Una recent anàlisi d’etiquetatge i seguretat de 15 disfresses, 5 complements i 5 pintures de cara de venda en línia realitzat per l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) revela una àmplia llista de riscos. Riscos més habituals en els productes a la venda en els marketplace (com els d’AliExpress i Amazon) a conseqüència de les limitacions per a realitzar els pertinents controls i inspeccions, al contrari del que succeeix a les botigues de carrer. Lamentablement, es tracta a més de riscos difícils de comprovar fins que la disfressa o l’accessori no ha arribat a casa i s’obri.

El problema més comú té a veure amb la seguretat mecànica i el risc d’asfíxia, detectat en 14 de les 20 disfresses i complements analitzats. En concret, els riscos més habitualment detectats van ser:

  • Cordes i llaços de més de 7,5 cm en la zona del coll de les disfresses. Quan són per a xiquets menors de 7 anys la seua presència està prohibida.
  • Les peces soltes xicotetes o que es poden desprendre o trencar en trossos fàcilment. Estan prohibides en disfresses per a menors de 3 anys, però també són perilloses quan estan en la disfressa d’un germà major.
  • Les bosses d’embalatge de plàstic massa fines (de menys de 38 micres). Com més primes, més fàcilment s’adhereixen al rostre, multiplicant el risc d’asfíxia en el cas que s’introduïsca el cap.

Menys freqüent és el risc d’inflamabilitat: s’ha detectat en 3 de les 15 disfresses analitzats, ja siga per la velocitat de propagació de la flama com per la seua persistència. Enguany també ha decrescut el risc de trobar substàncies tòxiques: no s’han trobat metalls pesants, colorants azoics ni ftalats, excepte en l’adorn d’una disfressa.

 

En qualsevol cas, OCU recomana revisar sempre l’etiquetatge, prestant especial atenció a l’edat recomanada. Els defectes d’etiquetatge continuen sent relativament habituals en les compres en línia i solen anticipar possibles riscos. A més, és important guardar els resguards de la compra per si fora necessari reclamar després.

Finalment, OCU desaconsella l’ús de disfresses amb caputxes tancades i de caretes completes, tant per la seua mala ventilació com per la seua possible inflamabilitat. En aquest cas és preferible pintar la cara amb maquillatges a l’aigua: són fàcils de llevar i en aquesta ocasió no s’han detectat substàncies tòxiques. Tampoc és recomanable l’ús de lents de contacte de fantasia, llevat que es compren en una òptica i es limite el seu ús a unes poques hores.

OCU ha avisat dels productes perillosos a la Xarxa d’Alerta Europea (Safety Gate), al Ministeri de Consum i als marketplace afectats perquè es retiren com més prompte millor. Existeix un acord de la Comissió Europea (el conegut com Product Safety Pledge EU) amb onze grans plataformes de marketplace, entre elles Aliexpress i Amazon, per a retirar en 48 hores aquest tipus de productes, però no sempre resulta efectiu. Per això l’organització de consumidors insisteix a més a les autoritats per a augmentar els controls i inspeccions.

 

 

Imprimir article
Comenta aquesta notícia