La Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat ha publicat els preus que s’aplicaran, a partir del pròxim 1 de setembre, amb l’entrada en vigor de la reducció addicional d’un 30 % en el preu dels abonaments i els títols multiviatge de tots els serveis de transport públic que són competència de la Generalitat, que se suma a la reducció de preus d’un màxim del 50 % que ja està vigent.

La disposició publicada aquest divendres en el ‘Diari Oficial de la Generalitat Valenciana’ (DOGV) recull els preus que aplicarà l’Autoritat de Transport Metropolità de València (ATMV) en els títols SUMA, zona TAM d’Alacant, TRAM de Castelló i TRAM d’Alacant. Amb anterioritat, el 5 d’agost passat, es va publicar la resolució corresponent a Metrovalencia.

Aquesta iniciativa forma part del paquet de mesures que la Generalitat ha anat aplicant després de la invasió d’Ucraïna, per a fer front a l’augment dels costos de l’energia i incentivar l’ús del transport públic per a afrontar aquesta situació.

Aquest descompte se suma a les regulacions tarifàries ja aplicades enguany en els transports de la seua competència, que han permés que les persones usuàries es beneficien de descomptes que arriben al 50 %, que han suposat una inversió de més de 20 milions d’euros per part del Govern autonòmic.

La mesura s’aplicarà entre l’1 de setembre i el 31 de desembre de 2022 i queden exclosos els bitllets senzills i d’anada i tornada. Posteriorment, des de l’1 de gener fins al 31 de gener de 2023, els títols adquirits dins del període bonificat seran susceptibles d’utilització.

La reducció del 30 % és conseqüència de l’aprovació del Govern d’Espanya del Reial decret llei 11/2022, de 25 de juny, que estableix un sistema d’ajudes directes, corresponents en 2022, per a proporcionar suport financer a les comunitats autònomes per a aplicar un descompte en el servei de transport públic per carretera de la seua competència.

Títols SUMA i Metrovalencia

La reducció del 30 % també s’aplicarà als nous títols de transport SUMA, que integren per primera vegada, en una sola targeta i amb el mateix preu, el transport públic de l’àrea metropolitana de València dels serveis de Metrovalencia, Metrobús, EMT i Renfe-Rodalia.

La posada en marxa de SUMA el gener d’enguany ja ha permés oferir una important rebaixa sobre les tarifes anteriors, entre un 11 % i un 55 % segons els títols, que s’afegirà al descompte temporal del 30 % previst per als pròxims tres mesos.

Amb aquesta nova rebaixa, els títols SUMA 10 passen de 8 a 5,60 euros per a una zona; de 12 a 8,40 euros en dues zones, i per a tres zones es redueixen de 20 a 14 euros. SUMA Mensual passa a costar 24,5 euros per a una zona i 37,1 per a tres, mentre que el SUMA Mensual Jove d’una zona costarà 20,8 euros i el de tres, 31,55 euros.

En Metrovalencia la reducció del 30 % s’aplicarà en tots els títols TuiN i els abonaments temporals.

En els títols TuiN s’aplicarà directament el descompte del 30 % sobre import carregat i addicional a la resta de reduccions que corresponguen, per a imports abonats a partir dels cinc euros de recàrrega mínima establida.

El descompte addicional s’afegirà a les reduccions existents per a TuiN Jove, Família Acollidora i Família Nombrosa General i Especial.

Els títols mensuals Gent Major i Mobilitat per a tres zones passaran a costar 6,80 euros. En el cas del títol Mobilitat Anual s’ha previst reintegrar els imports corresponents per períodes quinzenals, coincidents amb el període bonificat, tant en targetes adquirides com en targetes en ús.

Zona TAM d’Alacant, TRAM d’Alacant i TRAM de Castelló

En la zona TAM d’Alacant, el bo Móbilis de 10 viatges passarà a costar 6,05 euros; el bo Móbilis Jove de 30 viatges es redueix a un màxim de 14,8 euros, i el bo Móbilis Escolar de 30 viatges, 11,55 euros. Els títols Bo 30 dies es redueixen a 28 euros i el Ruta 4/30 Jove, a 10,50 euros.
Els títols propis del TRAM d’Alacant es redueixen de nou, després de la modificació aplicada el juny d’enguany, que ja va permetre que es reduïra el preu dels viatges un 50 % com a màxim.

Amb aquest descompte addicional del 30 % els preus seran per al Bo 10 d’una zona, de 5,6 euros; el de dues zones, 8,4 euros, i 14 euros per al de tres zones. El Bo 30 d’una zona quedarà en 15,95 euros; 23,9 euros per al de dues zones, i 39,9 euros per al de tres zones.

El títol de 24 hores s’ha fixat en 5,6 euros i els mensuals Gent Major i Mobilitat passen a tindre un preu de 6,75 euros. En el cas d’aquests dos títols de periodicitat anual s’ha previst reintegrar els imports corresponents per períodes quinzenals, coincidents amb el període bonificat, tant en targetes adquirides com en targetes en ús.

En el TRAM de Castelló, el bo de 10 viatges passarà a costar 5,7 euros i el de 30 dies, 21 euros.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia