El 20 d’octubre de 1996, la Societat Nacional d’Osteoporosi de Gran Bretanya, va llançar una campanya destinada a previndre la malaltia i a conscienciar a la població sobre el seu diagnòstic i tractament. D’aquesta manera es va donar inici al Dia Mundial de l’Osteoporosi.

Des de l’any 1997 la campanya de lluita contra la malaltia ha estat en mans de la Fundació Internacional d’Osteoporosi o IOF per les seues sigles en anglés.

A partir de l’any 1998, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha participat com co-sponsor en les diferents campanyes.

L’Osteoporosi és una malaltia òssia que redueix la qualitat i densitat dels ossos.Quan aquests es tornen més fràgils i porosos el risc de fracturar-se augmenta. Com la pèrdua de l’os va ocorrent lenta i progressivament, és molt freqüent que els afectats no s’adonen fins que tenen una fractura.

Es calcula que un de cada cinc homes i una de cada tres dones majors de 50 anys són propensos a tindre una fractura osteoporòtica. Les més comunes ocorren en la columna vertebral, la nina i el maluc. Poden ser mortals o causar discapacitat a llarg termini. No obstant això, hui dia aquesta malaltia pot previndre’s, diagnosticar-se i controlar-se.

La Fundació Internacional contra l’Osteoporosi és una institució sense fins de lucre que es dedica a previndre malalties musculoesquelètiques, que representen una de les principals causes de discapacitat a nivell mundial. A través de les seues campanyes i activitats busquen ajudar al fet que les persones puguen envellir amb capacitat de mobilitat i independència.

La fundació està composta per metges, científics, socis corporatius i pacients de diferents llocs del món. Aconseguint avanços en l’àrea d’investigació, campanyes en polítiques de salut i suport a favor de la prevenció.

Des de fa deu anys, la Fundació Internacional d’Osteoporosi, l’Organització Mundial de la Salut i els seus aliats, realitzen campanyes buscant previndre aquesta malaltia i sempre compten amb un tema específic anual. Això ho fan a través d’esdeveniments, fòrums, seminaris, congressos, publicacions i xarrades en línia. També a través de les xarxes socials (Twitter, Facebook, Instagram i Youtube).

En l’actualitat es realitzen diferents activitats en més de 90 països.

El lema de la campanya de 2022 és: “Intensifique la salut òssia”.

Els centres d’Atenció Primària van atendre més de 212.000 consultes de persones amb osteoporosis en 2021

Els centres d’Atenció Primària de la Comunitat Valenciana van atendre un total de 212.846 consultes de persones amb osteoporosis en 2021.

Per províncies, a Castelló es van atendre 17.923 consultes, a Alacant 87.569 i a València 107.354.

El major nombre de consultes ateses va ser del grup de pacients entre 60 i 79 anys, amb un total de 131.152 consultes, seguit pel grup de majors de 80 anys, amb 58.659 consultes ateses i pel grup de pacients amb edats compreses entre els 40 i 59 anys, amb 22.570 consultes ateses.

La prevalença o total de pacients amb diagnòstic actiu d’osteoporosi en 2021 ascendeix a 245.674 persones, de les quals el 1,05% són amb fractura patològica. Quant a la incidència o nombre de casos nous de persones amb diagnòstic d’osteoporosi en l’any passat va ascendir a 17.580, de les quals el 9,65% van ser amb fractura patològica.

L’osteoporosi és una patologia d’inici tardà i, a causa de l’augment en l’esperança de vida, amb elevada prevalença, sobretot en el grup de dones postmenopàusiques a causa dels canvis en els nivells d’hormones que regulen el metabolisme ossi.

Aquests canvis produeixen des de dolor fins a deformitat òssia i fractures, i redueixen la qualitat de vida dels qui les pateixen. El seu origen pot haver-se de tant a factors genètics com ambientals i d’estil de vida. S’estima que quasi una de cada quatre dones majors de 50 anys pateix osteoporosis.

És important que el pacient reconega els seus factors de risc per a poder actuar de manera preventiva, modificant alguns, com l’abús de l’alcohol, el tabac, l’estil de vida sedentari o un baix consum de calci i vitamina D, entre altres.

L’Hospital de Manises tracta contra l’osteoporosi al 80% de pacients amb fractura de maluc

El tractament de l’osteoporosi en pacients amb fractura de maluc és indispensable per a previndre futures fractures que posen en perill la qualitat de vida dels pacients operats ja que pot evitar que aquests pacients patisquen una segona fractura que influïsca seriosament en la mobilitat i mortalitat d’aquests. Per això, la Unitat de Fractures (FLS) de l’Hospital de Manises tracta contra l’osteoporosi al 80% de pacients amb fissura de maluc.

I és que “l’osteoporosi és un descens en la massa òssia i una alteració de la microestructura òssia que afavoreix l’aparició de fractures. Per això, es considera que és la principal causa de fractures de maluc en persones majors”, explica el Dr. José Barreda Puchades, especialista adjunt del Servei de Traumatologia de l’Hospital de Manises i referent en la citada Unitat de Fractures. Per això adverteix que tant la prevenció primària com la secundària són crucials en aquesta mena de pacients. Davant aquesta situació, la Fundació Internacional d’Osteoporosi (IOF) recomana el desenvolupament d’unitats FLS per a avançar en la prevenció secundària de l’osteoporosi i disminuir aquesta bretxa assistencial.

D’altra banda, s’ha observat que els pacients amb fractura de maluc si són operats abans de les *48h des del seu ingrés milloren el seu pronòstic i es redueix la seua mortalitat. El percentatge de pacients intervinguts abans de les 48 hores és un indicador de qualitat assistencial acceptat i avaluat per la major part de sistemes de salut europeus. “Davant aquesta situació, l’Hospital de Manises ha desenvolupat un circuit d’atenció urgent a aquesta mena de fractures que permet que un equip multidisciplinari de professionals atenga aquestes fissures en un termini màxim de 48 hores”, indica el professional de traumatologia.

Després d’aquesta mena d’intervencions l’equip de traumatologia d’aquest centre públic valencià porta un seguiment del pacient en consulta. “Les revisions d’aquesta mena de pacients després d’una operació es basa en tres eixos fonamentals per a evitar futures fractures i a més afavoreixen que el pacient millore la seua qualitat de vida: revisió de l’operació, tractament contra l’osteoporosi i prevenció de caigudes a través de recomanacions i consells a prop dels moviments que el pacient pot fer a partir de llavors”, explica l’expert traumatòleg.