En el punt 2 del ple ordinari de juny celebrat a Bétera el passat dilluns, 06 de juny, es va donar compte de la correspondència oficial, assumptes i disposicions de caràcter general (ENTRADA 5867 a 7939 de 26 d’abril a 30 de maig) (EIXIDA 3545 a 4489 de 26 d’abril a 30 de maig).
En aquest punt, el regidor municipal de Compromís, Joano Baudés, va voler fer diverses preguntes sobre diferents registres d’entrada i eixida.
Així, la primera de les seues qüestions va fer referència a un registre d’eixida realitzat a la penya taurina i els ‘Bous al carrer’.
Bous al carrer
“En principi se comenta que s’havia autoritzat a la Penya Taurina de Bétera la realització de ‘Bous al carrer’ en la zona de l’Albereda que va des del carrer Morvedre cap al pont. Encara que en els diaris apareixien notícies de que, efectivament no s’anaven a autoritzar estos festejos taurins en l’Albereda, sí que s’autoritzava en un segon decret que es dugueren a terme des del carrer Morvedre cap a l’altre costat. Per contra, en un registre d’eixida es resol que açò es deixa sense efecte i que no es faran en l’Albereda i que ‘Els bous al carrer’ s’autoritzen per als dies 2, 3, 4, 9, 10 i 11 de setembre en horari de 19.00 a 22.00 hores i de 23.59 a 03.30 hores de divendres i dissabte en Avinguda Gran Via del Nord, carrer Morvedre, carrer Serra Calderona i carrer Carraixet. Era preguntar si açò és definitiu i també que ens explicaren en Avinguda Gran Via del Nord i carrer Morvedre, de quin punt a quin punt, era l’autorització o si era tot el carrer”, va indicar el regidor.
L’edil responsable de l’àrea de Festes, Manuel Pérez, va explicar-li que “a la primera pregunta no té sentit contestar, donat que el decret no té efectes. Està sense efectes. Per tant, seria absurd contestar a la pregunta. Quant a la segona, el decret autoritza la celebració de l’esdeveniment taurí en uns carrers determinats com vosté ha llegit i, evidentment, si està signat pel regidor de Festes i pel secretari entenc que la seua pregunta se contesta per si sola”.
“Aleshores, la Gran Via del Nord seria completa i carrer Morvedre des d’on fins a on?”, va tornar a preguntar Joano Baudés.
Pérez va detallar que “tal qual estableix el decret”. “El decret el té vosté al seu abast, no? Doncs, el que estableix el decret”, va insistir.
“En el decret fica Gran Via del Nord, no es especifica cap número” va declarar Baudés, al qual Manuel Pérez va explicar-li que si no especifica cap número, tant ací como en el carrer Morvedre, estarà autoritzat en qualsevol número “tal com estableix el decret”.
A continuació, abans de tractar les altres qüestions que va formular Baudés en aquest punt, afegim el vídeo de les intervencions referides als ‘Bous al Carrer’.
-
Vídeo de la pregunta de Joano Baudés referida als ‘Bous al Carrer’
Comunitat de veïns del carrer San Isidro
Al seu torn, Baudés també va preguntar sobre un registre d’entrada de la Comunitat de Propietaris del carrer San Isidro en el qual indiquen que en aquesta zona un grup de joves generen soroll i molèsties. “Parlen de que hi ha un grup de joves que es fiquen al parc i que estan increpant-los, que han omplit les parets de pintades i es troben amenaçats. Tota la comunitat signa demanant ajuda a tots els cossos de seguretat municipals perquè intervinguen en aquest fet. Era preguntar si açò s’ha parlat amb la Policia Local. Sembla que la situació és greu. Diuen que hi ha xiquets que no estan anant a jugar a eixe parc pels problemes que s’estan generant per part d’estos joves. Per tant, era preguntar si ja s’ha intervingut o si hi ha algun tipus d’actuacions concretes que es vagen a realitzar en aquest cas”, va comentar l’edil.
Per la seua part, el responsable municipal de Seguretat Ciutadana, Julio Inés, va explicar que “efectivament, entre el carrer San Isidro i el carrer Marines hi ha un parc que està bastant recollidet i portem relativament temps amb un problema de joves que es fiquen ací i molesten la convivència amb els veïns. Hi ha interaccions. Nosaltres estem en contacte amb els veïns i la Policia Local actua baix demanda quan criden els veïns i es passen amb freqüència”.
“El registre d’entrada aquest, els vaig demanar jo als veïns per a justificar l’actuació policial. Al cap i a la fi, la policia evidentment no pot actuar d’una altra manera sinó com la que marca la llei. No podem constantment passar i a la gent que està sentada en un banc o jardí molestar-los més enllà del compte. La Constitució ens empara a tots. Una altra cosa és quan un veí et crida i manifesta un problema, així sí que hi ha una justificació per a actuar. Les actuacions poden ser limitades: demanar explicacions i preguntar que estan fent allí i si hi ha alguna cosa, intentar evitar-la i actuar amb l’esperança de que no es troben còmodes i no continuen anant”, va afegir Inés.
“També treballem amb la Guàrdia Civil, els quals són coneixedors del problema. Ens agradaria que anara més ràpid però, insistisc, hem d’ajustar-se al dret i esperem que a poc a poc es solucione el problema”, va continuar el regidor de Seguretat Ciutadana.
En aquest sentit, Joano Baudés, va preguntar si era cert que la gent amb xiquets havia hagut de deixar d’anar al parc per l’actuació d’aquest grup de joves. Julio Inés va comentar-li que “les manifestacions dels veïns són eixes”. “Després d’una sèrie d’actuacions, també és cert que la vida va tornar un poc a la normalitat. Vam tindre cert grau d’èxit però, quan va passar un temps ja sense actuar, han tornat. Per tant, açò és seguir constantment. És cert que allí hi ha un problema de convivència veïnal”.
-
Vídeo de la pregunta de Joano Baudés referida al carrer San Isidro
Queixes a la Senda del Molí
Seguidament, Baudés també va referir-se a una altra comunitat de propietaris, on és la Senda del Molí. “Sembla que han fet unes obres en el que era l’antic molí i el propietari o persona que ha realitzat estes obres ha deixat restes i andròmines de l’obra allí en la vorera, sense deixar passar al veïnat, i estaven demanant que es retirara. Parlant amb gent d’eixa zona, han dit inclús que creuen que no tindria ni llicència d’obres. Així, era preguntar si tenia realment llicència d’obres i si està autoritzat a deixar estes restes allí al carrer.
La regidora municipal d’Urbanisme, Eva Martínez, va indicar que desconeixia si s’havia demanat permís d’ocupació de la via pública. “Hi ha tantes que no ho sé. Ho miraré i et diré. Estarem pendents, si hi ha que actuar d’altra manera o amb serveis jurídics”, va respondre.
-
Vídeo de la pregunta de Joano Baudés referida a la Senda del Molí
Coves de Mallorca
D’altra banda, també va parlar sobre un registre d’entrada d’una associació coetera sobre la seua preocupació per la situació de les coves després de les pluges del dia 27 d’abril i de les ocasionades durant el mes de març, ja que la seua cova es va inundar. “Preguntar si és generalitzat. Si és en una cova o és en totes”, va preguntar Joano Baudés.
“Després hem vist, d’una setmana posterior, diversos registres d’eixida. Es tracta d’una invitació a diferents arquitectes, a Fernando Vegas i a altres dos arquitectes també especialistes en Patrimoni de la Universitat Politècnica de València, demanant que presenten un projecte de Pla Director per a la restauració de les Coves. Preguntar-vos si ja s’han presentat estos projectes i fer-li un comentari al regidor de Patrimoni. I és que nosaltres açò ho estiguérem valorant en la legislatura anterior. Estiguérem reunits entre altres també amb Fernando Vegas i amb altres dos arquitectes. Precisament, un dels arquitectes tenia el seu despatx d’arquitectura en una de les Coves en Paterna”, va continuar l’edil de Compromís.
“Les conclusions que nosaltres vam traure, te les deixe damunt la taula perquè les conegues, és la complicació de fer un Pla Director allí. És cert que en les obres de restauració que es van fer en l’any 2011 i 2012 mitjançant el taller d’ocupació per banda de Conselleria de Cultura es va ficar una gran capa de llast (zahorra), cosa que a priori impediria que pogueren drenar. Són coves que si no tenen un drenatge, que al revés hem ficat dalt un llast que el que fa és impregnar cada vegada l’aigua i no l’expulsa, molt probablement acaben afonant-se. Sí que és cert que hi ha actuacions que es podrien tirar enrere, però el problema de les coves que a nosaltres ens deien era el de la ventilació. Al ser unes coves que ara mateix no estan ventilades i els usos són totalment diferents als d’un habitatge, com anteriorment, fer un Pla Director és molt complex.
Al final, el que ens proposaven era experimentar en diverses coves. Fer diferents projectes i veure de quina manera, quedaria millor o podríem fer que eixes coves tingueren de nou la transpiració que tenien en el seu dia, però fent projectes complets de restauració d’una o dues coves”, va afegir Baudés per a finalitzar la seua intervenció.
Després de la seua exposició, el regidor municipal de Patrimoni, Ximo Gómez, va comunicar-li que compartia amb ell el pensament de “que les coves estan en un estat molt precari”. “Necessiten una intervenció urgent, però una intervenció ambiciosa, no de fer pegats com s’ha fet fins a ara. Pensem que hem de fer un Pla Director. No som tècnics, però parlant amb els tècnics municipals ens aconsellen açò. Aleshores, el que hem fet és invitar a tres arquitectes especialistes en patrimoni. Has citat abans a Fernando Vegas i també s’ha invitat a Ana Pérez i a Raquel Giménez i estan elaborant les propostes. Encara no les tenim a la taula, però una vegada les tinguem ja decidirem la proposta més òbvia i més adequada. Sempre consultant-ho tot amb els tècnics de l’Ajuntament, òbviament”, va especificar Gómez.
-
Vídeo de la pregunta de Joano Baudés referida a les Coves de Mallorca