Ahir diumenge, 23 d’octubre, es va dur a terme una marxa de Bétera a Portaceli, en Memòria de qui van lluitar per la llibertat i la República“, segons ens informen des de l’organització d’aquesta marxa.
A l’octubre del 1939, uns milers de presoners republicans, provinents principalment del Camp de Concentració d’Albatera, arribaren a l’estació del trenet de Bétera, amuntegats en vagons de ramat. Una vegada allà els feren formar i començaren a caminar, costera amunt, per un estret camí que, després de 9 km de forçada marxa, els portaria a l’edifici d’un hospital a meitat construir, on s’havia preparat el que va ser durant quatre anys, el Camp de Concentració de Portaceli.

L’Associació Standbrook del centre d’Estudis i Documentació de la Memòria Republicana, composada entre altres per antics passatgers d’aquell vaixell carboner britànic que va eixir del port d’Alacant cap a Orà a les darreries de la guerra civil, a fi de recuperar i difondre la memòria pública del molt poc conegut Camp de Concentració de Portaceli, ja al seu temps va proposar una marxa a peu, des de Bétera a Portaceli, que recorregués el mateix trajecte que van fer el reus.

Ara, un grup d’associacions unides per compartir el sentiment republicà, van preparar per al 23 d’octubre, la 1a Marxa a Portaceli, una marxa popular que va voler visualitzar aquell fet, en vocació de continuïtat per tal de que siga una fita anual d’homenatge i recordatòria d’aquelles persones represaliades per lluitar per la Llibertat i la República.

Aquesta comissió ve reunint-se des del mes de juny i segueix oberta a més organitzacions que es vulguen sumar.
La marxa va eixir des de l’Estació del Tren de Bétera, on van arribar en vagons de mercaderies els presoners procedents d’Alacant i que en unes condicions penoses, sense sabates, sense roba, sense menjar, amb malalties, polls, paparres i altres, van ser obligats a caminar més de 8km a peu fins al camp de Concentració de Portaceli, per camins de terra i pedres.

La citada marxa va donar inici al voltant de les 10.00 hores. En el citat Camp de Concentració, es va fer lliurament floral amb els colors de la Bandera Republicana, en la placa que volíen instal·lar en la part de fora de l’Hospital Placa commemorativa de la Marxa.

Durant l’eixida de Portaceli, en una zona de descans es va procedir a l’inici de l’acte amb parlaments i interpretacions poètiques, on van intervindre familiars dels presoners, entre altres.

A continuació, adjuntem unes imatges dels parlaments. També podreu veure un vídeo de l’acte en el repàs semanal de “Bétera a la setmana”.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia