Com ja hem comentat en altres publicacions, diumenge 23 d’octubre hi ha una marxa de Bétera a Portaceli, en Memòria de qui van lluitar per la llibertat i la República“, segons ens informen des de l’organització d’aquesta marxa.
A l’octubre del 1939, uns milers de presoners republicans, provinents principalment del Camp de Concentració d’Albatera, arribaren a l’estació del trenet de Bétera, amuntegats en vagons de ramat. Una vegada allà els feren formar i començaren a caminar, costera amunt, per un estret camí que, després de 9 km de forçada marxa, els portaria a l’edifici d’un hospital a meitat construir, on s’havia preparat el que va ser durant quatre anys, el Camp de Concentració de Portaceli.

L’Associació Standbrook del centre d’Estudis i Documentació de la Memòria Republicana, composada entre altres per antics passatgers d’aquell vaixell carboner britànic que va eixir del port d’Alacant cap a Orà a les darreries de la guerra civil, a fi de recuperar i difondre la memòria pública del molt poc conegut Camp de Concentració de Portaceli, ja al seu temps va proposar una marxa a peu, des de Bétera a Portaceli, que recorregués el mateix trajecte que van fer el reus.

Ara, un grup d’associacions unides per compartir el sentiment republicà, han preparat per al 23 d’octubre, la que serà la 1a Marxa a Portaceli, una marxa popular que visualitzés aquell fet, en vocació de continuïtat per tal de que siga una fita anual d’homenatge i recordatòria d’aquelles persones represaliades per lluitar per la Llibertat i la República.

Aquesta comissió ve reunint-se des del mes de juny i segueix oberta a més organitzacions que es vulguen sumar.
La marxa eixirà des de l’Estació del Tren de Bétera, on van arribar en vagons de mercaderies els presoners procedents d’Alacant i que en unes condicions penoses, sense sabates, sense roba, sense menjar, amb malalties, polls, paparres i altres, van ser obligats a caminar més de 8km a peu fins al camp de Concentració de Portaceli, per camins de terra i pedres.

La citada marxa donarà inici al voltant de les 10.00 hores. Una vegada s’arribe al citat Camp de Concentració, es farà lliurament floral amb els colors de la Bandera Republicana, en la placa que volen instal·lar en la part de fora de l’Hospital Placa commemorativa de la Marxa.

Durant l’eixida de Portaceli, en una zona de descans es procedirà a l’inici de l’acte amb parlaments i interpretacions musicals, on intervindran familiars dels presoners, entre altres. Seguidament, hi haurà un dinar per als assistents i, posteriorment, serà la tornada cap a Bétera.

A continuació, adjuntem una entrevista a diferents impulsors d’aquesta marxa:

Imprimir article
Comenta aquesta notícia