El 18 de desembre de 2007, l’Assemblea General de la Organització de Nacions Unides va establir el dia 15 d’octubre com el Dia Internacional de les Dones Rurals. L’objectiu principal d’aquesta celebració és reconéixer a la dona rural per la seua contribució en el desenvolupament rural i agrícola, l’erradicació de la pobresa i la millora en la seguretat alimentària.
En la declaració inicial, l’organització fa una crida als estats membres per a millorar la condició de les dones rurals, parant atenció a les seues necessitats, i també per a empoderar-les en l’àmbit social, econòmic i polític.
Segons xifres de l’ONU, les dones rurals conformen un 43% de la mà d’obra agrícola, i en el seu treball diari de llaurar la terra i plantar llavors estan contribuint a assegurar l’alimentació de les seues comunitats, així com la de proporcionar aliments a nacions senceres. Per aquest motiu, el lema de 2022 és “les dones rurals, clau per a un món sense fam ni pobresa”.
L’avantprojecte de Llei contra la despoblació aprovat pel Consell fomenta la participació de la dona en els òrgans de decisió de les cooperatives
La directora general d’Agenda Valenciana Antidespoblament (AVANT), Jeannette Segarra, ha destacat que l’Avantprojecte de llei contra la despoblació, aprovat pel Consell el mes de setembre passat, fomenta la participació de la dona en els òrgans de decisió de les cooperatives agroalimentàries, “que constitueixen un agent fonamental en el desenvolupament econòmic de les xicotetes poblacions”.
Per a Segarra, “les cooperatives són un factor clau perquè assumeixen part dels serveis bàsics a la ciutadania en l’àmbit rural. La incorporació de la dona a aquestes organitzacions, no sols permet millorar la seua participació en la vida social, política i econòmica sinó que incorpora una nova mirada en la gestió que és essencial per a ajudar a avançar al municipi”.
Segarra ha fet aquestes manifestacions durant la celebració de la jornada ‘La dona en el sistema rural de la despoblació’, organitzada pel Consell i la Càtedra AVANT en la localitat valenciana de Quesa, en el marc de la celebració, aquest 15 d’octubre, del ‘Dia Internacional de la dona rural’.
La directora de l’Agenda AVANT ha assenyalat algunes de les mesures desenvolupades per la Generalitat per a impulsar de manera transversal la igualtat de gènere en el medi rural.
En aquest sentit la futura Llei Integral de Mesures contra la Despoblació, contempla l’elaboració de plans específics destinats a la promoció i permanència de la dona en el medi rural i específicament en la millora de la seua autonomia personal, formació, reconeixement social i professional i la seua participació en els òrgans de decisió tant de les cooperatives com en empreses i explotacions.
Així mateix, la directora d’AVANT ha destacat la formació en competències digitals, impartida per la Generalitat, com una eina clau per a l’apoderament de la dona rural i la implantació de la fibra per a garantir “que les carreteres siguen d’anada i tornada”.
En aquest sentit ha recordat, d’una banda, la col·laboració de la Generalitat en els plans PEBA del govern d’Espanya perquè la connectivitat arribe a tots els racons de la Comunitat ja que “si volem que el territori siga atractiu i retinga població ha de ser digital”.
D’altra banda, s’ha referit al programa ‘Ciutadania digital’ desenvolupat en col·laboració entre la Conselleria d’Innovació i la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), “on més d’un 70% dels seus participants són dones”. Aquests cursos permeten a la població més major adquirir habilitats per a relacionar-se amb l’administració i amb la banca electrònica així com millorar els seus coneixements en la comunicació digital.
Primer pla per a visibilitzar la dona rural i afavorir-ne la participació en els òrgans de decisió
La consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, ha presentat el I Pla valencià de promoció de les dones rurals de la Comunitat Valenciana, una iniciativa igualitària per a visibilitzar les dones de l’entorn rural, facilitar-ne la incorporació als sectors econòmics i fomentar-ne la participació en els òrgans de decisió d’àmbit sindical, professional, polític i cooperatiu.
Mollà, junt amb el director general de Desenvolupament Rural, David Torres, ha explicat a Requena els objectius d’aquest primer pla 2023-2026, en un acte que ha inclòs una taula redona en què quatre dones del sistema agroalimentari —pesquer, ramader, agrari, de transformació agroalimentària i agroforestal— han exposat la seua visió i la seua experiència per a emprendre i liderar projectes d’èxit en àrees rurals.
“Cada projecte d’àmbit agroalimentari que vinga de la mà de la dona rural, que tinga com a professional la dona rural, tindrà el suport, fins i tot econòmic, de l’Administració valenciana”, ha afirmat la consellera.
Aquest pla “pal·lia una discriminació històrica posant la dona rural en el centre de les polítiques valencianes per a afavorir la igualtat de drets, oportunitats i condicions de vida, i reconeixent el seu treball professional en el desenvolupament agroalimentari, tantes vegades silenciat”, hi ha afegit.
Mollà ha repassat els objectius complits dels últims dos anys, que han possibilitat posar en marxa un servei de promoció de la dona en l’àmbit rural, pioner en la Conselleria, per a atendre les necessitats específiques de les dones del nostre espai rural i proposar aquelles accions que aporten solucions. Aquestes accions són les que, finalment, recull el I Pla de promoció de les dones rurals de la CV, un full de ruta transversal per als pròxims quatre anys, la implementació del qual suma més de 135 milions d’euros.
El pla inclou 83 accions entorn de 4 eixos: visibilització i reconeixement, foment de la participació de les dones en l’activitat econòmica, acompanyament i millora de la qualitat de vida, i formació i especialització. Tots són imprescindibles per a impulsar la incorporació de les dones a l’activitat econòmica del medi rural, en general, i del sistema agroalimentari com a sector estratègic d’aquest entorn, en particular.
La titular d’Agricultura ha exposat algunes de les xifres que evidencien la necessitat d’un programa de promoció: “La taxa de masculinització en l’espai rural valencià és 10 punts superior a la mitjana de la Comunitat Valenciana, i les dones assumeixen majoritàriament les tasques domèstiques i de cures, la qual cosa provoca que ocupen les posicions inferiors en la jerarquia laboral, mentre que els homes ocupen els llocs de responsabilitat”.
Per tot això, Mollà ha apel·lat al compromís de la Conselleria per a “fer que aquestes dinàmiques de discriminació de les dones de l’entorn rural revertisquen, des de la incorporació a l’activitat econòmica com a ciutadanes de ple dret i el merescut reconeixement públic a la seua tasca”.