L’Hospital Universitari Doctor Peset acaba d’incorporar un nou SPECT-TC (gammacámara amb tomografia computada) d’última generació adquirit per la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública a través del Pla d’Inversions en Equips d’Alta Tecnologia del Sistema Nacional de Salut (Inveat).

Aquesta incorporació d’equipament s’emmarca també en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançat per la Unió Europea-NextGenerationEU.

El nou dispositiu instal·lat en el Servei de Medicina Nuclear d’aquest hospital públic valencià integra la imatge funcional *tomográfica (SPECT) amb la imatge anatòmica TC, una fusió que aporta, d’una banda, major sensibilitat (detectabilitat) de les lesions gràcies a la utilització del SPECT i, per una altra, especificitat  i caracterització de les mateixes a través de l’ús de la tomografia computada (TC).

La combinació del SPECT i del TC optimitza la seqüència d’exploracions d’imatge, acurtant el procés diagnòstic i evitant repeticions i dobles tècniques. La gammacámara instal·lada és un model d’alta gamma amb més prestacions que l’equip al qual substitueix i assegura una excel·lent qualitat d’imatge amb les dosis de radiació més baixes.

“Amb aquesta tecnologia s’obté una millor delimitació i localització anatòmica de les lesions, la qual cosa facilita les cirurgies (gangli sentinella de mama, melanoma, tumors ginecològics, urològics, de cap i coll, etc.) i a més, aconseguim una millor resolució espacial que ens aporta precisió i identificació precoç de metàstasis òssies xicotetes i lítiques, amb el valor afegit de la caracterització mitjançant el TC”, ha assenyalat la cap del Servei de Medicina Nuclear de l’Hospital Universitari Doctor Peset, Elisa Caballero.

Altres aplicacions

Aquests avantatges també poden aplicar-se a la caracterització del dolor per patologia osteoarticular benigna: patologia reumatològica, posttraumàtica, postquirúrgica (fractures, calcificacions, afluixament protètic, infeccions…). Altres aplicacions del nou equip són la localització de glàndules paratiroides anormals, la caracterització de patologia broncopulmonar (tromboembolisme pulmonar), arterial coronària, parkinsonismes, hemorràgies digestives i altres.

“El valor més innovador del SPECT-TC, al costat de programari avançat d’anàlisi i quantificació de la imatge, és la seua aplicació als processos de *teranosis (un pas més de la medicina personalitzada que permet el diagnòstic i tractament amb una molècula similar) i de control evolutiu oncològic, ja que permet estimar la dosi absorbida per una lesió, quantificar la captació en termes de concentració d’activitat i parametritzar la imatge per a l’anàlisi i explotació de dades clíniques”, ha assegurat Cavaller.

Està previst que el nou dispositiu, amb el qual es preveuen realitzar més de 6.000 estudis a l’any, estiga a la disposició de la ciutadania a partir del 7 de novembre, després del seu calibratge i la formació del personal. Ha suposat una inversió de 665.699,65 euros, als quals cal sumar el cost d’adequació de l’espai per a la seua instal·lació (111.720,71 euros).

Pla Inveat

Aquest dispositiu forma part del Pla d’Inversions en Equips d’Alta Tecnologia del Sistema Nacional de Salut (Inveat) per a la Comunitat Valenciana que, amb una inversió total de 81 milions, contempla la substitució o ampliació d’un total de 79 equipaments tecnològics d’avantguarda emprats per al diagnòstic de gran nombre de patologies i per al tractament de pacients, especialment persones amb malalties neurològiques, malalties rares o malalties oncològiques.

A més del SPECT-TC i també dins del Pla Inveat, l’Hospital Universitari Doctor Peset incorporarà en les pròximes setmanes una altra unitat de tomografia computada per emissió de fotó únic (SPECT-TC) de similars característiques i un equip de radiologia intervencionista. A la fi de juny ja es va instal·lar un TAC d’última generació.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia