Cada 19 d’octubre, se celebra el Dia Internacional de la Lluita contra el Càncer de Mama per a sensibilitzar i conscienciar a les dones de tot el món sobre la importància de realitzar-se un examen de mames regularment, amb la finalitat de detectar qualsevol signe o anomalia.

Aquesta efemèride ha sigut impulsada per la Organització Mundial de la Salut (OMS) per a promoure el diagnòstic precoç del càncer de mama, així com incrementar l’accés de la població femenina als controls i tractaments oportuns d’aquesta malaltia.

S’estima que 1 de cada 8 dones tindrà càncer de mama al llarg de la seua vida, raó per la qual és de vital importància realitzar una avaluació regular dels sins.

S’ha determinat que la detecció precoç del càncer de mama incideix notablement en la modificació del pronòstic de la malaltia, incrementant les possibilitats de curació fins a un 100%.

El càncer de mama és un tipus de tumor que es crea en les cèl·lules i estructures de les glàndules dels teixits del si. Aquest tumor pot ser de dos tipus:

 • Carcinoma ductal in situ: És el que es desenvolupa dins dels ductos del si, parlem dels conductes que serveixen per a transportar la llet quan la dona ha donat a llum.
 • Carcinoma lobulillar in situ: Ací el tumor ocorre en un lobel del si (lloc on es produeix la llet materna). Es considera que aquest tipus de tumor és pre-maligne, pel fet que les dones que ho han desenvolupat tenen major tendència a desenvolupar metàstasi, és a dir, que el càncer s’estenga pel cos.

Els principals símptomes associats a aquesta mena de càncer solen ser són els següents:

 1. Embalum o nòdul en la mama. Aquest seria el tumor o malformació cel·lular.
 2. Un gran augment en els ganglis limfàtics molt prop de l’axil·la.
 3. Canvis físics en la mama, com per exemple color, grandària o textura.
 4. Enrogiment de la pell, sobretot prop de l’aurèola del mugró.
 5. Formació de depressió o arrugues en la pell.
 6. Secrecions pel mugró.
 7. Descamació del si.
 8. Dolores o molèsties en el si, semblances al d’una mastitis.
 9. Pèrdua de pes.
 10. Unflament als braços (aquest és un símptoma infal·lible per a detectar que el tumor és cancerigen).
Accions a Bétera per la lluita contra el Càncer de Mama.

Bétera també vol commemorar el Dia Internacional de la Lluita contra el Càncer de Mama i també el Dia de la Menopausa, el qual va tindre lloc també ahir. Per aquest motiu, el Castell del municipi s’ha vestit de rosa aquesta setmana, com podem comprobar a la imatge adjunta. Així mateix, amb l’objectiu d’ajudar a crear consciència sobre la necessitat de parar atenció a la salut de la dona i en concret, previndre les malalties més freqüents en l’etapa de la menopausa així com el càncer de mama, des de l’àrea municipal de Dona i Igualtat de l’Ajuntament de Bétera s’ha organitzat una jornada per a hui dimecres, 19 d’octubre, a les 17.30 hores, en el Saló de Plens del Castell de Bétera.

Amb el títol “Càncer de Mama i Menopausa” conviden a participar en aquesta xarrada-col·loqui amb entrada lliure i gratuïta.
Imprimir article
Comenta aquesta notícia