Diferents associacions de veïns de diverses urbanitzacions i diferents col·lectius s’han concentrat aquest matí en el club social de la Urbanització El Cerrao per a manifestar-se en contra de la macrogranja que, segons ells indiquen, vol dur a terme l’actual granja bovina More Holstein de Bétera. Per a tindre major repercussió mediàtica, en el lloc es trobava el mitjà de comunicació nacional “La Sexta”, a més de Betera.com que també havia sigut convocat per un dels citats col·lectius allí presents.
Segons els manifestants, aquesta ampliació suposaria un greu impacte mediambiental (olors, contaminació, residus…) i els afectaria directament donada la proximitat de les seues cases.
Aquests dies arrere, en Xarxes Socials i altres mitjans com WhatsApp, s’havia difós aquesta concentració en la qual s’animava que la gent se sumara a la causa. Al seu torn, s’adjuntaven imatges de plans en els quals es mostrava l’extensió actual de la granja (en groc) i l’ampliació sol·licitada (en roig) i un vídeo. En aquest sentit, també cal indicar que en “La gazeta habitada” del “Cercle Podem Bétera” nº5 de juliol de 2022 s’incloïa un article de l’Associació de Veïns “El Cerrao” de la Pobla de Vallbona el titular del qual deia “Podemos Bétera en contra de la macrogranja More Holstein”. Aquest article també plasmava la “profunda inquietud sobre les instal·lacions de la granja” i citava diferents “aspectes negatius” al seu parer. En aquest escrit s’explicava a més que, s’ha “denunciat davant els organismes competents en repetides ocasions”. Així mateix, els autors de la nota manifestaven que “davant la posada en marxa de la Resolució per a l’explotació de granges bovines, el moment és clau per a la regulació de granges que com les que ens ocupa excedeix en més de 5 vegades (3.850 vaques) el nombre d’animals permesos en la normativa que entrarà en vigor”. Després de citar diferents aspectes que, segons ells, “excedeix els recursos de sostenibilitat de la zona”, declaren que els agradaria saber “quines mesures es contemplen en la llei per a fer que granges ja existents s’adapten a la nova normativa i complisquen amb tots els requisits de sostenibilitat mediambientals necessaris per a la nostra supervivència en el planeta en un moment tan delicat com el present”. *Aquest article també es troba de manera similar en el següent enllaç
: https://podemosbetera.es/la-asociacion-de-vecinos-el-cerrao-de-la-pobla-de-vallbona-expone/.
Tema preguntat en el ple ordinari de Bétera del mes de maig
D’altra banda, cal mencionar que, una membre de Podemos, Mª José Meseguer, també va preguntar per aquest assumpte en el ple ordinari de maig de Bétera (adjuntem intervencions en el vídeo del final d’aquesta notícia). Així, va preguntar sobre la situació d’aquesta granja i si hi hauria ampliació en el terreny de Bétera o cap a La Pobla de Vallbona. També es va interessar pel control de contaminació “que provoca i si l’Ajuntament té coneixement del tema i del que es fa amb els purins”. Al seu torn, va voler saber l’estat en el qual es troben les vaques de manera periòdica. “Si hi ha algun control del seu estat físic”.
Per part seua, la regidora d’Urbanisme, Eva Martínez, li va explicar que hi havia detalls que no tenia allí i no podia contestar-li però que els que sí que sap amb certesa és que “aquesta empresa té el certificat de benestar animal. És més, em consta que a més fan visites els col·legis. És una empresa que genera riquesa en el municipi de Bétera. Tenim l’agricultura i tenim aquesta empresa. Llavors, dir-te que si s’ampliara a Bétera, almenys per part d’aquest equip de govern estaríem encantats. Per a nosaltres és una empresa d’èxit i genera llocs de treball estables, riquesa i, sobretot, els animals tenen eixe certificat de benestar animal. I crec que qualsevol, ells estan encantats de fer aqueixes visites i sé que, a més, amb el tema dels residus estan molt compromesos a aqueix tractament per a fer fertilitzants o no contaminar com t’he sentit dir. És tot el contrari. Es preocupen molt per aqueixa transformació d’aqueix desfet, a donar-li aqueix valor afegit. I crec que són empreses que estan apostant per la tecnologia i que, almenys des de l’Ajuntament de Bétera, hem de secundar”.
Després d’aquesta explicació, Meseguer va reiterar que creu que “el tema dels purins està envaint el terreny i que allí hi ha una pesta impressionant i una quantitat infame d’insectes al voltant. Aqueix tema és molt important. No podem permetre que es contamine d’aqueixa manera el nostre ambient. Caldria intervindre a aqueixos nivells. Caldria vigilar-ho, perquè jo tinc entés i he vist que està ple de purins”.
L’Alcaldessa de Bétera, Elia Verdevío, també va intervindre indicant que “és una explotació bovina, no de porcs i no hi ha purins. Els purins són de porcs”.
Seguidament, Mª José Meseguer li va insistir que hi havia “contaminació”, al que Verdevío li va emplaçar al fet que si creu que hi ha contaminació “ha de fer el que és convenient i cal fer en aquests punts”.
Així mateix, la responsable d’Urbanisme li va comentar que “els serveis tècnics estan molt pendent que generen les menys molèsties possibles i d’exigir aqueixes mesures correctores que qualsevol activitat que genera, l’activitat que siga, se li puguen exigir perquè generen les menys molèsties possibles. Jo, sé que des de l’Ajuntament de Bétera es mira perquè es complisquen aquestes mesures correctores i la veritat és que aquesta empresa mai ha posat problema en el que se li ha exigit a l’Ajuntament”.
Meseguer va tornar preguntar en si se sabia si anava a veure ampliació del terreny, però Eva Martínez li va contestar que “de moment”, el desconeixia.
Suport de grups polítics de La Pobla de Vallbona
No obstant això, diferents grups polítics del municipi de La Pobla de Vallbona opinen ben diferent al mostrat en el ple del mes de maig a Bétera. Així, C.U.P.O, el partit de les urbanitzacions La Pobla de Vallbona va publicar en el seu web la següent nota fa un temps:
“El diumenge dia 13 de març associacions veïnals i veïns de la zona nord del nostre municipi van convocar una reunió a la qual CONTINGENT va ser convidat, per a estudiar les possibles accions que entre tots podem realitzar davant la modificació urbanística que l’Ajuntament de Bétera ha posat en marxa per a legalitzar urbanísticament una granja que es trobava fora d’ordenació des de l’entrada en vigor del pla general de Bétera aprovat l’any 2000.
La coneguda com a granja Morla (More Holstein) comptava amb Llicència d’Activitat ramadera, Llicència d’Activitat que, després de la corresponent tramitació, li és concedida per la Comissió de govern de l’Ajuntament de Bétera en sessió celebrada el dia 6 de novembre de 1997.