(EFE).- La Comissió 09 d’Octubre va reivindicar a València aquest diumenge, 09 d’octubre, un augment de les quotes d’autogovern de la Comunitat Valenciana, de la seua capacitat legislativa i un major finançament, i ha defensat els valors democràtics enfront de l’extrema dreta.

Sota el lema “Guanyem sobiranies”, la Comissió, integrada per associacions culturals com Acció Cultural, diverses plataformes, els sindicats CCOO i Intersindical i els partits Compromís, Esquerra Republicana, EUPV i Podem, ha celebrat aquesta vesprada la tradicional manifestació de la vesprada del 9 d’Octubre, que ha partit de la plaça de Sant Agustí i ha transcorregut sense incidents entre un gran desplegament policial.

Aquesta manifestació ha coincidit en lloc i hora amb altres dues marxes, la de Coordinadora Obrera Sindical (COS) i la de l’Associació Sociocultural Puny i Lletra, a la qual s’han sumat altres dos procedents dels barris de Benimaclet i Malilla.

Els manifestants de la Comissió 9 d’Octubre han partit de la plaça de Sant Agustí passades les sis de la vesprada amb una pancarta amb el lema de la protesta d’enguany, encapçalada per membres de les organitzacions integrants, que ha comptat amb la presència de la secretària general adjunta i portaveu d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Marta Vilalta, i el portaveu d’ERC en el Congrés, Gabriel Rufián.

Vilalta ha manifestat als periodistes que s’ha sumat a la manifestació per a reclamar major “sobirania”, perquè, segons ha dit, “només amb sobirania plena tindrem la capacitat de tindre totes les eines per a poder ajudar a la ciutadania tal com es mereix i especialment en aquests moments de major dificultat” i reclamar també “la república valenciana de drets i llibertats per a tots”.

El portaveu de la Comissió 9 d’Octubre, Toni Gisbert, ha assenyalat que enguany s’inicia un curs electoral i aspiren “a renovar per tercera vegada aqueix canvi social i polític que va començar en 2015, es va renovar en 2019 i ampliar-ho aprofundint en polítiques més clarament a favor d’un gir social, de la llengua i dels drets dels valencià parlants i del finançament”.

“Necessitem finançament per a incrementar les polítiques socials i també incrementar el sostre competencial, d’autogovern”, ha afegit, perquè “no pot ser que es continuen judicialitzant els acords o decisions del Govern Valencià o Les Corts”.

La Comissió 9 d’Octubre reivindica així “un augment del finançament, de l’autogovern, de la capacitat legislativa dels valencià i “respecte a la llengua i cultura del poble valencià i de la nostra relació i vinculació històrica amb l’àmbit lingüístic català”, ha afegit Gisbert.

El portaveu de l’organització convocant de la manifestació ha exigit així mateix a la Policia Nacional, a les forces de Seguretat de l’Estat i a Delegació del Govern en la Comunitat “que s’acaben aqueix tipus d’actes tan absolutament lamentables com el reconeixement de la Policia a grupuscles o membres de l’extrema dreta violenta”.

“El País Valencià és un exemple en positiu, està actuant com un dic de contenció de l’extrema dreta”, ha defensat Gisbert.

La Comissió 9 d’Octubre ha reafirmat així mateix la seua aposta pels valors del respecte a la diversitat, el feminisme, l’ecologia, la igualtat d’oportunitats i la democràcia enfront de l’emergència de l’extrema dreta en l’Estat i a Europa.

Gisbert ha destacat que aquest ha sigut el primer any que no hi ha hagut una comunicació a la delegació del Govern d’una manifestació d’extrema dreta el que al seu judici demostra que “la societat valenciana cada vegada més està deixant aqueixos comportaments arrere”, en referència.

La delegada del Govern en la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé, ha indicat que les manifestacions d’aquesta vesprada -en les quals han participat un miler de persones segons la Policia Nacional- i els actes festius entorn del 9 d’Octubre s’han desenvolupat “amb normalitat i sense incidents”, un “èxit col·lectiu que ens mereixem tots els valencians”.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia