El Festival Històric Noir de Bétera (Bfest) va donar el seu tret d’eixida ahir dijous, 09 de juny, amb una imatge renovada i un reforçat programa.

El principal al·licient d’aquest festival ha sigut la visita de Rosa Montero, una autora que ja va participar durant la pandèmia a través de les activitats en línia que es van dur a terme perquè els veïns i veïnes de Bétera mantingueren una vida cultural activa durant el confinament. En la primera jornada del festival, un centenar de persones van acostar-se cap al Castell de Bétera per a escoltar a Montero en primera persona. L’escriptora va mantindre una interessant conversa amb l’escriptor Jordi Llobregat, l’encarregat d’acompanyar-la en l’escenari.

Al final de la trobada, l’escriptora i periodista madrilenya rebia de mans de l’Alcaldessa de Bétera, Elia Verdevío, el premi Alfàbega Literària en reconeixement a la seua dilatada trajectòria com a comptadora d’històries. A aquest acte també va assistir el regidor municipal de Cultura, Manuel Chover.

Montero va quedar-se meravellada amb el Castell del Municipi que deia que semblava el d’Herodes i afirmava “estar encantada” d’estar en aquesta trobada.

Rosa Montero també agraïa el premi amb aquestes paraules: “Jo no sabia el que era la alfàbega, però tampoc sabia que tenia aqueixa grandària, i he entrat en Google i he vist les d’ací i he dit, però bo, si aquesta és la mare de totes les alfàbegues, impressionant, meravellosa. Així que moltíssimes gràcies per aquest premi, per aquestes paraules tan afectuoses, per tot el vostre afecte generós, creatiu i talentós, i per tots els que sou ací, per aquestes muntanyes, per aquest castell… visca la vida”.

El programa del Bétera Fest continuarà aquest divendres amb la presència a Bétera de dues escriptores que porten anys publicant novel·les històriques: Rosario Raro i Nerea Riesco. Ambdues han bussejat en la història amb les seues novel·les, a les quals a més han afegit ingredients de misteri. Tancarà la jornada del divendres el grup de música folk Innerlands, a partir de les 21.00 hores.

Els actes es reprendran el dissabte 11 de juny, en el mateix escenari, quatre autors que parlaran sobre dos temes molt diferents. Juan Ramón Biedma i José Carlos Somoza protagonitzaran la trobada Elemental, volgut Watson, ja que tots dos han revisitat aquest mite en les seues obres recents. Què té aqueixa figura que ens interessa tant?

Per part seua, Jerónimo Tristante i Javier Alandes revisitaran no un mite, sinó el trist passat al qual ens retrotrau la Guerra Civil Espanyola, present en les novel·les que tots dos acaben de publicar i sobre les quals s’emmarca la trobada que porta per títol Aqueix any maleït.

També s’han organitzat per primera vegada activitats per a xiquets, que tindran caràcter instructiu. Fins a cinc diferents se celebraran durant el matí del dissabte a Casa Nebot: dues sessions del Taller d’Arquetips i altres dos de Escape Room, i un contacontes per a tancar el matí.

El Bfest s’acomiadarà dels seus seguidors el pròxim diumenge, 12 de juny, amb una activitat que sempre resulta molt atractiva per al públic: la batalla d’escriptors, que se celebrarà a Casa Nebot. Una modalitat d’escriptura lúdic-festiva que enfronta a quatre autors, en semifinals i final. Cada enfrontament dura quatre minuts, durant els quals cadascun dels contendents ha d’escriure un relat breu amb tres variables que es trien abans de començar: nom del protagonista, lloc on transcorre la història i gènere literari a emprar. Els espectadors decideixen, mitjançant els seus vots, quin escriptor guanya cada assalt i la final.

A continuació, oferim unes imatges de la trobada amb Rosa Montero. Seguidament a les imatges, compartim també un breu vídeo de l’acte:

  • Imatges de la primera jornada:
  • Vídeo de la 1ª Jornada:

Imprimir article
Comenta aquesta notícia