La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha organitzat, a través del SESCV (Servei d’Emergències Sanitàries de la Comunitat Valenciana) una jornada de conscienciació i informació a la ciutadania, amb motiu del Dia Mundial de la Parada Cardíaca i el Dia Europeu de la Reanimació Cardiopulmonar, que es commemora cada 16 d’octubre.

Mitjançant aquesta acció, que tindrà lloc diumenge que ve, d’11.00 a 14.00 hores en la plaça Ciutat de Bruges de València, es pretén conscienciar a la ciutadania de la importància de realitzar la reanimació cardiopulmonar (RCP) bàsica de manera immediata, davant una parada cardíaca.

Per a això es comptarà amb la col·laboració dels professionals del SESCV que realitzaran activitats divulgatives, dirigides a adults i xiquets com ara, ensenyar la tècnica del massatge cardíac o l’ús del desfribilador automàtic (DEA).

S’instal·larà un carpa-hospital de campanya i es disposarà d’una unitat del SAMU (Servei d’Ajuda Mèdica Urgent) i un vehicle EMV (Emergència Múltiples Víctimes), perquè els ciutadans coneguen directament aquests recursos sanitaris.

La directora del SESCV, Begoña Arcos, ha recalcat la importància de conscienciar sobre l’inici del massatge cardíac “quan ens trobem davant una parada cardiorespiratòria. Les evidències científiques avalen que la desfibril·lació precoç i la reanimació cardiopulmonar són la resposta indicada davant una parada cardíaca”, ha insistit.

La doctora Arcs ha explicat que la intervenció en els primers minuts d’una parada cardíaca pot augmentar les possibilitats de supervivència en més del 50%. “En els casos que ocorren fora d’un hospital, gràcies a la participació ciutadana o a l’actuació dels primers intervinents en una emergència, com a personal de Forces i Cossos de Seguretat o Bombers, en els primers passos de la cadena de la supervivència, es pot millorar la mateixa i disminuir les seqüeles neurològiques”.

Cal recordar que, en qualsevol moment, la ciutadania pot acudir al portal web del SESCV, on s’inclouen consells de com actuar davant una parada cardíaca i un vídeo explicatiu i formatiu sobre la matèria.

En aquest sentit, per a saber si estem davant una persona en parada cardiorespiratòria cal posar a la persona boca amunt i comprovar si està conscient i si respon. Per a això, cal sacsar-la amb cura de no lesionar-la i cal fer-li preguntes. Si no contesta, telefonar immediatament al 112.

És necessari saber si està o no inconscient i verificar si respira. S’inclina el cap cap endarrere i s’eleva la barbeta per a obrir la via aèria. En aqueix moment, cal acostar-se a la seua boca per a comprovar si ix aire i veure si el pit es mou.

Si no respon, ni respira, cal iniciar les maniobres de reanimació cardiopulmonar bàsica. En cas de desconéixer la tècnica, en telefonar al 112, un metge coordinador del CICU donarà les indicacions per a això.

Massatge cardíac

Per a fer el massatge cardíac cal situar-se de genolls al costat del pacient, entrellaçar els dits i col·locar els dos palmells de les mans, una damunt de l’altra, en el centre del pit del pacient. Amb els braços estesos i sense doblegar els colzes, deixar caure el seu pes, afonant el pit uns tres dits. Fer unes 100 o 120 pressions per minut.

Si hi ha més gent present, és convenient anar alternant-se per a no perdre el ritme. S’ha de continuar fent el massatge fins que la persona torne a respirar o fins que arriben els serveis d’emergència. Si la persona recupera la respiració, col·locar-la en posició lateral de seguretat.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia