El segon dijous d’octubre se celebra el Dia Mundial de la Vista. Una data decretada per Organització Mundial de la Salut (OMS) conjuntament amb el Organisme Internacional de Prevenció de la Ceguesa (IAPB).

L’objectiu que persegueix aquest dia, és conscienciar a les persones sobre els diferents tipus d’afeccions visuals, els seus tractaments i com quasi tots són prevenibles o curables, evitant així que el pacient perda totalment la capacitat de veure.

Segons dades de la mateixa OMS, en el món hi ha aproximadament 180 milions de persones amb alguna mena de discapacitat visual, de totes elles un total entre 40 i 45 milions són totalment cegues. S’estima que per a l’any que ve 2020 aquests números es duplicaran de tal manera, que la ceguesa en el món així com el dret a tindre una bona salut visual es transformarà en un dret humà.

El lema de la campanya per a 2022 és “Mestressa els teus ulls”. Amb l’objectiu de no deixar a ningú arrere. Es dona així continuïtat al lema de 2021.

Els estudis més recents demostren que el 80% dels casos de ceguesa que existeixen actualment podien haver-se previngut i fins i tot curat totalment. Ja que el 20% dels mateixos es podien evitar, mentre que per a l’altre 60% existeixen tractaments i intervencions quirúrgiques que li proporciona una millor qualitat de vida al pacient i fins i tot li retornen per complet aquest sentit.

És més, d’entre totes les parts del cos que respon de millor manera a trasplantaments o qualsevol tipus d’operació, els ulls són un dels òrgans que presenten els resultats més favorables.

Sanitat aconsella una bona nutrició, fer esport i bandejar mals hàbits com fregar-se els ulls o banyar-se amb lents de contacte per a preservar la salut visual

La Fundació Fisabio-Oftalmologia Mèdica, dependent de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, ha recordat amb motiu del Dia Mundial de la Visió que una bona dieta i hidratació, fer esport, usar les lents de contacte i les ulleres de manera adequada, no fregar-se els ulls ni fumar són pautes que ajuden a preservar la salut visual.

La vista proporciona el 80% de la informació que arriba al cervell i, per això, la cura dels ulls i la prevenció de les malalties oculars és essencial per a tindre una bona qualitat de vida.

La nutrició i l’estil de vida tenen gran importància en la salut visual, com ha explicat la directora mèdica de Fisabio-Oftalmologia Mèdica, Cristina Peris: “La dieta mediterrània redueix els nivells de colesterol, la hipertensió arterial i la diabetis. La retinopatia diabètica i altres malalties que s’associen a oclusions dels gots de la retina tenen una menor incidència si controlem la dieta i l’hipertensió arterial”.

“Els aliments amb alt contingut en omega 3, vitamines A, C, D i E, luteïna, zeaxantina i zinc redueixen el risc de patir degeneració macular associada a l’edat (DMAE) i a l’ull sec”, ha assegurat.

En concret, aquesta especialista recomana, per exemple, menjar taronges i aliments de fulles verdes, així com sardines, aladrocs, salmó, anous i oli d’oliva. Per a mantindre els ulls ben hidratats, s’aconsella beure dos litres d’aigua diaris i, si és necessari, utilitzar llàgrimes artificials, preferiblement sense conservant.

Activitat física en plena naturalesa

D’altra banda, fer esport de manera regular, si és possible en la naturalesa, també és beneficiós, “especialment en els xiquets perquè la permanència a l’aire lliure amb una correcta exposició solar pot detindre la progressió de la miopia”, aclareix la directora mèdica de Fisabio-Oftalmologia Mèdica (FOM).

Ara bé, convé protegir-se amb ulleres homologades de la radiació solar excessiva perquè pot produir lesions de la superfície ocular com queratitis (esport de neu), pterigión (teixit blanquinós o enrogit que taca la còrnia) i, a llarg termini, cataracta i degeneració macular.

En l’àmbit esportiu també és important no banyar-se ni bussejar amb les lents de contacte posades, ni en piscines ni en la mar, i previndre traumatismes: “Esports com el tennis o el pàdel requereixen de l’ús d’ulleres específiques per a evitar traumes de gran impacte que comprometen el globus ocular. Determinades professions com a soldadors, treballadors de la construcció, persones que manipulen productes químics… han d’usar ulleres protectores específiques no sols per a evitar traumes mecànics, si no també cremades químiques”, ha detallat Peris.

Pauses per a descansar la vista en el lloc de treball

Mantindre una bona il·luminació i realitzar descansos intermitents són també hàbits que coadjuven a la salut ocular: “La regla del 20/20/20 és molt recomanable: cada 20 minutos s’aconsella mirar al lluny (a uns 20 peus de distància) durant uns 20 segons per a relaxar l’acomodació, alhora que parpellegem sovint”, ha explicat Peris.

En les antípodes, convé bandejar mals costums com fregar-se i rascar-se els ulls perquè “propícia el progrés de malalties que causen deformitat en la còrnia com el queratocono en pacients predisposats. D’altra banda, alenteix la desaparició d’unes certes malalties de la superfície ocular d’origen al·lèrgic”.

Peris també recomana deixar el tabac perquè “nombrosos estudis científics conclouen que el risc de patir degeneració macular associada a l’edat és cinc vegades major en fumadors”.

El decàleg d’hàbits saludables es completa amb revisions periòdiques al/la metge/a oftalmòleg/a a fi de controlar, entre altres coses, el fons d’ull o la tensió ocular.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia