Comunitat ValencianainicioNotícies

Encara que la dada general de l’IPC va baixar un 0,7% al setembre, deixant-lo en un 8,9% interanual, els aliments han continuat pujant, en aquest cas un 0,5%, posicionant el seu índex en un 14,4% segons les dades recentment publicades per l’Institut Nacional d’Estadística. I el pitjor és que no sembla que vagen a baixar mentre l’elevat cost de l’energia continue gravant el cost de la producció, transport i distribució dels aliments, assenyala l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU).

OCU adverteix que aquesta pujada dels preus dels aliments al setembre resulta molt preocupant en productes bàsics com els llegums i hortalisses fresques (4,1%), l’arròs (2,4%), la carn d’oví (2%), el sucre (1,9%), la carn de porc (1,3%), la llet i els productes lactis (1,2%) i els ous (1%). És veritat que alguns productes bàsics han baixat, però són els menys: l’oli de gira-sol (-3,1%), les fruites (-1,3%) i el peix fresc i congelat (-0,6%).

OCU apunta que aquestes pujades no han afectat per igual a totes les regions. Entre les quals més han patit l’increment de preus de l’alimentació al setembre destaquen Canàries (1%), Madrid (0,7%), Catalunya (0,6%) i Aragó (0,6%), així com Ceuta i Melilla (per damunt de l’1%).

Ara, més que mai, OCU recomana adquirir productes de marca blanca i prioritzar els supermercats més barats. Triant bé el lloc on es fa la compra, poden obtindre’s estalvis molt rellevants: uns 1.000 euros a l’any de mitjana (més de 3.500 euros en algunes ciutats). A més, recomana usar la aplicació gratuïta OCU Market, que permet comparar el preu de més de 150.000 productes d’alimentació i drogueria en els supermercats del barri.

 

OCU estima que enguany les famílies afrontaran un sobrecost de més de 830 € en la despesa anual d’alimentació d’una família tipus. I en el curt termini res fa pensar que la situació canviarà i és probable que encara pugen encara més els preus d’alguns productes en els pròxims mesos. Per tot això, OCU urgeix a Govern a prendre mesures fermes i decidides per a tallar la pujada dels preus que passen per suspendre temporalment els impostos lligats a l’energia, l’origen de l’espiral inflacionista, i per una altra augmentar les ajudes a les famílies vulnerables mitjançant xecs d’aliments.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia