Cada 5 de juny se celebra el Dia Mundial del Medi Ambient, amb la finalitat de sensibilitzar a la població mundial sobre la importància de cuidar els nostres ecosistemes i fomentar el respecte al medi ambient.

El Dia Mundial del Medi Ambient va ser proclamat per l’Assemblea General de les Nacions Unides l’any 1972, coincidint amb l’inici de la Conferència d’Estocolm, el tema principal de la qual va ser precisament el medi ambient.

En el marc de la celebració del Dia Mundial del Medi Ambient s’han de centrar els esforços a motivar a les persones i comunitats, perquè es convertisquen en agents actius del desenvolupament sostenible i de protecció del medi ambient.

És per això que es convida a les persones a millorar els seus hàbits de consum. A les empreses a desenvolupar models més ecològics. Als governs a protegir les zones salvatges. Als professors a educar en valors naturals. Als joves a alçar la veu pel futur del planeta. La protecció del medi ambient requereix del suport de tots.

El Dia Mundial del Medi Ambient 2022 se celebra amb el tema Una sola Terra, una consigna que demana canvis profunds en les polítiques i en les nostres decisions per a permetre vides més netes, ecològiques i sostenibles, en harmonia amb la naturalesa.

Una sola Terra” va ser el lema de la Conferència d’Estocolm de 1972, en la qual es va acordar l’establiment del Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA). Cinquanta anys després, quan la triple crisi planetària continua posant en perill al nostre planeta —el canvi climàtic, la pèrdua de biodiversitat, i la contaminació i els residus— el lema continua sent pertinent.

Estudie OCU sobre la Petjada Ecològica: el 47% usa el cotxe diàriament per a anar a treballar o a estudiar

Els hàbits individuals en els quals pitjors resultats obtenim a l’hora de valorar el nostre impacte sobre el medi ambient tenen a veure amb la mobilitat, segons revela un estudi de l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), que recull les respostes de 723 consumidors a diferents qüestions que es plantegen en la Calculadora de Petjada Ecològica.

Una calculadora que recull i valora la sostenibilitat dels hàbits individuals en cinc grans àrees, com són l’aigua, les compres, l’energia, la mobilitat i els residus.

Així, pel que fa a la mobilitat, s’observa un significatiu marge de millora, perquè el 47% dels participants confessa utilitzar el cotxe diàriament per a acudir als seus centres d’estudi o treball quan es tracta de trajectes de més de 3 quilòmetres. L’ús del transport públic sol suposa un 21% dels desplaçaments, mentre que la bicicleta o el passeig a peu sumen un altre 23%. La resta, un 5%, es mou amb un vehicle elèctric (cotxe, moto, patinet o bici).

En viatges de llarg recorregut, el cotxe és també el mitjà més habitual: un 58%. Encara que un altre 9% utilitzen ja el cotxe compartit amb altres particulars. El tren o l’autobús només l’empren el 20%. I l’avió, un 13%. En aquest sentit convé recordar que, l’ús de l’avió hauria d’evitar-se sempre en la mesura que siga possible, ja que el passatger d’un vol és responsable del triple d’emissions contaminants que produiria recorrent amb cotxe la mateixa distància, o vint vegades més que si fora amb tren.

En l’àrea de residus, per contra, és on s’observa una major sensibilització. Així, per exemple, el 56% dels participants en l’estudi compra, sempre que pot, productes reutilitzables, recarregables o emplenables. I el 54% evita comprar productes envasats en la mesura que siga possible.

Quant a l’alimentació, responsable de més de la meitat de l’impacte ambiental al nostre país segons el recent Informe de sostenibilitat del consum a Espanya elaborat pel Ministeri de Consum, l’estudi d’OCU apunta que encara és possible reduir significativament el consum de carn. En aquest sentit, el 93% dels participants declara consumir aquest aliment, encara que més de la meitat (54%) ho fa ocasionalment. De fet, l’aconsellable és disminuir la carn a unes 3 a 5 racions setmanals, diversificar el seu origen (ocell, porc, conill, boví…) i substituir-la en part per proteïnes d’altres fonts d’alimentació com els lactis, l’ou i els llegums.

En qualsevol cas, tot el que fem té un impacte: què comprem, com usem l’aigua, la llum, els productes, com cuidem la roba, com i a on anem… És important mesurar-nos per a millorar. Per això OCU convida als consumidors a usar la seua calculadora de Petjada Ecològica, una iniciativa més de la campanya Cànviat al Verd. A través d’un breu qüestionari molt senzill, es podrà obtindre tant el percentatge d’impacte aconseguit en cada àrea individual, com l’impacte mesurat de manera general, a més d’una sèrie de consells personalitzats per a ser més sostenibles.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia