ELS 750 ANYS DE LA CARTOIXA DE PORTA-COELI
Des de l’ASSOCIACIÓ CENTRE D’ESTUDIS LOCALS DE BÉTERA, ens sumem a la celebració del 750 aniversari de la seua fundació, per ser el terme de Bétera veí del terme de Serra, on està situada, i també per la relació del poble de Bétera amb els seus residents en els diferents èpoques de la seua història; tinguem en compte que el camí més natural que ens porta a la cartoixa passa per Bétera.
Per a celebrar-ho presentem un parell de reportatges gràfics, tots dos realitzats per Ximo Asensi i Alemany, membre i en nom de l’Associació.
En el primer, les fotografies ens mostren el monestir des de l’exterior, amb vista de conjunt o de detalls, preses des de diferents punts dels voltants. Ximo ens orienta sobre el lloc des del qual més o menys ha sigut realitzada.
En el segon, les fotografies són de l’interior del monestir. Van ser realitzes en ocasió d’una visita guiada per José Mª Clemente, procurador laic de la cartoixa, que ens va atendre amablement de manera excepcional, perquè és sabut que els monjos viuen en ella en clausura, per la qual cosa no és visitable, excepte en determinades ocasions. Paco Fuster Serra, així mateix membre de l’Associació, autor de dues monografies sobre la cartoixa, ens ha assessorat en els textos que acompanyen a cadascuna d’aquestes fotografies. Una excel·lent ocasió per a poder visitar la cartoixa de Portaceli.
Esperem que la “visita” a aquests els nostres veïns en el seu 750 aniversari els haja resultat grata i que ara que coneixen “La Cartoixa” una mica més, haja despertat en vostés el respecte i valoració que des d’aquesta Associació pensem ha de tindre un lloc tan singular en molts aspectes, per la seua història, pel conjunt arquitectònic, pel patrimoni que encara conserva, pel seu enclavament, per la pau i bellesa del seu entorn i, sobretot, per la vida monàstica dels seus residents, els monjos cartoixans, 750 anys després.
VISTA EXTERIOR DES DE DISTINTS LLOCS
TEXTOS DE XIMO ASENSI
RECORREGUT PER DINS
TEXT PER PACO FUSTER
-
Reportatge cedit pel veí Ximo Asensi. El podeu trobar també a la pàgina web del Centre d’Estudis Local de Bétera