El saló d’actes de l’Ateneu Mercantil de València va acollir aquest passat diumenge, 16 d’octubre, la celebració del Dia del Cant Valencià que organitza l’Associació d’Estudis del Cant Valencià (AECV).

L’AECV és una associació sense ànim de lucre que fomenta la investigació, l’ensenyament i la divulgació del nostre cant per excel·lència. A aquesta associació pertany Francisco Navarro i Pérez (conegut com a Paco el Naquerano pels veïns de Bétera i com Paco de Bétera pels membres de l’AECV) i el seu fill José Vicente Navarro i Ricart. I és que és natural de Nàquera, però és una persona molt vinculada a Bétera, entre altres, per formar o haver format part de diferents associacions relacionades amb el folklore tradicional valencià i per traslladar-se a aquest municipi als deu anys d’estar casat.

Aquest músic de corda va tindre un reconeixement especial en el citat acte del passat diumenge com a associat d’honor d’aquesta associació. Aquest nomenament, també el va rebre el versador d’Albaes i Estil Jesús Ortega i Frechina. Durant l’acte també va tindre lloc una mostra de Cant d’Estil i Albaes, on van participar intèrprets de l’AECV. Entre les persones que van intervindre en aquesta mostra es trobava també el veí de Bétera David Rico i Campos. El grup de danses Gran Via de l’Est no va voler perdre’s tampoc aquest acte de reconeixement.

Paco Navarro prové d’una família humil i treballador de Nàquera, aficionada també a la música tradicional. El seu iaio tocava el guitarró  i el seu pare la guitarra. De xicotet ja anava a veure tocar i rondar als homes del poble pels carrers. Per aquest motiu, la seua germana Milagros li va regalar una bandurria que començaria a tocar a l’edat de nou anys i interpretaria les peces que escoltava tocar en la plaça.

Vivint ja a Bétera, s’apuntaria a la rondalla que tocava en Les Coves. De la mà del mestre Enrique Doménech, aprendria allí jotes, fandangos, boleros i moltes més peces de la música tradicional valenciana. També formaria part de la Banda de Música de Nàquera, on tocaria el trombó i el primer trombó de vares del poble. En un certamen celebrat en Algímia d’Alfara, va participar conjuntament amb el grup de danses d’aquest municipi, impactant i motivant per a formar amb la seua germana Pilar i la balladora Amparo Lafargue el Grup de Danses La Calderona de Nàquera, fent-se càrrec Paco de la rondalla del grup. Hui la Calderona és un grup ben consolidat.

Al seu torn, a Bétera va ser un dels fundadors de la rondalla Pensat i fet que, juntament amb el seu grup de ball, és una de les rondalles més sòlides del poble en l’actualitat. D’altra banda, exploraria nous ritmes tradicionals, seguint les classes de rondalla que la mestra Victoria Sousa impartia en la Universitat Popular en Benicalap. Aquesta connexió li portarà a perfeccionar i aprendre totes les tonalitats i modalitats dels Cants d’Estils. Aquesta connexió també el portarà a participar en la rondalla de Lo Rat Penat, dirigida per Victorieta.

Així mateix, formarà part des dels seus inicis de la rondalla i escola de cant “Xe que burrà” de Bétera. Ara en l’actualitat és membre de la rondalla “La Cordà” de Bétera.

Un dels seus grans èxits és la creació i composició de “El bolero de Bétera”. El seu fill José Vicente li ha ajudat i acompanyat acordant els ritmes de la guitarra. Interpretat i gravat en la presentació del primer disc de “Xavier de Bétera” a la Casa de Cultura del municipi, aquest bolero ha sigut adaptat després al ball pel mestre Ramón Martínez i Miñana (professor de dansa de Lo Rat Penat) i presentat com a ball en el cinquanta aniversari de la Falla Gran Via de l’Est de Bétera. A més, les Obreres i Majorals de 2022 també es van atrevir a ballar-lo en el dia dels Balls de Torrent que té lloc en les Festes d’Agost de Bétera. De fet, la rondalla “La Cordà” va acompanyar als màxims representants de les festes en aquesta mencionada jornada.

Betera.com vol donar les gràcies a la nora de “Paco el Naquerano”, María Càceres iSoriano, per haver fet possible aquesta notícia i haver-nos facilitat tota la informació necessària per a això.

 

 

 

Imprimir article
Comenta aquesta notícia