Com en cada ple, en la sessió ordinària del mes de juliol va tindre lloc el torn de precs i preguntes dels veïns de Bétera assistents a la jornada com a públic. En aquest torn, un veí va demanar la paraula com a representant dels veïns de la zona on està prevista la realització al setembre de la celebració de “Bous al carrer“.

Aquest veí va explicar que el dimarts passat havien presentat a l’Ajuntament les signatures recollides en el barri on l’Ajuntament ha aprovat que se celebren “Bous al carrer” el mes vinent de setembre. “Les persones signants demanen al Consistori que paralitze i arrebossat l’autorització de realitzar aquesta activitat. No volen que es faça en els quatre carrers que s’ha decidit. En l’exposició del motiu de les signatures, pensem que aquest barri no és el més adequat del municipi per a “Bous al carrer” per la densitat de població que té, per la densitat d’activitat. Perquè té l’accés al poliesportiu, a l’escola, a una porta també de l’Institut i ens agradaria saber quins són els passos que ha donat l’Ajuntament i quins té previst donar per a gestionar aquesta petició”, va indicar el veí.

Per part seua, el regidor de Festes, Manuel Pérez, va explicar que era “la mateixa informació que es va tindre en la reunió. Quan vau presentar les signatures a l’Ajuntament, vam estar parlant i quedem amb què parlaríem amb la Penya Taurina perquè també són veïns. Parlaríem amb ells per a concretar i veure si podíem trobar una solució i, posteriorment, fer una reunió primer amb els representants dels veïns i després de manera conjunta per a arribar  bon port. Perquè tothom tinga informació i que, d’alguna manera, les tres parts poguérem resoldre el problema, tenint en compte que hi ha temps d’ací setembre. I així ha sigut. La Penya Taurina està oberta a asseure’s, a parlar, a dialogar i a intentar arribar a un bon acord i l’Ajuntament, evidentment, estarà a predisposició d’arribar a un acord, que és el que volem en tot cas”.

“Volem asseure’ns, parlar i resoldre el problema. No volem perjudicar a ningú. Per a no perjudicar a ningú, totes les parts implicades han d’asseure’s i han de parlar. Per tant, el full de ruta en la qual parlem i acordem en aqueixa primera reunió, continua en marxa de la mateixa forma”, va afegir Pérez.

“En tot cas, la petició de les signatures no és negociar amb la Penya Taurina. El que es demana és que no es facen els bous”, va voler destacar el veí.

Seguidament, el regidor de Festes va comentar que la reunió que es va tindre no anava per aqueix camí. “Jo vaig dir que miraria tota la documentació i, com et dic, quedem a asseure’ns primerament amb la Penya Taurina per a exposar-li tota la documentació que heu aportat, comunicar-li el problema que existia i, a partir d’ací, asseure’s representants dels veïns i de la Penya Taurina amb l’Ajuntament. Aqueixa és la reunió que vam tindre. Estàvem tots d’acord que eixa era la ruta. Si ara públicament ja és diferent i el que volem és revocar el decret, perfecte. És el que en la documentació presentada es reclama en les signatures. Però la ruta en la qual es va quedar era aqueixa i jo, fins hui, la informació que tenia per part dels veïns era seguir aqueix full de ruta. I seguirem aqueix full de ruta per a arribar a una entesa entre totes les parts, perquè totes les parts són implicades i poden ser perjudicades o beneficiades. Per tant, l’idoni és asseure’s, parlar, dialogar i arribar a donar una solució, no arribar i imposar el que un vol”.

Per part seua, el veí representant va declarar que “hi ha una petició de la penya, una altra dels veïns i l’Ajuntament haurà de prendre una decisió en la ruta que consideres oportuna”.

“L’Ajuntament no es posarà de costat d’una part i donar-li l’esquena als altres veïns. Des de la regidoria de Festes el que volem és que ningú isca perjudicat i arribar a un acord entre tots i a una solució que puga agradar a tots. Seguirem el full de ruta d’aqueixa reunió i estem a la vostra disposició per al que necessiteu i per a treballar en la mateixa línia”, va aclarir l’edil responsable de l’àrea.

D’altra banda, un altre veí va voler intervindre també en el ple per a parlar d’aquest tema i exposar la seua opinió. “Per què els veïns ens hem d’enfrontar els uns amb els altres. Li hem demanat a l’Ajuntament el que siga qui decidisca si això té lògica o no. A més, estem al juliol i portem tres dies amb ferits en la zona pròxima a Bétera, entre ells dos xics menors d’edat que han sigut cornejats per dos bous. A mi em sembla una aberració el tema dels bous. Em sembla molt bé que hi haja gent a la qual li agrade, però bo… Per què l’han de portar a una zona que no té gens de lògica que ho puguen fer ací? No ens posen en la tessitura d’haver de negociar nosaltres. Estan vostés per a això. Per això els hem triat. I si no, l’oposició que diga alguna cosa també”, va exposar.

Manuel Pérez explique que “ningú intenta enfrontar a ningú. El que hem fet és rebre per part dels veïns una documentació que ens han aportat. Ens hem reunit amb ells, hem vist quin pot ser la problemàtica per part dels veïns i el que hem fet és reunir-nos en aquest cas i traslladar això a la Penya Taurina. Com dic, és una associació constituïda legalment i que té el dret perquè compleix la legislació per a poder celebrar l’esdeveniment festiu com a marca la llei i que compleix cadascun dels requisits que marca la llei per a poder celebrar l’esdeveniment taurí. En aquest cas, el problema no és bous sí o bous no. Qualsevol esdeveniment festiu molesta. Per tant, el que cal fer és amb tolerància i sent el més comprensiu possible arribar a un punt intermedi. Si vosté no vol que se celebren els bous, el que ha de fer és traslladar la pregunta a les Corts Valencianes, que és qui té competència per a canviar les lleis. Nosaltres no podem canviar lleis. El que si que tenim és la capacitat és d’arribar a un bon enteniment”.

A continuació, adjuntem el vídeo amb  totes les intervencions al complet. Seguidament al vídeo, afegim un comunicat aclaridor dels veïns que no volen bous en el seu barri i, posteriorment, un article d’opinió d’un altre veí, després de les diferents declaracions dutes a terme en el ple del passat dilluns.

  • Vídeo amb les intervencions:

 

 

COMUNICAT ACLARIDOR DELS VEÏNS QUE NO VOLEN BOUS EN EL SEU BARRI

Els representants dels signants no han acordat amb el regidor de Festes que es reuniran amb la Penya Taurina

Un representant de les 577 persones que han signat perquè no s’autoritze la realització de bous al carrer en el barri del Carraixet de Bétera va preguntar a Manuel Pérez, regidor de Festes, quins passos havia donat o tenia previst donar en relació a aquesta petició dels veïns del barri en el ple de l’Ajuntament de Bétera celebrat el dilluns 4 de juliol. En la seua resposta, Manuel Pérez va assegurar que havia consensuat amb els representants dels veïns una reunió d’aquests últims amb la Penya Taurina de Bétera.

Volem aclarir que els representants dels veïns signants no han acceptat en cap moment reunir-se amb la Penya Taurina. De fet, consideren que és una reunió que no té sentit ja que “és impossible arribar a un consens entre els pocs que volen organitzar aquesta activitat i els molts que no la volen en el barri”.

ARTICLE D’OPINIÓ ENVIADA PEL VEÍ DE BÉTERA ÁNGEL RIVERO

“Home blanc parlar amb llengua de serp”

En el ple del mes de Juliol, celebrat el dia 4 de Juliol del present any, es van fer unes afirmacions, per part d’un membre d’equip de govern, el regidor de festes, sobre la celebració dels *bous al *carrer a Bétera, previstos segons decret de l’alcaldia,
per als dies 2, 3, 4 i 9, 10 i 11 de setembre, que sota el meu punt de vista, falten a la veritat.

Però prèviament els refrescaré la memòria.

En el ple del mes anterior, juny, el regidor del ram, sac a relluir un decret de l’alcaldia, en el qual vènia a dir que la Penya, havia “decidit” celebrar els bous al carrer en uns determinats carrers del nucli urbà del poble, deia a més que com eren,
la Penya, una associació legal, l’ajuntament no podia negar-se a això.

Els veïns dels citats carrers, a la vista dels greus perjudicis que els anava a ocasionar i que a ells no se’ls havia consultat, es van reunir i van decidir que no estaven d’acord, van recaptar signatures per a presentar-les a l’ajuntament, cosa que
van fer, van aconseguir quasi 600 signatures en contra de la celebració d’aquests festejos als seus carrers i que posteriorment les van presentar en el registre d’entrada del consistori municipal.

Però arriba el dia del ple del mes de juliol i tornem a la repetició del mateix mantra que ens ofereix el regidor de festes. No ha servit res més que per a constatar la falta d’interés a resoldre el problema, siga per la seua amistat amb la Penya, per qüestions de
partit o per desconeixement de la legislació.

El citat regidor, segueix amb el seu discurs de tolerància, asseure’s a negociar…, bla, bla, bla… Paraules buides de contingut, però sense adquirir la responsabilitat que li toca com a membre de l’equip de govern, com a servidor publique, que ha de defensar els drets dels ciutadans, drets com, la salut, el descans, la higiene, la seguretat, dret a entrar i eixir quan li plaga del seu habitatge, garatge, comerç, dret a la lliure circulació pels carrers del seu poble, que res tenen a veure amb aqueix hipotètic “dret” a la celebració dels festejos taurins, no existeix tal dret a la festa i no es pot posar en la mateixa balança que els drets que tenen els veïns.

Aquest bon senyor, el regidor de festes, a més falta a la veritat en els seus comentaris, l’aprovació o negativa a celebrar qualsevol festeig en sòl publique, és responsabilitat de l’equip de govern de l’ajuntament, la Penya, no pot decidir per si sola on i com celebrar els seus ”festejos”, això és fals, la Penya ha de presentar una proposta a l’equip de govern i és aquest el que a la vista de l’impacte que pot causar aquest festeig en el veïnat, decideix si ho accepta o ho denega, és la seua responsabilitat. Per a això, entre altres coses, han sigut triats.

M’agradaria saber com haguera sigut la decisió del regidor i l’equip de govern, si la Penya, haguera acordat la celebració d’aqueixos “festejos” a la urbanització Mas Camarena o Torre en Conill, ja li ho poden imaginar vostés.

Una mostra més de la intolerància del citat regidor, quan un veí, en el ple, li va indicar que això d’asseure en una taula als veïns dels carrers afectats, a la Penya i al regidor, no li semblava bé, que era provocar un enfrontament entre veïns, ja que els membres de la Penya també són veïns del poble i que la decisió que es celebraren o no els bous al carrer en eixos carrers a la vista de les postura enfrontades, és de l’ajuntament, més concretament de l’equip de govern.

També li va suggerir de males maneres, el regidor al veí, que si no estava d’acord amb el procediment que ell havia disposat, que li escriguera una carta al President de la Generalitat perquè canviara la llei que estableix les normes que regulen aquests “festejos”, però no cal canviar res, la citada llei ho diu clarament: “la decisió de si s’autoritzen o no bous al carrer depén dels ajuntaments segons la legislació vigent: el Decret 31/2015, de 6 de març, del Consell que regula “els festejos taurins tradicionals en la Comunitat Valenciana”. Una norma que, per cert, van aprovar els populars in extremis al març de 2015.

El PP, quan era President de la Generalitat Valenciana, Sr. Alberto Fabra Part, va aprovar aquest decret quan preveia quedar-se fora de la majoria d’institucions, a pocs mesos de les eleccions municipals i autonòmiques de 2015, per a posar traves en anys successius als diferents governs que qüestionaren el supòsit.

Ara, els jutges sentencien que la pròpia norma del PP legitima als ajuntaments per a prohibir-los. El jutge conclou que, encara que la Generalitat autoritze el suposat festeig, sempre tindrà l’ajuntament l’última paraula i no envairà competències
autonòmiques.

El reglament desenvolupa en el seu article 15.1 i 2 que per a poder celebrar bous al carrer, és necessària “una declaració favorable de l’ajuntament de la localitat on se celebra el festeig”

https://dogv.gva.es/portal/ficha_disposicion_pc.jsp?sig=002136/2015&L=1#:~:text=DECRETO%2031%2F2015%2C%20de
%206,%5B2015%2F2176%5D

https://www.eldiario.es/comunitat-valenciana/ayuntamientos-valencianos-autoricendecision-pp_1_1475938.html
Així és Sr. regidor, és aqueixa mateixa norma, a la qual vosté al·ludeix, la que recolza al veí per a exigir-li la responsabilitat que vosté i el seu govern tenen a l’hora de decidir si se celebren o NO, bous al carrer en sòl públic.

Ángel Rivero Rivas.
Ciudadano de Bétera.
Imprimir article
Comenta aquesta notícia