El Festival Històric Noir de Bétera (Bfest) torna aquesta setmana amb una imatge renovada i un reforçat programa per a celebrar la seua segona edició després de dos anys d’aturada deguda a la pandèmia. La regidoria municipal de Cultura de l’Ajuntament de Bétera ha organitzat aquest Festival amb el qual tornarà la literatura a aquest de la mà d’autors tan consagrats com Rosa Montero, Jerónimo Tristante, José Carlos Somoza, Rosario Raro o Juan Ramón Biedma. Aquesta cita amb la novel·la històrica i negra oferirà també clubs de lectura, activitats per a xiquets i adolescents, performances teatrals, un concert de música folk i una batalla d’escriptors.

El principal al·licient d’aquest festival serà la visita de Rosa Montero, una autora que ja va participar durant la pandèmia a través de les activitats en línia que es van dur a terme perquè els veïns i veïnes de Bétera mantingueren una vida cultural activa durant el confinament.

L’escriptora i periodista madrilenya protagonitzarà aquest pròxim dijous, 09 de juny, fins a tres actes diferents: assistirà al Club de Lectura de la Biblioteca Pública de Bétera, obrirà les trobades amb autors del Festival i rebrà el Premi Alfàbega Literària, creat enguany pel Bfest i que s’entregarà a Montero “per la seua aportació a la cultura des del rigor però també des de la imaginació, per ajudar-nos a contemplar les zones fosques del món i, així i tot, trobar optimisme i alegria per a les nostres vides”, ha indicat el regidor de Cultura, Manuel Chover.

Tant la conversa amb Rosa Montero com la resta de trobades amb autors tindran lloc al Castell de Bétera, una infraestructura que recentment ha sigut rehabilitada i que es considera com el marc idoni per a aquesta classe d’esdeveniments, que a més permet celebrar-los a l’aire lliure en aquesta època de l’any.

El divendres 10 de juny, Rosario Raro i Nerea Riesco compareixeran al pati del Castell per a parlar sobre Els temps difícils. Totes dues autores han treballat aquestes trames de misteri, aventura i drama, emmarcats en alguns dels moments més complicats del segle XX.

Reprendran el dissabte 11 de juny, en el mateix escenari, quatre autors que parlaran sobre dos temes molt diferents. Juan Ramón Biedma i José Carlos Somoza protagonitzaran la trobada Elemental, volgut Watson, ja que tots dos han revisitat aquest mite en les seues obres recents. Què té aqueixa figura que ens interessa tant?

Per part seua, Jerónimo Tristante i Javier Alandes revisitaran no un mite, sinó el trist passat al qual ens retrotrau la Guerra Civil Espanyola, present en les novel·les que tots dos acaben de publicar i sobre les quals s’emmarca la trobada que porta per títol Aqueix any maleït.

Altres de les novetats del programa d’aquesta segona edició és la presència en centres educatius. L’escriptor valencià Joan Carles Ventura està celebrant aquest dilluns, 06 de juny, un club de lectura amb alumnes de l’IES Els Alfàbegues de Bétera al voltant de la seua novel·la Estira el fil, Ariadna, que està escrita amb el llenguatge dels joves.

També s’organitzen per primera vegada activitats per a xiquets, que tindran caràcter instructiu. Fins a cinc diferents se celebraran durant el matí del dissabte a Casa Nebot: dues sessions del Taller d’Arquetips i altres dos de Escape Room, i un contacontes per a tancar el matí.

El divendres 10 de juny a la nit, el Castell de Bétera acollirà un concert del grup Innerlands, les influències del qual varien entre el folk, el pop, el rock progressiu, la música cèltica o els cantautors, i inclouen entre els seus instruments el violí i la flauta.

El teatre també té el seu lloc en el festival. La companyia La intensa posarà en escena una actuació breu amb el títol Personatges fora de les pàgines. Serà el dijous 09 de juny, dia de l’estrena del Festival, després de la xarrada amb Rosa Montero, i els diàlegs estaran basats en textos de l’última novel·la de l’escriptora, El perill d’estar corda.

El Bfest s’acomiadarà dels seus seguidors el pròxim diumenge, 12 de juny, amb una activitat que sempre resulta molt atractiva per al públic: la batalla d’escriptors, que se celebrarà a Casa Nebot. Una modalitat d’escriptura lúdic-festiva que enfronta a quatre autors, en semifinals i final. Cada enfrontament dura quatre minuts, durant els quals cadascun dels contendents ha d’escriure un relat breu amb tres variables que es trien abans de començar: nom del protagonista, lloc on transcorre la història i gènere literari a emprar. Els espectadors decideixen, mitjançant els seus vots, quin escriptor guanya cada assalt i la final.

La programació al complet es troba detallada en el següent enllaç:

Imprimir article
Comenta aquesta notícia