L’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) actualitza el seu estudi anual de supermercats, una eina que permet als consumidors estalviar de mitjana 994 euros a l’any en la cistella de la compra en prioritzar els establiments més barats. Els resultats de l’estudi es publiquen en el número d’octubre de la revista OCU-Compra Mestra.

Enguany, per a elaborar el seu estudi OCU ha visitat 1.180 establiments en 65 ciutats i diferents supermercats en línia, recollint i analitzant 173.392 preus d’una “cistella de la compra” composta per 239 productes de diverses categories que inclouen aliments frescos (fruita, verdura, carn i peix) i envasaments, així com productes d’higiene i drogueria, tant de marques líders de fabricant com de marques blanques. Els resultats permeten comparar el nivell de preus de cada establiment i triar el més barat.

 

Per a poder dur a terme aquesta comparació, OCU elabora un índex amb els preus recollits en els diferents establiments, ponderats d’acord amb el pes de cadascun en la despesa de les famílies. Aquest índex per a permet comparar de manera senzilla i ràpida el nivell de preus d’un establiment en particular, una cadena, una ciutat o una comunitat autònoma.

La major pujada de preus detectada per OCU

Els productes que componen la cistella OCU han vist incrementat el seu preu en un 15,2% de mitjana des de l’últim estudi, la major pujada des que l’organització de consumidors va començar a realitzar aquest estudi fa 34 anys. OCU destaca a més que es tracta d’una pujada generalitzada de preus que afecta el 95% dels 239 productes seleccionats i que certifica la sensació que tenen els consumidors que tot s’encareix.

No tots els productes pugen el mateix. Destaca el preu de l’oli de gira-sol, que puja el 118%; li segueixen les magdalenes i la margarina (75%) i els plàtans, la pasta, l’oli d’oliva i la farina amb increments del 50% o superiors. La baixada de preus, anecdòtica, només afecta a un xicotet grup de 12 productes d’higiene (xampú -5%) i alguna fruita (Alvocat -10%, kiwi -6%).

Aquesta pujada de preus entre estudis ha tingut la seua continuïtat durant els mesos de l’estiu. OCU ha dut a terme un sondeig amb un nombre reduït de productes, supermercats i ciutats. Els resultats d’aquest sondeig indiquen que es mantenen les pujades de preus i que poden tindre continuïtat en els pròxims mesos. El 64% dels productes pugen de preu enfront de 36% que baixa. Es mantenen les fortes pujades en lactis, carn de pollastre, pastes i arròs, la mitjana de les pujades és del 5,4% si es té en compte que només abasta quatre mesos. Sí que s’aprecia un major nombre de baixades que en el període anterior, on predominen les fruites i verdures a causa de la temporada i l’oli de gira-sol que ha baixat des dels preus rècord que va aconseguir a la primavera. La mitjana de les baixades és del 7,3% i en conjunt del sondeig els preus pugen un 0,9% una quantitat molt significativa per a un període tan curt.

No totes les cadenes de supermercats encareixen els seus preus per igual. Entre les grans, les que més pugen són els establiments Dia & Go (17,1%), La plaça de Dia (16,2%), Mercadona (16,1%) i Dia (15,2%). Per contra, els que menys ho fan són Alimerka (8,4%), Carrefour Express (8,5%) i BM Urban (8,8%). No obstant això, la pujada ha sigut generalitzada i bastant homogènia.

Estalvi de 994 euros en la cistella de la compra

Malgrat el fort increment dels preus, l’estudi d’OCU demostra que encara és possible estalviar en la cistella de la compra. L’estalvi mig nacional aconsegueix enguany els 994 euros prioritzant l’establiment més barat enfront del més car en cada ciutat. I això que el marge s’ha reduït un 7,3% a conseqüència de la major homogeneïtat de preus entre els diferents súper: han pujat en major proporció els econòmics que els cars, acurtant així la distància entre ells. No obstant això, suposa el 17,9% del pressupost que una llar mitjana destina a la cistella de la compra, per la qual cosa la cerca dels establiments més barats alleuja significativament la pujada de preus.

Les diferències entre ciutats també són importants. L’estalvi màxim s’aconsegueix de nou a Madrid i enguany aconsegueix els 3.529 euros. Un estalvi que també es dona comparant els supermercats en línia, on aconsegueix els 2.309 euros. Per contra, la ciutat on més difícil resulta estalviar és Conca, amb 485 euros. A la Comunitat Valenciana els estalvis varien bastant segons la ciutat: 799 euros a Elx, 966 euros a Alacant, 1.133 a Castelló i 1.528 euros a València. Les possibilitats d’estalvi tenen a veure amb la diversitat i amplitud de l’oferta comercial, de manera que són majors quan en una localitat hi ha súper cars i barats i no tant amb el nivell de preus.

Grans diferències de preus entre establiments i ciutats

Hi ha grans diferències de preus entre establiments. El més barat dels visitats per OCU és l’Hipermercat Alcampo de Coia a Vigo, seguit d’altres dos establiments de Alcampo a Múrcia i a Vigo (Plaza de l’estació). De nou un any més, i malgrat el canvi en la propietat de la cadena, el supermercat més car dels visitats és el Sánchez Romero situat al Carrer Arturo Soria de Madrid.

OCU elabora un índex de cadenes que permet conéixer el nivell de preus dels establiments pròxims per a aquells consumidors que no viuen a les ciutats visitades. Enguany les cadenes més barates són Tifer, Supermercats Dani i la valenciana Family Cash. Una altra cadena amb forta presència en aquesta regió, Economy Cash, també es troba entre les més barates per a productes de marca i aliments frescos. A nivell nacional, Alcampo se situa un altre any més com la cadena més barata. En el costat contrari, Amazon, Novavenda, Ulabox i Sánchez Romero com les cadenes més cares.

A més de les diferències de preus, l’estudi d’OCU recull la disparitat en el cost de la cistella de la compra que existeix entre ciutats i comunitats autònomes. Vigo i Ciudad Real són les ciutats més barates de l’estudi amb un índex 100. Li segueixen Granada, Puertollano, Jerez, Almeria, Fresa i Palència (un 1% més cares). Les ciutats més cares són Palma (un 9% més cara de mitjana), seguida de Barcelona, Girona, Madrid i Alcobendas-San Sebastián de los Reyes (8%). Entre les capitals de la Comunitat Valenciana, Alacant és la més onerosa (un 5% més cara), mentre que Elx (3%), València i Castelló (només un 2% més cares) se situen entre les més econòmiques.

Davant aquest panorama, OCU demana mesures urgents per a abaratir de manera efectiva la cistella de compra. Mancant una concreció de diferents propostes, OCU considera necessària la baixada temporal de l’IVA de l’alimentació, com l’única forma ràpida de reduir la despesa en alimentació. D’altra banda, creu convenient que per a les famílies vulnerables i nombroses es creuen xecs aliments que permeten alleujar els problemes que estan generant els extraordinaris increments de preus de l’alimentació, com ha posat en evidència aquest estudi.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia