüència dels diferents ciberatacs patits per municipis en els últims anys, la DGTIC va presentar en 2021 el Pla de Xoc de Ciberseguretat per a les Entitats Locals, adaptat a les diferents característiques i riscos de les 584 corporacions municipals de la Comunitat Valenciana.

“Des de CSIRT-CV hem dissenyat un model de cooperació constant que inclou tant accions de conscienciació com de formació, amb les quals oferim suport necessari a les persones que treballen diàriament en aquestes entitats i que són la primera i principal barrera de seguretat”, ha indicat el conseller.

Per part seua, el director general de les TIC, José Manuel García Duarte, ha destacat que “la tecnologia incorporada al dia a dia d’un ajuntament comporta avantatges innegables per a l’acompliment professional i la prestació eficient de serveis, però alhora, implica una sèrie de riscos dels quals les persones, a vegades, no són del tot conscients”.

“Per aquesta raó”, ha continuat, “des de la DGTIC, amb el suport de CSIRT-CV, hem estructurat la formació atesos els diferents perfils que existeixen als ajuntaments i hem definit una sèrie de sessions i tallers en línia, des del més genèric al més tècnic, que cobrisca la totalitat de perfils d’una corporació municipal, encara que no siguen experts en Tecnologies de la Informació”.

Model valencià de ciberseguretat

El Pla de Xoc de Ciberseguretat per a les Entitats Locals posat en marxa per la conselleria d’Hisenda i Model Econòmic no sols ha rebut l’acceptació de les entitats locals, sinó també el reconeixement del CCN-CERT, fins al punt d’haver sigut seleccionat com a model d’excel·lència a implementar en la resta de Comunitats Autònomes espanyoles.

El resultat d’aquest esforç comença a ser conegut com “el model valencià de ciberseguretat”, en el qual des d’un mateix centre de resposta a incidents, CSIRT-CV, s’ofereixen serveis i es coordinen les accions tant per a la Generalitat i totes les seues Conselleries i organismes, com per a les entitats locals, els seus ciutadans i empreses.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia