Encara que en l’actualitat molta gent no ho sàpia, els Sants de la Pedra Abdó i Senent són patrons de Bétera. Fa unes quantes dècades se celebrava aquesta festivitat al nostre poble, però aquesta tradició es va perdre ja fa molts anys. De fet, la nostra redacció, que ja té certa edat, encara recorda haver viscut algun any de menuda aquesta tradició. No obstant, les noves generacions, si tenien coneixement d’aquesta festivitat, seria per fotografies antigues o perquè algun adult els ho haurà contat.

Però ara, algunes associacions locals i la regidoria municipal de Turisme de l’Ajuntament de Bétera, han volgut recuperar aquesta tradició perduda. Així, l’Associació de “Cavallistes de Bétera“, La “Hermandad de la Dolorosa” i la penya coetera “Vol Lliure” han organitzat al costat de Turisme i amb l’especial col·laboració de la Colla de Campaners de Bétera tot un programa d’activitats per a l’últim cap de setmana de juliol.

Els actes van donar inici ahir divendres, 29 de juliol. A les 19.00 hores, tenia lloc una missa a l’església de la Puríssima Concepció. Seguidament, es realitzava una processó en romeria cap a  l’ermita de la Divina Pastora (ubicada al Calvari del municipi).

D’altra banda, hui dissabte 20 de juliol, els actes començaran a les 19.00 hores amb una missa en l’ermita de la Divina Pastora. Posteriorment, serà la baixada dels Sants també en romeria cap a l’església de la Puríssima Concepció. Al voltant de les 20.30 hores hi haurà una gran mascletada manual a càrrec de Vol Lliure. Aquesta es durà a terme al recinte de l’Albereda de Bétera, al costat del barracó dels Majorals de 2023.

Les romeries es duen a terme també amb cavalls i es trauen als Sants amb un carro valencià. De fet, Abdó i Senent van eixir ahir amb el carros plens de verdura com a ofrena, cortesia de la “Masía Naranjas del Carmen”, la qual també ha fet una bona donació a Càritas Bétera.

Cal mencionar que, durant tots els actes, les campanes també estan tenint un paper important. Amb motiu de la festivitat, la Colla de Campaners de Bétera, van tornar ahir a obrir la Torre-Campanar en una nova visita guiada nocturna. Però, a més a més, per a les misses i els actes programats estan procedint als tocs de campana pertinents, així com eixint en romeria amb les samarretes que les associacions han confeccionat de manera conjunta per a la festa.

A continuació, compartim unes imatges de l’acte d’ahir en honor als Sants de la Pedra. En el informatiu del nostre Canal Youtube “Bétera a la setmana” podreu veure un vídeo també d’aquesta primera jornada de la festivitat.

 

Imprimir article
Comenta aquesta notícia