(EFE).-L’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) ha detectat “escandalosos” robatoris de garrofa pel seu preu rècord -entre 1,6 i 2,5 euros el quilo- i en màxims històrics que s’han multiplicat per deu en l’última dècada.

Això es deu a l’aprofitament de la fruita seca per a noves aplicacions alimentàries, medicinals i cosmètiques que li han convertit en un dels cultius més revaloritzats de l’agricultura espanyola i valenciana, segons l’organització agrària, que precisa que aquests robatoris s’estan produint en diverses comarques valencianes, especialment a Camp de Túria, Els Serrans i la Foia de Buñol.

Per a tractar d’evitar-los, han demanat a la Delegació del Govern que pose en marxa de manera immediata un dispositiu especial de vigilància i control.

El responsable de la sectorial de fruita seca de AVA-ASAJA, Armando Boullosa, ha assenyalat que estan satisfets amb la campanya que duu a terme tant la Policia de la Generalitat com els equips ROCA de la Guàrdia Civil per a combatre els robatoris de garrofes en les últimes campanyes, i el que ara sol·liciten és que reprenguen les seues actuacions “amb la màxima urgència i intensitat” perquè l’ona de sostraccions ha començat “de manera escandalosa i prematura”, abans fins i tot que maduren els fruits i òbriguen els magatzems de venda.

AVA-ASAJA ha instat, en primer lloc, a vigilar les explotacions pendents de recol·lecció que es troben disseminades en nombrosos termes municipals de les comarques productores; i, a partir de la setmana que ve, establir un control permanent a les portes de tots els magatzems a fi de comprovar rigorosament la traçabilitat de cada lot, la quantitat del qual ha de coincidir amb el potencial productiu de les parcel·les indicades en el registre.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia