El 17 d’octubre se celebra el Dia Mundial contra el dolor, amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida de les persones que el pateixen en algun moment de les seues vides.

L’11 d’octubre de 2004 es van reunir a Ginebra (Suïssa), la Associació Internacional per a l’Estudi del Dolor (IASP per les seues sigles en anglés), la Federació Europea del Dolor (EFIC, també en anglés) i la Organització Mundial de la Salut (OMS) com coesponsor i van establir la data 17 d’octubre com el Dia Mundial contra el Dolor.

L’objectiu d’aquest dia és fer una crida sobre la necessitat de trobar amb urgència alleuge al sofriment que pateixen les persones amb malalties que són causants de dolor.

La majoria de les persones han sentit dolor alguna vegada en la seua vida, ja siga per una caiguda, per una malaltia o per algun malestar. De fet, segons les estadístiques, el 50% de les persones que acudeixen a rebre atenció primària, és per causa d’algun dolor.

Però, a més, una de cada cinc d’elles pateix de dolor crònic i una de cada tres té malalties tan greus que no poden aconseguir tindre una vida normal.

En vista d’aquesta situació, la Organització Mundial de la Salut ha sol·licitat que el dolor crònic passe a ser considerat una malaltia i que el seu alleujament siga catalogat com un dret humà.

En 1973 es va crear un grup interdisciplinari convocat pel professor Bonica, amb la intenció de crear una organització dedicada a la investigació i maneig del dolor.

La idea era aconseguir un fòrum igualitari, interdisciplinari i internacional que ajudara a trobar un millor coneixement del dolor i millorar l’atenció dels pacients. Per a 1974, com a resultat d’aquestes trobades naixeria la Associació Internacional per a l’Estudi del Dolor (IASP).

D’altra banda, la Federació Europea del Dolor (EFIC) va ser conformada en 1993 pels presidents dels diferents organismes europeus durant el Congrés Mundial sobre el Dolor a París (França). Té com a objectiu general la promoció de l’educació, la investigació i el maneig clínic del dolor.

Com a objectiu específic, l’organització busca crear, amb la col·laboració europea, un fòrum amb temes relacionats amb el dolor, així com promoure la comunicació entre tots els capítols de IASP d’Europa i d’altres organismes dedicats a la investigació del dolor.

En aquest dia es realitzen activitats informatives, actes institucionals, conferències, reunions, difusió d’estudis científics i campanyes en xarxes socials, entre altres.

Per això, es convida a enviar un missatge a través de Xarxes Socials fent referència a el #DíaMundialcontraelDolor.

 

 

Imprimir article
Comenta aquesta notícia