El secretari autonòmic de Seguretat i Emergències, José María Ángel, ha confirmat que tot el dispositiu de prevenció i extinció d’incendis de la Comunitat Valenciana continua en alerta i plenament operatiu i preparat per a activar-se i mobilitzar-se davant el risc de possibles incendis forestals durant l’onada de calor que mantindrà la seua intensitat fins al diumenge 19 de juny.

Així ho ha afirmat després de mantindre una reunió en el Centre de Coordinació d’Emergències de la Generalitat amb el director general d’Interior, Salvador Almenar, i amb tots els serveis d’emergències i cossos de seguretat.

El responsable d’Emergències ha destacat “l’estupenda col·laboració aquests dies entre els diferents serveis d’emergències, la qual cosa ha ajudat a una ràpida i eficient extinció de focus complicats com el d’Alcublas, el de Serra o el de Xert”.

El Centre de Coordinació d’Emergències de la Generalitat “està gestionant diversos incendis forestals al dia provocats per les altes temperatures i per les tempestes seques i una correcta i ràpida coordinació de mitjans és fonamental per al control dels focus”, ha explicat.

El Servei de Bombers Forestals de la Generalitat, els tres consorcis provincials de bombers i la Policia de la Generalitat han confirmat que les vigilàncies preventives realitzades per les zones de risc d’incendis han actuat com a efecte dissuasiu de males conductes i s’han compromés a continuar realitzant aquestes vigilàncies durant els dies que continue l’episodi de calor.

A més, s’han augmentat les rutes de vigilància aèria i el nombre de vols preventius a petició dels consorcis de bombers, “alguna cosa que ja s’ha posat en pràctica aquests dies”, ha assenyalat el secretari autonòmic.

Ángel ha insistit en la necessitat que la ciutadania “siga responsable i que evite qualsevol activitat que puga posar en risc les nostres muntanyes”. “Des d’Aemet ens conten que s’han detectat algunes xicotetes fogueres en les ribes dels embassaments i rius, de famílies que busquen les zones fresques i aprofiten per a menjar o sopar allí, així que cal ser molt acurats perquè unes brases mal apagades poden provocar un gran desastre”, ha conclòs.

Cal recordar que les pluges dels últims mesos han provocat un augment de l’herba en el terreny que, per culpa de la calor, s’ha assecat. Aqueixa herba seca és combustible propens a cremar per si sol i, a més, en ser tan abundant, es propaga ràpidament.

La Comunitat Valenciana es troba en nivell 3 de risc d’incendis forestals, que es mantindrà, segons l’Agència Estatal de Meteorologia d’Espanya (Aemet), fins al diumenge 19 de juny.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia