(EFE).-El curs escolar 2022-2023 s’iniciarà dilluns que ve 12 en la Comunitat Valenciana amb 78.659 docents -743 més que el passat- i una previsió de 803.860 alumnes -1.858 més-, en els cursos d’Infantil, Primària, Secundària, Batxillerat i Formació Professional.

La consellera d’Educació, Cultura i Esport, Raquel Tamarit, ha presentat aquesta setmana, al costat del secretari autonòmic d’Educació i Formació Professional, Miguel Soler, les novetats del pròxim curs escolar, i ha destacat que la ràtio mitjana d’alumnes en Infantil i Primària per professor s’ha reduït un 1,3% i se situa en 19,4 alumnes, mentre que en l’ESO i Batxiller disminueix un 0,8%, amb una mitjana de 26,6 alumnes per professor.

Per part seua, Soler ha informat que el 81% dels consells escolars dels instituts públics han optat per aplicar la metodologia per àmbits en el primer curs de l’Educació Secundària Obligatòria (ESO), que continuarà sent una decisió voluntària dels centres mentre no hi haja una sentència definitiva del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana sobre aquest tema.

Quant a la nova situació de les aules davant la covid-19, la consellera ha indicat que la realitat actual de la pandèmia “no té res a veure amb l’últim curs i per tant els protocols han de canviar”, i està previst que en breu les conselleries de Sanitat i Educació presenten el nou protocol.

“Una de les mesures recomanables és la renovació de l’aire”, que deurà també tindre en compte l’emergència energètica, ha precisat.

MÉS ALUMNES EN L’ETAPA POSTOBLIGATÒRIA

En relació amb l’alumnat, la consellera ha informat que, malgrat el descens de la natalitat, hi ha hagut un increment del 0,2% respecte al curs passat, fonamentalment en les etapes educatives postobligatòries: Batxillerat i Formació Professional (FP).

Tamarit ha atribuït aquesta augment al treball de la Generalitat per combatre l’abandó escolar, ja que “moltes persones de major edat estan tornant a estudiar i pujant-se al tren de la FP”, que els facilita trobar ocupació amb condicions més dignes.

Sobre aquest tema, Soler ha informat del “increment espectacular” aquest curs de places, amb un total de 5.559 noves, i l’obertura de 198 títols, així com la creació de consells territorials perquè cada comarca “definisca què vol ser de major” i lligue aquests estudis a les seues perspectives econòmiques.

Quant al professorat, Tamarit ha destacat l’increment de docents en un 23% des que el Botànic governa la Generalitat, que permetrà que aquest curs es compte “amb un mestre/a de mitjana per cada 12 alumnes/as en escoles i 1 professor/a de mitjana per cada 10 alumnes/as en instituts”.

GRATUÏTAT DE L’ESCOLARITZACIÓ DE 2 ANYS

La consellera s’ha referit així mateix a la reducció de les despeses familiars, amb la gratuïtat dels llibres, la beca del menjador que beneficiarà a 145.000 alumnes, la posada en marxa del programa pilot de “desdejunis saludables” en centres amb alumnes vulnerables, la gratuïtat universal de l’escolarització en el tram dels dos anys i l’increment del bo infantil i la xarxa d’escoletes.

“Les famílies valencianes no hauran de fer front a aqueixa despesa brutal al qual s’enfronten altres autonomies”, ha assenyalat molesta davant “algunes notícies que ens posen a totes les autonomies en el mateix sac”.

Aquest curs, ha afegit, hi haurà un 82,8% d’alumnat de 2 anys escolaritzat del total de menors d’aqueixa edat en la Comunitat, un 40% més que en 2015.

PROGRAMES D’INCLUSIÓ I INNOVACIÓ EDUCATIVA

La Conselleria d’Educació augmentarà també aquest curs el personal orientador en un 15,3% respecte al curs passat i el d’Educació Especial en un 5,8%, i activarà l’Observatori d’Igualtat i la Convivència, amb representació de la comunitat educativa i col·lectius socials.

En matèria d’innovació educativa, posarà en funcionament 10 aules transformadores, per a l’experimentació dels processos d’ensenyament-aprenentatge; la consolidació de la integració de les TIC amb formació del professorat i dotació de material als centres educatius, i l’elaboració de projectes d’innovació educativa i dels programes “escolART”.

Finalment, quant a infraestructures, Tamarit ha recordat que la Generalitat té en marxa un total de 158 obres de construcció nova, ampliació o millora de centres educatius -que generen 10.000 llocs de treball-, i el programa “Zero, energia de proximitat”, amb el muntatge de plaques fotovoltaiques en 114 instituts.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia