(EFE).-Les Corts Valencianes han aprovat aquest dijous la llei de Residus i sòls contaminats per al foment de l’economia circular en la Comunitat Valenciana, que introdueix l’obligació de bars i restaurants de servir aigua de l’aixeta gratis als clients que ho sol·liciten.

La norma, que ha patit nombrosos retards i canvis durant la seua tramitació, derivats, principalment, de l’aprovació de la llei estatal, ha tirat avant amb els vots a favor dels grups del Botànic (PSPV, Compromís i Unides Podem), l’abstenció de Ciutadans, i els vots en contra del PP i Vox.

La nova llei inclou també la devolució i retorn d’envasos amb un incentiu econòmic per a les botelles de plàstic de begudes amb una capacitat inferior a tres litres; la implantació de sistemes de recollida porta a porta, i la reducció dels residus dispersos en l’entorn natural, agrari o marí.

Contempla la creació de l’Agència Valenciana de Residus, que comptarà amb un consell de participació on s’inclourà a la societat civil i als agents econòmics, i serà competent en guiar als municipis, i realitzar un seguiment de les actuacions, gestionar fons o realitzar campanyes d’educació ambiental.

La nova llei incorpora el foment del teixit empresarial basat en la reparació i reutilització i el comerç de productes de segona mà, reutilitzats o reparats, així com l’accés directe de la ciutadania a productes i materials reutilitzables en els ecoparcs.

També preveu la lluita contra el malbaratament alimentari i el foment de la seua donació, i la compra pública sostenible per a la reducció de residus en les Administracions Públiques.

En el ple, s’han aprovat diverses esmenes pactades amb l’oposició, entre elles, algunes de Ciutadans que introdueixen quatre nous articles per a millorar la gestió del tractament de residus en diferents àmbits.

En concret, es tracta de quatre articles per a la millora del tractament i gestió de residus d’aparells elèctrics i electrònics, de vehicles al final de la seua vida útil, de residus sòlids en el medi marí, i de residus tèxtils.

També s’ha aconseguit un acord amb el PP per a, entre altres coses, permetre la crema controlada de restes agrícoles.

D’altra banda, s’ha aprovat també la llei del Reial Monestir de Santa María de la Valldigna, i s’han convalidat la reforma fiscal del Consell i el decret llei d’ajudes per a facilitar la inversió en actuacions urbanes sostenibles del pla “Vega renhace”.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia