Com ja hem comentat en anteriors publicacions, en el ple ordinari del mes d’agost de 2022, la gran majoria de veïnes i veïns assistents a la sessió van voler intervindre en el torn de precs i preguntes veïnals. Residents de diferents urbanitzacions van exposar la seua situació i van formular diferents preguntes als regidors de l’equip de govern.

En aquest sentit, diferents veïnes i veïns de la Urbanització “Montesano” van intervindre en la jornada.

Cal recordar que fa unes setmanes, en diferents mitjans de comunicació, es va publicar sobre aquesta zona residencial. Els veïns reclamen alguns serveis mínims, ja que consideren que “Montesano és una de les urbanitzacions més consolidades del municipi i els impostos que es paga per part dels veïns són com per a tindre aquests serveis”.

Tal com van indicar els veïns en el ple, porten anys “reclamant per registre d’entrada sense resposta a aquests registres i amb reunions en el propi ajuntament, així com reunions en la pròpia urbanització, a peu de problema, en el mateix carrer”.

Els veïns destaquen “la falta o absència de senyalització a la urbanització, tant vertical com horitzontal”.
“Després de molt insistir, en 2016 ens van manar als veïns una circular, on ens van dir que s’executava ja la senyalització de la calçada, però no ha sigut així. Es van col·locar només alguns senyals verticals en la zona menys transitada de la urbanització, cap horitzontal i, a més, aquestes no compleixen la normativa. De manera que, hi ha carrers (casualment les d’entrada a la urbanització Montesano, que són bastant llargues) sense senyals de cap mena (ni un stop, ni un pas de zebra, ni una zona de pàrquing,…..). Tampoc s’ha controlat perquè siguen d’un únic sentit i així puguem aparcar millor i intentar tindre menys problemes d’excés velocitat, quan baixem dels cotxes, eixim de les cases, passegem…”, expressen els veïns.

“Tenim un greu problema d’excés velocitat en determinats carrers, amb atropellaments de mascotes i esglais diversos que patim els que vivim en elles. De fet, una dels carrers hem comunicat per registre d’entrada reiteradament des de fa dos anys, que viuen persones amb alguna discapacitat física i no fan res per controlar velocitat. Només fa un any Bétera va col·locar unes bandes de goma que no impedeixen la velocitat i augmenten la contaminació acústica. El cas d’aquest carrer llarg sense senyalitzar, carrer Nardos, d’una de les entrades de la urbanització, és compartida amb el municipi de San Antonio de Benagéber, amb el qual també s’ha demanat a l’ajuntament i policia que senyalitzen i controlen la velocitat per registre d’entrada des de 2020, i tampoc han fet res ni contestat les sol·licituds”, afigen.Els propis veïns, per a veure si els cotxes corren menys, han pintat en el sòl un senyal de “prohibit anar a més de 30 km/h”, ens comuniquen.

“Tenim dues creus, al carrer citat anteriorment, carrer Nardos, d’una de les entrades a la urbanització, designades per Policia Local de Bétera com a “punts negres” ja que ixen cinc carrers d’aqueix encreuament. En els últims mesos han vingut en diverses ocasions per accidents en aquests dues creus per excés de velocitat i falta de senyalització. Accidents que han provocat danys en tanques en habitatges i quasi lesions en veïns. Han hagut ocasions de quasi atropellar-nos xiquets i els nostres pares/avis, a més d’alguna mascota. Ho hem comunicat i res, ni resposta al registre, ni actuació. En totes les reunions ens donen la raó al problema, ens diuen que se solucionarà ja i res de res. Passen els anys i res”, declaren residents de Montesano.

“No es duu a terme l’ordenança municipal on s’ha de recollir diàriament el fem orgànic i setmanalment, els dimarts, la poda. El fem orgànic del contenidor verd, per exemple últimament pot estar sense recollir-se 3 i 4 dies seguits en alguns contenidors. I la poda, últimament passa fins més d’un mes en la mateixa ubicació sense recollir-se. Els contenidors són deficients en quantitat en *Montesano i en un estat de manteniment deplorable. La urbanització Montealba, adherida a Montesano, no té contenidors, a pesar que els veïns de Montesano els demanem perquè ens tiren el fem”, comenten els veïns.

“A més, han recepcionat una altra urbanització nova contigua d’altra banda a Montesano, la urbanització que denominen R21, sense fer manteniment ni neteja ni tindre contenidors. Aquesta urbanització  (R21) està plena d’obrers i habitatges en construcció que ens tiren el fem en les nostres voreres i contenidors, perquè ells no tenen res per a tirar-la, i podem comptar barbaritats de camions de material d’obra, furgonetes de repartiment…”, prossegueixen.

“És cert que el trànsit es veu augmentat perquè li gent prefereix entrar per aquestes entrades sense senyalitzar, ni reductors de velocitat i que poden córrer més. Els que vivim ací estem desesperats, amb esglais de quasi atropellaments (i hi ha vegades que són els propis veïns, quan els fem reduir la velocitat, que ens insulten o ens diuen que passem pels passos de zebra que no tenim clar…), vivint en una zona residencial. Aquest cúmul de fem en les voreres i carrers, que ens impedeix transitar per les voreres, ens obliga a fer-ho per la calçada, i no tenim passos de zebra, ni stop ni cap senyalització. És més, els contenidors els deixen sempre, per a comoditat del camió del fem, amb l’accionament pel costat de la calçada, amb el que els veïns devem a més baixar a la calçada (que les més transitades són de doble sentit, per estar sense senyalitzar) per a tirar fem. A més sembla que “el fem atrau al fem” venen veïns d’altres zones a tirar els seus estris (en lloc d’anar a l’Ecoparc), empreses d’obra de paleta a tirar enderrocs, jardiners a tirar poda, etc… i cada vegada és pitjor. En aquests casos telefonem a la Policia que ve hores després (ells al·leguen que són pocs en el terme, i sembla ser que és cert)”, continuen explicant alguns veïns.

“Tenim un plaga de rates preocupant. A més, la recollida d’aigües pluvials l’han anul·lada. Van vindre uns operaris de l’Ajuntament a tancar-nos amb formigó els embornals, de manera que s’inunden habitatges. Sembla ser que no tenim separació d’aigües fecals amb pluvials, a pesar que fa molts anys els veïns vam haver de pagar un col·lector (va suposar una mitjana de 9.000 euros per parcel·la) perquè això no passara”, comenten.

“L’últim que hem presentat com a associació de veïns ha sigut una sol·licitud al Secretari Municipal que certifique el següent:
– la separació d’aigües fecals i pluvials, quantitat i estat d’embornals,
– quantitat i estat de contenidors de residu orgànic, paper/cartó i plàstic,
– freqüència de recollida de fem orgànic,
– freqüència de recollida de poda i altres fems,
– senyalització dels carrers vertical i horitzontal, i si els pocs senyals que hi ha compleixen normativa.
– freqüència de neteja de carrers,
– estat de les voreres i accessibilitat d’aquestes”, conclouen representants d’aquests veïns.

Abans de seguir amb el tractat en el ple, adjuntem una galeria d’imatges facilitada pels veïns, després de comentar tot l’anterior.

Tota aquesta problemàtica va ser també exposada, a grans trets, en el ple per part d’alguns veïns de la zona. En aquest sentit, els diferents regidors responsables de les àrees pertinents van respondre les diferents qüestions exposades i formulades.

D’una banda, Gloria Campomanes va voler matisar que encara que no s’haja respost a les instàncies, l’Ajuntament sí que s’havia reunit amb alguns veïns de la zona. “Hem parlat mil vegades d’aquest tema. Hem parlat per WhatsApp, per telèfon… Per tots els mitjans haguts i per haver. És cert que per escrit no t’hem contestat, però hem parlat d’aquest tema i contestat”, va indicar Campomanes.
“El fem s’ha de recollir tots els dies, menys el diumenge. No sé per què no s’està recollint tots els dies. Parlaré amb l’empresa a veure què és el que està passant. La poda, efectivament, va haver-hi un parell de setmanes que es va desbaratar un camió i es va quedar tot ací i no es va recollir cap, no sols la de Montesano. Quan hem tingut Pla d’Ocupació,  Montesano s’ha manat a netejar exactament igual que a altres urbanitzacions. Jo entenc que en Montesano hi ha pocs contenidors i molt desborde, però ara no puc posar més. Sobretot, per a reciclatge. Per a resta, potser ara mateix sí que podríem posar algun més. Espere que en la poda ens posem al dia, perquè s’ha posat un reforç. Els contenidors del R21, a mi ningú m’ha demanat. No sé si hi ha i gent vivint o obres que estan acabades. No ho sé. Jo creia que allí encara no hi havia res. Es va recepcionar fa poc. Els contenidors es posen quan comença a viure la gent”, va explicar l’edil

“Respecte a la senyalització, els guals me’ls vas demanar tu. Jo et vaig dir que guals  de formigó ara no tenia partida per a poder posar-te’ls i em vas dir que posàrem ara com ara encara que fora uns de plàstic i és el que vam fer.  Estem pendents de posar-los. La senyalització, no sé per què i m’ho ha confirmat la Policia, es va començar a senyalitzar i es va quedar a meitat. Llavors, està la meitat de la urbanització sense senyalitzar. No sé per què, ja que ve de darrere i en aquesta legislatura no s’ha fet. La policia em diu que per a poder fer algun canvi el primer que cal fer és acabar de senyalitzar el que està pendent. Per tant, la qual cosa farem és acabar de senyalitzar segons l’informe que hi ha de fa diversos anys”, va prosseguir.

“Respecte als parcs, Montesano es va fer fa molts anys per gestió directa i és el que es va fer i es va pagar. No es van fer parcs i es van fer unes voreres que eren les que eren, en aquella època. I és cert que no es van deixar zones verdes”, va afegir.

Per part seua, l’edil d’Urbanisme, Eva Martínez, va reiterar que Montesano es va fer en el seu moment (fa molts anys) per gestió directa. “Em consta que en els departaments tècnics era la primera urbanització que es feia per gestió directa, amb les deficiències de fer-ho amb recursos propis. La prioritat era el cost, que els veïns pagaren el menys possible i això és una mica el que hi ha. No és un retret, però la gent quan compra sap una mica els serveis que té. Saps també que estem parlant tu jo jo per a poder pal·liar en la mesura del possible i trobar una zona comprada amb recursos propis de l’Ajuntament”, va declarar.

Al seu torn, Gloria Campomanes va respondre a això del contenidor cremat. “Crec que s’ha reposat. El nou sí que està. En dues setmanes es van cremar dos contenidors perquè sembla ser que algú va tirar les brases d’una barbacoa sense estar apagades del tot. De tota manera, miraré perquè retiren el que està cremat, clar. Perquè això no pot ser ací”.

Quant als embornals, Eva Martínez va comentar que no li constava que allí hagueren, que els que hi ha són del R21. “En Montesano si que recull la mescla d’aigua pluvial i residual i estava aprovat. Ho miraré perquè no haurien d’estar tapats”, va comentar.
“Quant a les voreres estretes, és una cosa que també ocorre en algunes zones del nucli urbà i és un programa que es va fer amb gestió directa fa anys amb un disseny, per a mi també malament. Caldrà programar com anar millorant la zona”, va concloure.

A continuació, adjuntem també el vídeo del ple on es parla d’aquest assumpte amb totes les intervencions al complet:.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia