Si fa uns dies parlàvem de les alertes d’OCU, l’Associació Valenciana de Consumidors i Usuaris (AVACU) també ha fet algunes recomanacions per a la compra de disfresses d’Halloween per als xiquets com parar atenció a la presència de cordons decoratius més llargs del que s’estableix, piles botó accessibles sense eina o no complir els requisits d’inflamabilitat.

Any rere any es continuen venent disfresses i complements que incompleixen la normativa i posen en risc la seguretat dels consumidors, malgrat les denúncies de l’organització de consumidors sobre capes per a xiquets sense etiquetatge i amb cordons en la zona del coll, complements amb accés fàcil a piles de botó, barrets amb parts punxants, o màscares sense orificis de ventilació en la zona de nas i boca.

Per això, ha remés a l’Administració un informe amb els articles trobats enguany i que podrien suposar un risc per a la salut i podrien estar incomplint la normativa en matèria d’etiquetatge.

Els requisits de seguretat de les disfresses són, en el cas dels xiquets, no incloure en la zona del coll cordons, cordes o cintes, que poden presentar risc d’asfíxia per als més xicotets; per al maquillatge, cal verificar els components del mateix i la data de caducitat, així com seguir les instruccions d’ús per a evitar possibles reaccions al·lèrgiques.

En les màscares s’ha de comprovar que porta orificis de ventilació en la zona del nas i de la boca i que aquests siguen de la grandària adequada, i no s’han d’adquirir lents de contacte de fantasia sense la corresponent supervisió d’un professional qualificat, a més de que han d’incloure un etiquetatge complet en el qual s’indique, entre altres dades, com usar-les, ja que mal utilitzades o si no compleixen amb tots els controls de qualitat poden ocasionar danys oculars importants.

Tant les disfresses com les perruques i les màscares no han d’estar fets amb materials fàcilment inflamables, i respecte a altres accessoris, cal assegurar-se que no presenten parts tallants o punxants i que d’ells no es desprenen peces xicotetes amb facilitat que puguen ser ingerides pels xiquets (especialment en les disfresses per als menors de 3 anys)

Les disfresses per a xiquets menors de 14 anys es consideren joguets, per la qual cosa l’etiquetatge ha d’adequar-se a la normativa d’aquests. Han d’incloure, com a mínim en castellà, el nom i marca del producte, les dades d’identificació del fabricador, importador o distribuïdor, les instruccions i advertiments d’ús, i la marca CE.

Quant a les disfresses per a adults, l’etiquetatge ha de vindre en castellà i adequar-se a la normativa relativa a peces tèxtils

AVACU incideix en un Halloween més sostenible amb la reutilització de disfresses i complements d’altres anys, realitzar les disfresses amb roba vella o amb peces fora d’ús, confeccionar complements per a la decoració amb materials reciclats, evitar utilitzar plats, gots i coberts d’un sol ús o d’un sol ús, preparar receptes amb productes de temporada i de proximitat, i rebutjar correctament bosses, plàstics, embalatges i altres residus.

A l’hora d’adquirir aquests productes, des de *Avacu recorden la importància d’acudir a establiments que oferisquen confiança i complisquen amb garanties de seguretat, i conservar el tiquet de compra o la factura, ja que serà necessari en cas d’haver d’iniciar una reclamació.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia