Un total de 813 professionals organitzats en 60 equips d’investigació treballen cada dia en la Comunitat Valenciana per a buscar nous tractaments i mètodes diagnòstics cada vegada més primerencs contra el càncer. Amb l’objectiu d’augmentar el coneixement sobre el valor i l’impacte del seu treball, així com la consciència social enfront de la malaltia, cada 24 de setembre es commemora el Dia Mundial de la Investigació del Càncer.

Aquests més de 800 professionals treballen en algun dels set centres d’investigació biomèdica adscrits o vinculats a la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública: Institut d’Investigació Sanitària La Fe, Institut d’Investigació Sanitària Incliva, Institut d’Investigació Sanitària i Biomèdica d’Alacant (Isabial) i les fundacions de l’Hospital Provincial de Castelló, de l’Hospital General de València i del Centre d’Investigació Príncep Felip, així com la Fundació per a la Investigació Sanitària i Biomèdica (Fisabio).

Els treballs que desenvolupen, tant teòrics com clínics i sempre amb l’objectiu de solucionar problemes reals, versen sobre el càncer en les seues diferents manifestacions i localitzacions: Càncer de pulmó, ginecològic (mama, ovaris, úter), hematològic (leucèmia, limfoma, mieloma), digestiu, colorectal, cutani (melanoma) i del Sistema Nerviós Central, així com càncer pediàtric i en la persona anciana.

En l’actualitat, aquests equips tenen en marxa 204 projectes d’investigació oncològica (treballs més teòrics) i 977 assajos clínics (amb persones) que busquen, entre altres objectius, desenvolupar una vacuna contra el càncer de pàncrees així com noves i millors proves diagnòstiques; esbrinar la relació entre la flora humana (microbiota) i el càncer; optimitzar el diagnòstic i maneig de possibles efectes adversos després dels tractaments oncològics; millorar la radioteràpia en la persona anciana i/o fràgil; conéixer més el càncer hereditari; definir nous indicadors de la malaltia a nivell cel·lular, en sang o orina, o aprofundir en el trasplantament de cèl·lules mare hematopoètiques (les que són capaces de convertir-se en tots els components de la sang).

En alguns casos, aquestes investigacions valencianes s’emmarquen en projectes més amplis d’abast nacional o internacional. Per exemple, Fisabio, l’entitat que dona cobertura als investigadors adscrits a centres sanitaris que no tenen la seua pròpia fundació d’investigació, és l’única beneficiària a Espanya de dues Joint Actions, això és, investigacions cofinançades per la Comissió Europea; una centrada en la prevenció, i l’altra en les desigualtats a l’hora de diagnosticar o tractar el càncer i en com atenuar-les.

A més de ser un dels camps més explorats pels grups d’investigació dels centres d’investigació biomèdica de la Comunitat Valenciana, l’oncologia és també una de les àrees on més publiquen: entorn de 300 documents cada any en què comparteixen els seus principals avanços amb la resta de la comunitat científica mundial.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia