Tots els departaments de salut de la Comunitat Valenciana, d’acord amb els resultats d’un estudi promogut des de la Secretaria Autonòmica de Salut Pública i del sistema sanitari públic de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, estan bolcats amb la promoció i el suport a la lactància materna pels beneficis que comporta tant per a nounat com per a la mare.

Aquest compromís s’alinea amb l’objectiu de la Setmana de la Lactància Materna 2022, que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) commemora de l’1 al 7 d’agost, enguany amb la finalitat d’enfortir la capacitat dels actors encarregats de protegir i donar suport a la lactància materna. S’ajusta així mateix al propòsit de l’OMS, per a 2025, que la prevalença de la lactància materna exclusiva als 6 mesos a Espanya siga d’almenys el 50% (actualment, en la Comunitat Valenciana se situa en el 39%, com la mitjana nacional).

Per a enfortir la capacitat dels actors encarregats de protegir i donar suport a la lactància materna, la Comunitat Valenciana aposta pel desenvolupament de polítiques públiques com a mecanismes de facilitació dels mitjans per a la conciliació en l’entorn laboral, elaboració de protocols i bones pràctiques en atenció sanitària així com celebració de tallers i formació i informació per a les famílies i el seu entorn al llarg de tot el territori.

En paraules de la secretària autonòmica de Salut Pública i del Sistema Sanitari Públic, Isaura Navarro, es tracta de “afermar la confiança de les dones en la lactància materna, protegir-les de pràctiques nocives i assegurar unes bones pràctiques en l’atenció”.

En aquest sentit, una anàlisi de situació promogut des de la subdirecció de promoció de la salut i prevenció de Direcció General de Salut Pública i Addiccions conclou que tots els departaments de salut dediquen esforços al foment de la lactància materna perquè és una de les formes més eficaces i naturals de garantir la salut dels xiquets i xiquetes, que s’estén fins a la seua vida adulta, i pels beneficis que aporta també a les mares.

La lactància materna prevé una sèrie d’infeccions i problemes crònics com a obesitat, asma, diabetis, té efectes protectors de morbiditat i mortalitat en lactants prematurs i de baix pes en nàixer, i beneficis demostrats també per a les mares, amb menor risc de patir càncer, diabetis o hipertensió arterial.

En concret, els xiquets i xiquetes que han sigut alletats tenen menor mortalitat i menor incidència de moltes malalties agudes i cròniques, com a otitis mitjana, diarrea aguda, infeccions del tracte respiratori inferior, síndrome de mort sobtada del lactant, malaltia inflamatòria intestinal, leucèmia, diabetis mellitus, obesitat, asma i dermatitis atòpica, segons ha explicat María Gormaz Moreno, coordinadora del Banc de Llet de l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe.

La doctora afig que els i les nounats prematurs de molt baix pes al naixement que reben llet materna “tenen millor neurodesenvolupament a llarg termini i menor incidència de enterocolitis necrosant, displàsia broncopulmonar, retinopatia de la prematuritat i sèpsia d’inici tardà. Per a ells, si la llet materna de la seua pròpia mare no està disponible, la llet materna donada pasteuritzada proporcionada per un banc de llet és la millor alternativa”.

En aquest sentit, el Banc de Llet Materna del Centre de Transfusió va registrar en 2.021 un total de 308 mamàs donants (167 de València, 105 d’Alacant i 36 de Castelló) i, d’elles, 246 van ser de nova incorporació. En aqueix exercici es van processar un total de 1.569 litres aportats de manera desinteressada per mares donants.

Per a les mares que han alletat també hi ha avantatges: tenen menys risc de tindre diabetis mellitus tipus 2, càncer de mama, ovari i endometri i hipertensió arterial, ha detallat Gormaz Moreno.

El repte de combatre l’estiu durant la lactància

Arriben els dies més calorosos de l’any amb temperatures molt altes i zones amb molta humitat pel que el nostre cos per a compensar aquest augment segrega suor per a regular la temperatura corporal el que ens fa perdre líquids. Per això, hem d’estar atents i mantindre una bona hidratació perquè el nostre organisme funcione correctament. I és que el principal component del nostre cos és l’aigua. Igual que passa en els adults, els bebés també tenen més set i augmenta la seua demanda de llet materna per a compensar la pèrdua de líquid per la calor. Especialistes de la Comissió de Lactància de l’Hospital de Manises ofereixen unes pautes sobre com actuar en aquests mesos estivals per a alletar als bebés.

Així, durant els dies de més calor, la correcta nutrició del bebé passa per una bona hidratació de la mare lactant, per la qual cosa ha d’estar molt atenta a la sensació de set i ha d’hidratar-se de manera freqüent, mantindre una alimentació saludable, rica en productes frescos i de temporada, amb una oferta variada en tota mena d’aliments.

“Igual que la mare lactant, la majoria dels bebés augmenten la seua demanda de pit en els mesos estivals, per la qual cosa cal estar atents a la seua set, oferint-los el pit amb major freqüència i a demanda, sense excepcions, sempre que el bebé el requerisca i acurtant el temps entre les preses”, afirmen des de la Comissió de Lactància de l’hospital públic valencià. Cal tindre en compte que el metabolisme dels bebés és més ràpid que el dels adults pel que poden tindre major risc de deshidratació.

Un bebé ben hidratat, està actiu, content, amb les mucoses humides, amb la pell turgent i realitza orina clara i en quantitat normal. D’altra banda, la hipoactivitat o irritabilitat, sensació de sequedat en pell i mucoses, disminució de la quantitat d’orina, que a més sol ser de color més intens i olor més forta, són signes de deshidratació.

 Aigua al bebé?

Unes altres dels dubtes que ens pot sorgir durant les hores de més calor, és si podem donar-li aigua al nounat. Les professionals en ginecologia d’aquesta comissió destaquen que “la llet materna té un percentatge d’aigua d’aproximadament un 85%”, per aqueix motiu el bebé que s’alimenta de la llet materna no necessita cap aportació d’aigua extra. “Quan s’inicia l’alimentació complementària, sí que es recomana oferir aigua als bebés després de la ingesta d’aliment diferents a la llet”, afirmen.

Postures més còmodes

Per a afavorir un bon clima i unió entre el bebé i la mare durant la lactància, existeixen diferents postures que es poden adoptar per a evitar la sudoració entre tots dos com donar el pit recolzada amb el bebé al costat o posar-lo en posició de “pilota de rugbi”, amb el bebé recolzat sobre un coixí per a alletar sense un contacte estret i poden resultar molt més còmodes en dies de molta calor. És molt important que les preses es produïsquen en llocs frescos i a l’ombra, però evitant que el bebé reba de manera directa l’aire condicionat o el flux del ventilador.

Conservar la llet, preservar la hidratació

Per a guardar la llet materna, és recomanable refrigerar-la si no s’usarà en l’hora següent a la seua extracció i congelar-la en envasos d’ús alimentari si no s’usarà en unes 24-48 hores aproximadament. Les expertes de l’Hospital de Manises aconsellen congelar la llet materna en envasos xicotets (màxim 120-150 ml) per a poder descongelar de manera gradual segons es necessite per a cada presa, evitant malgastar llet materna. Una vegada que la llet s’ha descongelat, el recomanable és que es parteix a la zona de refrigeració de la nevera, s’ha de rebutjar si no s’usa en el marge de temps d’unes dues hores aproximadament.

Beneficis de la lactància natural

La llet materna és el millor aliment infantil que existeix ja que és el més equilibrat i conté tots els nutrients necessaris per al correcte desenvolupament del nounat. També té beneficis per al seu sistema immunològic i la seua salut a llarg termini. A la mamà, a més, donar el pit l’ajuda a recuperar-se després del part i a descansar millor (l’hormona *prolactina que estimula la producció de llet té un efecte relaxant) i potència el vincle emocional entre tots dos. A més, la lactància materna “també redueix el risc de patir malalties cròniques més endavant en la vida, com ara l’obesitat, el colesterol alt, la pressió arterial alta, la diabetis, l’asma i les leucèmies infantils”, destaca un informe d’UNICEF.

Guia sobre la lactància

L’Organització Mundial de la Salut, OMS, ofereix una sèrie de recomanacions sobre la lactància: “Inici de la lactància materna durant la primera hora després del naixement; lactància materna exclusiva durant els primers sis mesos; i lactància materna continuada durant dos anys o més, juntament amb una alimentació complementària segura, adequada des del punt de vista nutritiu i apropiada per a l’edat, a partir del sisé mes”.

En aquesta línia, l’Hospital de Manises, disposa d’una guia per a papàs i mamàs de nounats amb consells útils, suggeriments i recomanacions sobre la lactància materna. Aquesta guia recull consells útils per a donar el pit, explica les vitamines i nutrients que pot aportar la lactància als nounats, recomanacions per a cuidar el pit o les millors posicions per a alletar. A més, també s’informa sobre les possibles dificultats que es poden trobar durant la lactància com la mastitis o l’escassa producció de llet.