El conseller de Sanitat Universal i Salut Pública, Miguel Mínguez, ha inaugurat una jornada organitzada per la Direcció General de Salut Pública i Addiccions per a commemorar el 30 aniversari del Programa de Prevenció de Càncer de Mama, que es va posar en marxa l’any 1992 en la Comunitat Valenciana, sent el segon a implantar-se en tota Espanya.
La jornada s’ha celebrat aquest dimecres, 19 d’octubre, amb motiu del Dia Internacional en la lluita contra el Càncer de Mama.
Durant la seua intervenció, el conseller de Sanitat ha destacat la importància que tenen els programes de detecció precoç del càncer i ha assenyalat que “gràcies a aquest programa de garbellat s’han pogut detectar 23.000 càncers de mama en la Comunitat Valenciana des de fa tres dècades, dels quals prop del 70% han sigut en estadis precoços”.
En aquest sentit, Mínguez ha indicat que “la detecció precoç d’aquesta mena de tumors suposa un augment considerable de la supervivència, ja que en aquesta mena de tumors supera el 90% quan es diagnostiquen a temps. A més, l’avanç en tractaments ha permés també reduir de manera considerable la mortalitat”.
Miguel Mínguez ha destacat que “això ens permet tindre una percepció social i sanitària d’aquesta malaltia bandejant l’estigma de malaltia incurable per a donar pas a un procés crònic en el qual s’han d’abordar les necessitats sociosanitàries que requereixen les dones amb una història sanitària de càncer de mama”. Per a això, Mínguez ha destacat tres eines imprescindibles: la prevenció, la investigació i el suport de la societat a les dones que pateixen càncer de mama.
Garbellat a 800.000 dones cada dos anys
L’objectiu principal del Programa de Prevenció de Càncer de Mama, que es coordina a través de les 24 Unitats de Prevenció de Càncer de Mama (UPCM) que hi ha en tota la Comunitat Valenciana, és reduir la mortalitat a través de la detecció precoç de lesions que encara no han manifestat símptomes, i que són susceptibles de tractaments més conservadors, amb menys efectes secundaris i major supervivència.
A través d’aquestes unitats, cada dos anys 800.000 dones de la Comunitat Valenciana, d’entre 45 i 69 anys, són citades per a una revisió. De fet, des que es va iniciar el programa s’han realitzat quasi 5 milions d’estudis mamogràfics. Actualment, el programa compta amb una taxa de participació del 70%, i l’adhesió al programa (dones que acudeixen amb regularitat) és pròxima al 90%.
D’altra banda, els avanços en el procés de diagnòstic d’aquesta mena de càncer han permés augmentar la taxa de detecció aconseguint el 6%. Des de l’any 2018, totes les *UPCM disposen de mamògrafs digitals.
A més, el programa s’ha anat adaptant als últims avanços tecnològics renovant l’equipament per a la imatge digital i les últimes adquisicions de mamògrafs han inclòs l’ampliació a la mamografia 3D (tomosíntesis), que permetran en breu la implementació d’aquesta tecnologia.
Així mateix, el conseller de Sanitat ha ressaltat la importància de la ciència i la investigació i ha assenyalat que “s’està avançant cada vegada més en el desenvolupament d’una medicina personalitzada. Els marcadors genètics i de biologia molecular juguen un important paper en la predicció, el pronòstic i tractament d’aquesta malaltia, i actualment ja hi ha evidències científiques que plantegen un garbellat personalitzat segons el risc”.
1.420 càncers de mama en 2021
Durant l’any passat, les UPCM de la Comunitat Valenciana van citar a un total de 329.367 dones i es van detectar 1.420 casos de càncers de mama gràcies al programa de prevenció, la gran majoria en estat precoç.
Per províncies, en les unitats de Castelló es van citar a 32.922 dones i es van detectar 124 càncers, a Alacant van ser citades 125.682 dones i es van detectar 531 càncers de mama, i a València, es van citar a 170.763 dones i es van detectar 765 càncers.
A més, segons el Sistema d’Informació de Càncer de la Comunitat Valenciana (SIC), el càncer de mama representa el 31% dels càncers en dones i la taxa d’incidència ajustada per edat se situa en 112 casos nous per 100.000 dones. L’edat mitjana al diagnòstic se situa als 60 anys.
Així mateix, segons el SIC durant l’any de pandèmia en 2020 es van diagnosticar 3.142 casos nous de càncer de mama en la Comunitat Valenciana. La incidència d’aquesta mena de càncer augmenta amb l’edat. De fet, del total de casos nous, el 46% de les dones té entre 50 i 69 anys, mentre que en dones de 40 a 49 anys representa el 21%.
Finalment, quant a la mortalitat, la Comunitat Valenciana es troba entre les regions d’Europa amb menor mortalitat per càncer de mama, encara que es tracta de la primera causa de mort per càncer en dones, En 2020 la taxa de mortalitat en la Comunitat se situa 23,4 morts per 100.000 dones, similar a l’espanyola (23,8) i per davall de l’europea (34,1).