Distintes entre elles, a la vegada tenen moltes coses en comú: són dones, lluitadores, treballadores, amb autonomia pròpia, dedicades als altres i claus per a Bétera.

Parlem de dones que, han rebut un homenatge i, d’altres, que el rebran més endavant, tot i que tal vegada hui no ho saben encara. I és que per tercer any, s’ha tornat a introduir en la programació de les festes patronals un acte organitzat des de l’Associació Pro Casa de la Dona i que compta amb la col·laboració especial de les Obreres i majorals de 2022 i l’Ajuntament de Bétera des de diversos departaments (Alcaldia, Festes i Dona). El primer any de la seua celebració oficial va ser en l’any 2018. Posteriorment, es va celebrar en les Festes de 2019 i en 2021 va tindre lloc de manera virtual a través de Betera.com. Finalment, el passat 14 d’agost va poder tornar-se a celebrar de forma presencial en l’Auditori de la Casa de Cultura.

Amb el nom Dones Grans, enguany es va celebrar la seua tercera edició de forma presencial i en la seua data habitual. No obstant, si es compta l’edició virtual, este esdeveniment s’h dut a terme en quatre ocasions.

Es tracta d’un homenatge a dones que són, viuen o treballen al municipi i han destacat per la seua trajectòria laboral, personal, social, etc. al llarg de la seua vida. “Com són tantes les dones que mereixen aquesta menció i en les que es pensa, enguany hem tornat a triar una xicoteta representació per poder seguir més edicions amb aquest reconeixement i que totes tinguen l’homenatge que els correspon”, en comenta la presidenta de l’associació, Rita Teixidoo.

La finalitat d’aquesta iniciativa continua sent donar a conéixer el treball que les dones de Bétera han anat realitzant al llarg de la història conciliant la vida laboral amb la familiar. “Enguany també hem volgut comprendre tots els vessants, per a reflectir tots els àmbits on aquestes dones es mouen”, explica Rita.

Es tracta d’un acte molt emotiu on es convida, a banda dels familiars de les homenatjades, a tota la població. Des de l’associació organitzadora s’ha volgut remarcar que aquest certamen es vol perllongar al llarg dels anys per poder arribar a totes les dones. D’aquesta manera, si algú desitja aportar idees o noms per a futures edicions pot posar-se en contacte a Pro Casa de la Dona a través d’aquest correu: prodonabetera@gmail.com.

L’Associació ha comptat amb l’ajuda de diversos col·lectius, com ja hem comentat. “Un any més tornem a estar agraïdes a les Obreres i Majorals, ja que enguany tampoc han dubtat en donar el seu suport a l’acte integrant-lo dins la seua programació de festes i estant presents durant l’esdeveniment”, comenta la presidenta de l’associació. “Tampoc tenim paraules suficients per a tot el que ens estan ajudant des del consistori”, afegeix Rita.

Les Obreres i Majorals van assistir a l’acte per a mostrar el seu suport, tot i que aquesta data és complicada per la quantitat d’actes que hi ha en un mateix dia. Les autoritats i les membres de Pro Casa de la Dona van fer entrega d’un detall, tant a les Obreres com als Presidents. A més, C.S.C. Comunicación, l’empresa de la nostra redactora Carmen Sorlí i Contreras, va ser l’encarregada de la part de comunicació i pràcticament de tota l’organització perquè aquest acte fóra una realitat. Doncs, a banda de la presentació i conducció de l’acte també grava habitualment els vídeos a les persones homenatjades mentre les entrevista i realitza el muntatge final d’aquestes peces audiovisuals. Finalment, realitza tot un guió perquè totes les parts implicades en l’acte tinguen una noció d’aquest. I en moltes ocasions també s’encarrega de comunicar-li als familiar el citat homenatge i de contactar amb part dels homenatjats.

D’altra banda, Pro Casa de la Dona, s’encarrega d’encomanar les plaques i els detalls per a les persones homenatjades.

Enguany, les persones homenatjades van ser Maria Doménech i Aloy (Maria la Blanca), Feli Fernández i Martínez i els germans Aloy (Azhor) i Tonica La Rusa a través de la figura de Manolita Aloy. A més a més, també es feu un homenatge presencial a la ja desapareguda Pilar Ros, protagonista de l’homenatge virtual de 2021 realitzat a través de Betera.com. Maria és una dona d’uns 91 anys que sempre ha estat molt activa i ha treballat de valent en diversos àmbits (camp, botiga, cosint…). D’altra banda, Feli és metgessa de família del Centre de Salut de Bétera des de fa dècades. Així mateix, els germans Aloy són persones emprenedores que durant generacions han dut endavant un negoci familiar molt reconegut a Bétera. D’altra banda, Pilar va ser una persona molt implicada tant a nivell professional mitjançant la docència com a nivell polític i social.

Enguany a més, també se li va fer un reconeixement especial a les persones sanitàries per la seua labor durant la Covid-19. D’aquesta manera, Dones grans va més enllà de la figura de la dona i també fa un homenatge a persones grans i emprenedores, les quals contribueixen a que moltes de les dones reconegudes despunten i siguen més gran si cap.

La jornada va durar poc més d’una hora, projectant-se un documental d’entrevistes a les dones protagonistes de l’homenatge (entrevistes a Maria, Feli i Manolita i vídeo especial de persones de l’entorn de Pilar) i l’entrega de plaques i rams de flors a aquestes i als seus familiars. En definitiva, va ser un acte molt emotiu. Durant la jornada, van intervindre també la regidora municipal de la Dona, Maria Segura, la Presidenta de la Dona, Rita Teixidó, l’Alcaldessa del municipi, Elia Verdevío i Manolita Aloy, la qual va oferir unes grans paraules a tots els allí presents.

A continuació, adjuntem algunes imatges del veí Ximo Asensi, les quals també han sigut publicades en les Xarxes Socials Oficials de l’Ajuntament de Bétera, ja que la nostra redactora i reportera es trobava presentant l’acte.

A més, compartim un vídeo gravat i enviat per una veïna del municipi que va assistir com a públic a l’esdeveniment.

  • Fotogaleria acte Dones Grans
  • Vídeo de l’acte de Dones Grans

Imprimir article
Comenta aquesta notícia