Després d’una parada obligada per la situació derivada de la pandèmia Covid-19, l’any passat l’Ateneu de Bétera va tornar a celebrar el Folkestiu, en la seua novena edició.

En aquesta ocasió va ser en un format més reduït, al corral de l’Ateneu de Bétera (plaça del mercat, 5), amb control d’assistència fins a completar l’aforament. No obstant això, es va tornar a gaudir d’una mostra de música i cultura popular.

Enguany, aquest tradicional festival s’ha celebrat de nou del 21 al 23 de juliol.

Cal mencionar que, el Folkestiu, habitualment es celebra cada any durant el mes de juliol i durant tres dies. La pandèmia també va afectar la celebració d’aquest esdeveniment, que després d’una parada fa dos anys per la Covid-19, l’any passat va tornar.

La finalitat principal d’aquesta iniciativa és oferir una compilació d’espectacles musicals, dansa i activitats culturals basades en el patrimoni musical i cultural popular i tradicional valencià i altres localitats del Mediterrani.

Així, el passat dijous es va inaugurar l’esdeveniment amb “Ausaes Bugaes”, balls i músiques del Mediterrani i més enllà.

El divendres, a les 20.00 hores, va arribar un dels moments més emotius d’aquest festival de folklore tradicional. Doncs, va tindre lloc un homenatge a Karoli i el Naiet a la Plaça de Sant Roc. Aquest citat homenatge va comptar amb la col·laboració de la colla “Xe que burrà” i els cantadors “Marisé de Monteolivete” i Toni Vega.

El regidor municipal de Turisme i Patrimoni, Joaquín Gómez, i Rosa Sandiego de l’Ateneu de Bétera van presentar aquest acte. En primer lloc, Rosa va parlar de Karoli, Vicente Asensi Eixea, fent una explicació dels seus orígens i de tota la seua trajectòria dins el cant valencià i les nostres tradicions. Seguidament, la seua dona i la seua neta van pujar a l’escenari a recollir un present com a recordatori d’aquest homenatge. Paula, la seua neta, va donar les gràcies en nom de tota la seua família.  A més, la colla “Xe que burrà” i “Marisé de Monteolivete” i Toni Vega van oferir unes peces de cant valencià.

Posteriorment, va ser el torn per a homentjar a Vicent Izquierdo i FusterNaiet‘. Joaquín Gómez va fer un repàs de tota la seua trajectòria dins el cant valencià, fent també referència a que en 1977 aparegué cantant “Albaes‘ a Ia pel·lícula ‘Cañas y barro“, inspirada en el Ilibre de l’escriptor Vicente Blasco Ibáñez, entre altres assumptes. ‘Naiet” va pujar dalt l’escenari per a recollir un present, entregat pel regidor municipal de Cultura de l’Ajuntament de Bétera, Manuel Chover. La colla “Xe que burrà” i “Marisé de Monteolivete” i Toni Vega van oferir unes peces de cant valencià. A continuació, “Naiet” va cantar amb “Marisé de Monteolivete”, qui va tindre paraules d’afecte tant per a “Karoli” com per a “Naiet”. Cal indicar que els versos cantats per a les persones de l’homenatge es va escriure el veí de Bétera Toni Marzo.

Després, es va procedir a una “picadeta” en la mateixa plaça.

A les 21.00 hores, tenia lloc una cercavila amb la Jove Muixeranga de València i la Colla Xe que burrà. A les 22.00 hores es va procedir a un sopar de faixa a l plaça del Mercat. A més a més, a les 23.00 hores es va dur a terme un Combo Folk de l’Ateneu i a les 23.30 hores va actuar Xavier de Bétera i La Maria.

D’altra banda, ahir dissabte 23 de juliol, es va dur a terme una vesprada de jocs familiars amb sinergies. A les 21.00 hores es va celebrar un sopar popular a la plaça del Mercat.

A les 22.30 hores va ser el torn per al correfocs de la colla de Dimonis de Xeraco “A foc seguit”. Eixint des de la Plaça del Mercat, feien un recorregut ràpid pel carrer Major fins a arribar a l’Albereda de Bétera, on grans i menuts van gaudir d’un magnífic espectacle de foc on també vam poder veure la participació de membres d’algunes penyes coeteres de Bétera així com de la colla Xe que Burrà que va col·laborar en la música de l’agrupació de A Foc Seguit. El citat correfoc va finalitzar amb un sonor foc d’artifici aèri que va fer vibrar tota l’Albereda.

Finalment, cap a les 23.45 hores, Miquel Gil i Noèlia Llorens “Titana” van actuar a l’escenari de la Plaça del Mercat de Bétera, acompanyats d’un bon equip de músics per a presentar el seu treball “Arrel” (mural sonor). Mitjançant aquest treball, van fer un repàs de les comarques valencianes, cantant i versant sobre elles. L’èxit de la seua actuació va fer que els assistents demanaren més d’ún bis. Per al bis, Gil i Titana van demanar que a canvi la gent s’alçara de les butaques per a ballar.

A continuació, oferim primer unes imatges del correfoc i seguidament una altra fotogleria amb la mencionada actuació. En aquesta mateixa publicació, després de les fotogaleries, trobareu un vídeo de les diverses activitats que Betera.com ha gravat aquests dies del Folkestiu: homenatge a Karoli i Naiet, correfoc i actuació de Miquel Gil i “Titana”.

  • Imatges del correfoc:
  • Imatges de l’actuació de Miquel Gil i Noèlia Llorens “Titana”:
  • Vídeo de l’homenatge a Karoli i Naiet, correfoc i actuació de Miquel Gil i “Titana”