El Centre Artístic Musical de Bétera (CAM) va tancar el passat 30 de juny el període de matrícula per al curs 2022-2023 de la seua escola de música (ubicada al carrer Casa de Cultura, 2), “reprenent el nombre d’alumnes d’abans de la pandèmia”, segons ens conta el propi director de la citada escola, Víctor Gámez i Zaragozá. No obstant, cal dir que, encara que no hi ha ja un horari d’oficina expressament obert per a tal efecte, la matrícula en sí sempre està oberta i en la web www.musicabetera.es es pot efectuar de forma telemàtica.

“Durant el mes de setembre tornarem a obrir el període de matrícula. Les classes, igual que en l’educació obligatòria, comencen el dia 12 de setembre. Des del dia 1 fins al 12 de setembre, tindrem la matrícula oberta i és un període per a l’organització de les famílies i de les seues activitats. En aquest sentit, és una etapa on hi ha un increment important de la matrícula. Normalment, comencen a vindre i has de duplicar grups i buscar professors a última hora i trobar altres horaris, sobretot en la formació dels de 3 a 7 anys d’edat. Doncs, la gent que comença el primer curs d’elemental que serien els de 8 anys d’edat que coincideixen en tercer de primària, ja ve de darrere. De fet, partir d’ahí, la matrícula s’autorrenova i, si no es canvia alguna dada, la matricula es renova sola, és automàtica. Només hem estat rebent noves matrícules i canvis…”, especifica Víctor.

“La gent torna a apostar per aquesta formació musical extraescolar. Des de l’escola enfoquem l’educació musical, tant a aquells futurs consumidors de cultura com a qui estiga interessat a continuar la seua formació musical per a orientar-los i formar-los perquè puguen accedir als conservatoris superiors, segons l’etapa en la qual es troben”, explica Gámez.

“La formació musical al llarg de la vida”, aquesta és la premissa per la qual es regeix aquesta escola de música. D’aquesta manera, la formació comença des dels tres anys d’edat (coincidint amb el primer curs d’infantil) fins als 99 anys. Així, es pretén que la gent adulta interessada a formar-se musicalment puga complir eixos somnis d’aprendre música, formar part d’una agrupació i inclús tocar algun instrument.

“En 2019 el Centre Artístic Musical va complir 50 anys. En l’any següent es compliria el 50 aniversari de l’escola. Doncs, una escola sempre es crea per necessitat de formar a la gent que tens en la part tècnica de cada instrument”, comenta l’actual director de l’escola de música del centre.

“Cada any tenim un bon nombre d’alumnes que accedeixen al conservatori. Encara que es desvinculen un poc del que és l’escola, ells continuen venint a les seues agrupacions del centre. I és que la seua societat sempre serà el Centre Artístic Musical de Bétera, encara que la seua formació siga posteriorment en els conservatoris, cosa que està en l’aire el fet de plantejar nosaltres també la creació d’un conservatori. En aquest sentit, com comentava abans, nosaltres oferim una educació no reglada des dels 03 fins als 07 anys d’edat i després una educació no oficial però quant a nivell de programació, curricular i de projecte educatiu sempre marquem un paral·lelisme a les ensenyances oficials dels conservatoris perquè, en qualsevol moment, un alumne et pot demanar accedir al conservatori i ha de tindre el nivell i les assignatures que corresponen. Li va a demanar una prova de llenguatge, una d’instruments i una de piano complementari i, per tant, ha d’estar cursant les assignatures paral·lelament”, indica Víctor Gámez.

“Nosaltres, dins del nostre projecte curricular intentem cobrir eixe paral·lelisme a les assignatures oficials i, a més, donar a conéixer en l’àmbit amateur altres músiques. Ja fa dos anys que vam instaurar l’assignatura de Jazz, també està en vista una assignatura d’interpretació de música antiga i, d’altra banda, està en projecte l’edició i tractament de so i àudio”, prossegueix.

Víctor també ens fa saber que, el curs de direcció que també estava ja en projecte donarà el seu tret d’eixida segurament a partir del mes d’octubre d’aquest any.

D’altra banda, el director de l’escola declara que aquesta etapa de pandèmia no ha sigut fàcil. “El confinament va ser dur. Vam estar donant-ho tot i, si pot ser, més encara. S’havia de donar suport i motivar per la distància perquè hi haguera un equilibri. En eixe moment, tots varem conéixer el format Online i vam començar a treballar quines eren les millors plataformes, com les teníem que enfocar i inclús programar per a donar una classe Online, ja que no és el mateix. No obstant això, es va fer bé perquè el nivell dels alumnes no ha baixat. De fet, hui en dia, molts d’eixos alumnes estan en el conservatori”, explica.

“Enguany hem treballat amb 30 professors, una conserge, una secretaria i jo, qui fa de professor i director”, detalla Víctor.

“A nivell de llenguatge musical, continuem treballant i actualitzant-se amb una metodologia que combina la metodologia tradicional analògica i la digital. D’aquesta manera, treballem i estudiem la partitura encara en paper, però al mateix temps ja estem incorporant les pissarres digitals a les aules. Tot açò, sempre, amb uns llibres de confecció pròpia de l’Escola de Música del Centre Artístic Musical que es fan servir des dels 7 anys fins al llenguatge musical professional. És important complementar la part en paper amb la digital, però no podem deixar completament de costat el paper. Un xiquet ha de saber dibuixar una clau de Sol, a pintar-la, a escriure les notes en el pentagrama, és a dir, tot allò que forma part de la cal·ligrafia musical”, destaca el director d’aquesta escola. En aquest sentit, també cal mencionar les dotacions i les obres de millora que es realitzen al llarg de l’any en benefici de l’alumnat.

“Intentem donar cobertura a les inquietuds dels alumnes i estar al dia del qual hi ha. En l’actualitat s’ha de saber, tractar i formar també en altres llenguatges musicals com el Jazz, el Folklore, el Rock, el Latin. No cal arribar a eixe curs que nosaltres tenim de formació de Jazz, però dins de les nostres programacions hem d’incloure eixa classe de música. La música ha d’arribar a tots i s’ha de tindre una determinada cultura musical. Deixar de costat aquesta classe de música actual és no arribar a un cert grup de gent. Per tant, cal estudiar tant la música lírica, clàssica i antiga, com aquesta més moderna i actual. Si volem arribar a tots els públics, cal oferir tots els programes. Així, les nostres agrupacions també s’adapten a això, comenta Víctor Gámez.

“Quant a activitats de cara a l’any que ve, a nivell d’agrupacions sèniors tindrem prompte una reunió que sempre és anual per a poder programar tot l’any 2023. Doncs, l’any 2022 ja està tot programat. D’altra banda, a nivell d’escola, les agrupacions juvenils ja s’ha previst el fet de tornar a participar en algun concurs o certamen de bandes juvenils i en dur a terme algun intercanvi d’orquestres juvenils, a més de realitzar a principi de curs els tradicionals concerts de Santa Cecília per a donar-li la benvinguda als nous membres de cada agrupació i el concert de Nadal. Apostem també per a reprendre el tradicional berenar de disfresses de Santa Cecília de xiquets i majors, el qual agraeixen perquè és una manera de sociabilitzar entre totes i tots”, explica.

“Obrim les portes a una gran família. El que fem és intentar crear cultura de manera conjunta, que quan la gent arribe a les agrupacions (siga major, xicotet, alumne, professor, amateur, professional…), siguen tots igual. La part més atractiva d’aquesta part social i humana és compartir el paper i faristol entre un xiquet de 12 anys que acaba d’entrar a la banda i un professional o el pare d’un altre que està al mateix nivell que eixe xiquet de 12. Vindria a ser el que es diu compartir entre generacions: el moment d’abans de l’assaig, el moment de durant i el de després d’aquest assaig. S’aprenen moltes coses, també d’actitud i saber estar, al costat de la gent”, detalla Gámez.

“Tots aquests valors que arriben a les agrupacions també s’intenten treballar des de l’escola. S’intenta que els pares també interactuen d’alguna manera i compartisquen moments. L’educació musical és un camí que no té final. Per tant, hi ha moments molt bonics però també altres durs. Així, si tens al teu costat una persona que t’ajuda com l’amic i company de classe, la motivació dins l’aula per part del professorat i el suport dels pares, tot es fa més fàcil. Tots treballem en equip i, a nivell social, eixe instant d’ajuntar-se i compartir extramoments musicals fan que valga la pena”, conclou Víctor Gámez.

 

Imprimir article
Comenta aquesta notícia