El divendres 12 d’agost va començar l’operació eixida especial pel pont del 15 d’agost i coincideix amb el canvi de quinzena on es creuaran els que, en tindre un dia més, es van de pont, i els que comencen o acaben les seues vacances. Des de les 15.00 hores del pròxim divendres i fins a les 24.00 hores del dilluns tindrà lloc una de les operacions eixida més importants de la temporada estival i s’espera gran volum de desplaçaments per tota la xarxa viària espanyola. A més, per aquest motiu, des d’AFANE (Agrupació de Fabricants de Pneumàtics) recomanen prestar especial atenció a cura dels pneumàtics abans d’un desplaçament.

 

El pneumàtic és un dels elements de seguretat més importants d’un vehicle. El seu bon ús i correcte manteniment han de ser prioritaris tot l’any. I se li ha de prestar especial atenció abans d’eixir de viatge, com en les vacances d’estiu

A vegades, per desconeixement o deixadesa, es descura l’estat dels pneumàtics i s’oblida que són l’únic punt de contacte del vehicle amb la carretera i vitals per a garantir la seguretat al volant.

 

Les conseqüències de no reemplaçar els pneumàtics gastats o danyats són molt greus, tant per a la nostra seguretat com per als vehicles que estiguen al nostre voltant. Una de les conseqüències positives del bon manteniment dels pneumàtics és l’estalvi en combustible perquè s’evitaran consums innecessaris i es reduirà la contaminació mig ambiental. L’Etiqueta Europea ens dona bona informació d’aquests factors a l’hora de comprar el model que més s’adapte a les nostres necessitats.

Hi ha diversos factors que comprometen el funcionament segur d’un pneumàtic. Els conductors poden realitzar controls rutinaris, però també cal acudir a especialistes quan hi ha un problema o quan arribe el moment de la seua substitució.

Per a realitzar un correcte manteniment dels pneumàtics es pot seguir els següents consells:

  • Comprovar la pressió del pneumàtic (sempre en fred) per a aconseguir les millors prestacions del vehicle. S’ha de fer de tant en tant per a una millor conducció en el nostre dia a dia, i sempre abans d’un llarg trajecte. Cal tindre en compte que la pressió va en funció de cada vehicle, però també influeixen altres factors com el nombre de passatgers, la velocitat mitjana o l’equipatge. Sempre és aconsellable circular amb la pressió recomanada pel fabricant per a cada circumstància.

 

  • Chequear el dibuix i desgast del pneumàtic, especialment en els mesos d’estiu, perquè la calor pot fer que l’asfalt aconseguisca unes temperatures de fins a 70 °C. El que fa que el desgast del pneumàtic augmente. A més, s’ha de vigilar que la profunditat del dibuix dels pneumàtics en turismes no siga inferior a 1,6 mm, ja que no sols manca de les garanties de seguretat necessàries, sinó que legalment no està habilitat per a transitar per la carretera.

 

  • Ajustar l’equilibrat. Circular amb el paral·lel inadequat accelera el desgast dels pneumàtics sense que en molts casos el conductor s’adone. Algunes de les seues conseqüències són un desgast major i irregular, frenades menys efectives, major soroll de rodadura i augment de les vibracions en la conducció.

 

  • Assegurar l’estat del recanvi. Si el cotxe compta amb roda de recanvi, és molt important comprovar el seu estat periòdicament. A ningú li agradaria quedar-se tirat per una avaria dels pneumàtics enmig de la carretera i esperar a la grua per no haver-la revisat.

Des d’AFANE es recorda que consultes la nova Etiqueta Europea del Pneumàtic, que va entrar en vigor l’1 de maig de 2021, per a conéixer els valors d’eficiència, adherència o soroll realitzat per les cobertes. D’aquesta manera, quan arribe el moment de canviar-les, es podran triar les que més s’adeqüen a les necessitats concretes del vehicle.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia