Una residència d’ancians privada de l’Eliana ha sigut desallotjada aquest dimarts per ordre judicial, per l’impagament de rendes a l’empresa propietària de l’immoble, i els catorze residents que hi havia en la mateixa s’han anat amb les seues famílies o han sigut traslladats a la Residència Pública de Carlet, amb places disponibles en situacions d’emergència.

Segons fonts de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, que han precisat que es tracta d’una residència privada amb la qual la Generalitat no té cap plaça concertada, cinc de les persones s’han anat amb les seues famílies i les altres nou han sigut portades al centre de Carlet.

Tres d’aquestes últimes estaven afectades per la covid-19, per la qual cosa han sigut trasllades en ambulància, mentre que la resta ha sigut portat en transport adaptat.

Al desallotjament també han acudit agents de la Guàrdia Civil, encara que fonts de l’institut armat no han oferit informació sobre aquest tema i s’han limitat a assenyalar que no hi havia novetats.

Fins a la residència Cuidamont s’han desplaçat sis treballadors de la Conselleria per a garantir el benestar i l’assistència necessària a totes les persones residents que han hagut de deixar el centre degut al desnonament ordenat per un jutjat de Llíria.

QUÈ FER DAVANT AQUESTA SITUACIÓ

Aquest personal, segons les fonts, ha garantit l’aplicació del protocol de tancament de centres residencials, que contempla diverses vies d’actuació: la primera passa perquè la família, amb l’ajuda que percep la persona major, busque plaça en un altre centre privat.

La segona seria que la família sol·licitara el canvi de preferències de dependència a Servei d’Atenció Residencial, en els Serveis Socials d’Atenció Primària de l’Ajuntament de L’Eliana, i la Conselleria veuria les possibilitats d’asignació.

Finalment, una vegada realitzat el desallotjament, si hi ha persones que necessiten una resposta immediata, se’ls pot assignar plaça en la Residència Pública de Carlet, en les quals té disponibles per a situacions d’emergència, i des d’ací, anar assignant-los plaça en centres el més pròxims possibles als familiars.

ELS ANTECEDENTS JUDICIALS

Segons fonts judicials, el 25 de gener de 2021 l’empresa propietària de l’immoble va interposar una demanda contra la mercantil que gestionava la residència per l’impagament de rendes per import de 84.734 euros.

Després d’admetre el jutjat la demanda el 18 de febrer, va fixar data de llançament el 10 de juny per al cas de no pagar o no contestar, i de vista oral per al 14 d’abril, encara que aquesta última data va suspendre el procés durant 60 dies a petició de totes les parts en al·legar que estaven en vies de transacció extrajudicial.

Al desembre de 2021 es va dictar sentència i el jutjat va condemnar a l’empresa que gestiona la residència a desallotjar l’immoble i abonar a la demandant 225.472 euros, amb interessos legals, i les quotes de lloguer que puguen reportar-se fins al lliurament efectiu de la possessió, a raó de 20.400 euros al mes.

Després de diversos requeriments judicials i sol·licitud d’informació per part del jutjat, tant a l’empresa gestora com a l’Ajuntament i a la Generalitat, el jutjat va rebre un escrit de la Conselleria d’Igualtat que l’informava que hi havia 49 persones ingressades, 40 d’elles amb prestació econòmica per dependència per a fer front al cost de la plaça en centre privat.

En aqueix escrit, la Conselleria demanava mesures cautelars per a evitar que ingressaren més residents, ja que la presència de l’Administració és nul·la davant les admissions.

El passat 25 d’octubre, Igualtat va remetre al Jutjat altre informe informant que s’havia donat plaça pública a 16 residents i altres quatre havien canviat de centre per pròpia voluntat. També va comunicar que si el dia del llançament quedaven residents se’ls podria assignar plaça en la residència pública de Carlet, com finalment ha ocorregut.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia