El Grup Republicà aconsegueix del govern espanyol més marge i mes coordinació per adaptar la normativa que prohibeix la crema de restes vegetals de l’agricultura.

La vicepresidenta i ministra per a la Transició Ecològica del govern espanyol, Teresa Ribera, ha emplaçat aquest matí les diferents administracions a treballar coordinadament per facilitar, també en el temps d’adaptació a la norma, en la gestió de les restes vegetals del sector agrícola, que la nova Llei de residus estatal prohibeix cremar, tret d’excepcions. “Sóc conscient que ha suscitat preocupació per part de molts agricultors”, ha reconegut.

La ministra responia així a una pregunta del diputat republicà Xavier Eritja, que ha denunciat la mesura, per precipitada, i “de difícil interpretació” i que provoca que moltes comunitats autònomes no tinguen clar com aplicar-la. Eritja ha recordat que el Grup Republicà al Congrés ja va advertir de la falta de concreció de la llei en aspectes com aquest. Malgrat això, està en vigor “i afectant de ple el sector agrari”, que té prohibit cremar les restes vegetals derivades sobretot de la poda i la tala.

Aplicar aquesta mesura “d’un dia per l’altre” significa que els agricultors han d’afrontar les despeses del tractament d’aquests residus, “i el sector agrari no pot ni ha d’assumir aquests costos de gestió”. I més en un moment com l’actual, ha afegit, amb el sector immers “en una profunda crisi estructural, agreujada pel context de crisi política i energètica”, traduïda en un increment desorbitat dels costos de producció “i fent inviable en molts casos les seves explotacions”.

Eritja ha reclamat “una solució urgent”, que passa d’entrada per una moratòria en l’aplicació de la mesura i perquè les comunitats autònomes “puguen assumir la gestió i aportar els recursos per fer-ho”. En cas contrari, la prohibició de la crema pot comportar l’acumulació, com ja està passant, de restes al propi camp, “amb el risc d’incendis i plagues que això comporta”.

La secretaria general d’Esquerra Republicana del País Valencià, Maria Pérez, ha destacat la importància de la mesura «justament fa uns dies en parlàrem d’aquest tema a Penàguila amb llauradors del comtat. No pot ser que es carregue al llom del sector agrari la gestió de les restes agrícoles en un moment tan difícil. Especialment en les zones rurals despoblades, on la supervivència no està garantida»

València, 28 de setembre de 2022. Nota escrita i enviada a Betera.com per part de Esquerra Republicana del País *Valencià – Esquerra Valenciana i transcrita tal qual. No ens fem responsables de les paraules escrites en ella. No obstant això, estem oberts a rèpliques.
Imprimir article
Comenta aquesta notícia